• Emoții funcționale și disfuncționale

    Emoții funcționale și disfuncționale

    Emoțiile sunt aspecte fundamentale ale experienței umane, jucând un rol esențial în navigarea noastră prin lumea complexă în care trăim. În psihologie, emoțiile se împart în două categorii principale: funcționale și disfuncționale. Această distincție arată importanța gestionării și înțelegerii adecvate a emoțiilor: ne conduc sau nu spre sănătate mentală și bunăstarea generală. Emoțiile funcționale sunt…


  • Anxietatea și hipervigilența: navigarea peisajului complex

    Anxietatea și hipervigilența: navigarea peisajului complex

    Anxietatea și hipervigilența sunt aspecte strâns legate ale experienței umane, adesea coexistând într-o dinamică ce poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării mentale.  În timp ce anxietatea este o emoție comună, hipervigilența o duce la un alt nivel, creând o stare sporită de vigilență și sensibilitate la potențiale amenințări sau pericole. Anxietatea, un răspuns natural…


  • Setează-ți obiective SMART la început de an

    Setează-ți obiective SMART la început de an

    Noul an vine pentru cei mai mulți dintre noi cu speranța că vom deveni o versiune mai bună a noastră, cu ideea ca vom fi mai motivați să schimbăm ce nu a mers bine în anul trecut și ne vom da restart în anumite arii ale vieții noastre. Mulți dintre noi ne facem lista cu…


  • “Dacă simt asta, înseamnă că este adevărat” – decepția din spatele gândirii emoționale

    “Dacă simt asta, înseamnă că este adevărat” – decepția din spatele gândirii emoționale

    Te-ai simțit vreodată anxios/anxioasă în legătură cu ceva și te-ai gândit că se va întâmpla ceva rău, dar în realitate totul a ieșit bine? Genul acela de situație în care, deși ai simțit că lucrurile nu vor decurge bine, realitatea a arătat cu totul altfel față de cum ți-ai imaginat. Atunci când concluzionăm că reacția…


  • Obiceiuri bune care ne ajută să le înlocuim pe cele nocive

    Obiceiuri bune care ne ajută să le înlocuim pe cele nocive

    În călătoria noastră către o viață echilibrată și sănătoasă, ne confruntăm adesea cu obiceiuri care, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi mai puțin benefice. De la procrastinare și obiceiuri alimentare nesănătoase până la utilizarea excesivă a tehnologiei, ne dorim de multe ori să găsim modalități eficiente de a înlocui aceste obiceiuri cu altele care…


  • Ipohondria: navigarea prin labirintul anxietății de sănătate

    Ipohondria: navigarea prin labirintul anxietății de sănătate

    Anxietatea de sănătate, cunoscută și sub numele de “ipohondrie”, este o afecțiune psihologică caracterizată prin îngrijorare excesivă și teama de a avea o boală gravă sau teama de îmbolnăvire. De-a lungul vieții noastre, cel mai probabil, toți putem să numim un episod în care ne-am făcut griji pentru sănătatea noastră. Este important să delimităm și…


  • Tulburarea obsesiv-compulsivă de relație

    Tulburarea obsesiv-compulsivă de relație

    Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o afecțiune caracterizată prin gânduri intruzive (obsesii) și comportamente repetitive (compulsii) care vizează atenuarea anxietății. În timp ce majoritatea oamenilor asociază TOC cu curățenia sau ordinea, există un subtip mai puțin cunoscut, numit TOC relațional sau ROCD. ROCD este o afecțiune complexă și adesea greșit înțeleasă, care se concentrează în jurul…