Prin natura meseriei, citesc foarte multa presa. Asa am aflat ca poti slabi cu ajutorul psihologului, in sensul in care acesta te poate ajuta sa-ti educi vointa. Initial mi s-a parut o tampenie care m-a facut sa zambesc: “Doar daca tine psihologul dieta in locul meu…

Credeam ca greutatea este principala mea problema, insa in primele sedinte am descoperit cu stupoare ca am o gramada de alte probleme care-mi fac viata mai grea fara sa-mi dau seama. Ajunsesem sa fiu convinsa ca numai oamenii slabi sunt buni si valorosi, iar perfectiunea se reducea pentru mine numai la aspectul fizic. Ulterior am inteles ca perfectiunea nu exista decat in mintea mea si ca exista doar valoare umana, iar valoarea nu e data de ceea ce ai sau de ceea ce faci, ci de simplul fapt ca existi. Si-am mai inteles ca daca fizic nu corespund standardelor, cu siguranta am alte calitati pe care nu le au cei care arata bine. Asa functioneaza legea compensatiei. Lege pe care insa nu o iau in brate si, deci, nu renunt la scopul meu initial – acela de a atinge greutatea dorita.
Dupa 4 luni de mers la psiholog, sunt aproape la jumatatea drumului. Un drum tare anevoios, dar plin de invataminte. Am invatat cum sa comunic cu cei din jur, cum sa-mi manifest nemultumirea fara sa jignesc, am invatat ca am dreptul sa refuz fara sa dau explicatii, am invatat sa accept un refuz fara sa ma simt jignita, am invatat ca toti oamenii sunt egali si ca unul nu este mai valoros decat altul doar pentru ca ii este superior ierarhic, am invatat ca am dreptul sa gresesc iar o greseala nu va face din mine o persoana inferioara celorlalte, am invatat sa nu ma las afectata de parerile celor din jur despre mine, am invatat ca nimic din ceea ce mi se intampla nu este cel mai ingrozitor lucru care mi se poate intampla. Si poate cel mai important lucru pe care l-am invatat este acela ca atunci cand doresc sa schimb ceva in viata mea, trebuie sa fac tot ce-mi sta in putere ca acel lucru sa se intample.
Mi-ar fi placut sa descopar toate aceste lucruri de prin adolescenta. Probabil ca anii aceia ar fi aratat cu totul altfel si n-as fi ajuns azi, la 30 de ani, sa regret ca n-am stiut sa profit si sa ma bucur la maximum de acea perioada. Citeam intr-o carte un lucru care mi-a placut tare mult: “E drept ca trecutul nu-l poti schimba, dar daca te gandesti ca ziua de azi reprezinta, de fapt, trecutul zilei de maine, poti incepe sa-ti schimbi trecutul chiar de acum”.