Page 1 of 1

neincredere in sine, teama de esec

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 8:47 pm
by ovimihai
Buna,

M-am confruntat foarte mult timp cu probleme legate de neincredere in sine, teama de esec si de a lua decizii, timiditate.
Toate acestea faceau parte din viata mea si orice actiune (sau mai bine zis inactiune) se desfasura sub semnul acestor stari.
Si asta mi-a afectat viata personala, sociala, profesionala.
Recunosc ca, atunci cand mi s-a propus sa merg la un psiholog, in prima faza am fost reticent. Aveam aceasta mentalitate romaneasca cum ca este un lucru rau si ca daca merg la psiholog inseamna ca sunt nebun de-a binelea:)
Pot sa va asigur ca toate aceste impresii sunt cat se poate de false. Dupa doar cateva sedinte, dl. Gabriel Dinu mi-a deschis ochii si mi-a oferit o noua perspectiva asupra mea, care mi-a schimbat viata. M-a ajutat sa ma descopar. Iar acest lucru mi-a redat increderea in mine, in puterile si capacitatile mele. De acum privesc viata cu alti ochi si singurul meu regret este doar ca nu am apleat la un psiholog mai devreme.
Il recomand cu toata increderea pe Gabi pentru orice probleme pot aparea in viata voastra.
Ovidiu

Re: neincredere in sine, teama de esec

PostPosted: Fri Oct 16, 2009 8:00 am
by admin
Salut Ovidiu!

Ma bucur ca te-am putut ajuta, ca ai scris pe forum si chiar ca ai mentionat aceasta prejudecata a multor oameni, cum ca cei care apeleaza la psiholog sunt nebuni. Mai sunt si alte prejudecati, cum ar fi ca psihologul iti citeste gandurile, te manipuleaza, iti spune ce sa faci in viata ta, devii dependent de psihoterapie etc.

Sunt tare curios ce inteleg oamenii prin nebunie! Eu ma gandesc ca nebunia este acea pierdere totala a controlului, prezenta halucinatiilor auditive si vizuale( aude voci si vede oameni si lucruri inexistente), ceea ce ma duce cu gandul la psihoze, la schizofrenie in special, tulburari psihice foarte grave. Ce e interesant in cazul oamenilor care sufera de astfel de boli este ca ei nu cred ca au vreo problema, deci nu vor apela niciodata la un psiholog. Tot interesant este si faptul ca aceste persoane isi pot derula viata cat de cat normal prin intermediul unei medicatii specifice si chiar cu ajutorul psihoterapiei( asa cum releva unele studii), insa medicatia este neaparat necesara. Din aceste randuri putem trage concluzia ca ne bunii nu ajung niciodata la psiholog de buna voie( sau foarte rar). Nu este interesant? :) La psiholog ajung cei cu anxietate, atacuri de panica, depresie, timiditate, tot felul de fobii, probleme de comunicare, mai ales in cuplu, furie puternica etc. Mi-ar placea daca la un moment dat ar scrie pe forum si un client de-al meu pe care l-am ajutat sa isi controleze furia :) .

In ce priveste prejudecata ca psihologul " te citeste", de ce ar avea nevoie sa faca asta? Omul cand apeleaza la psiholog stie ca este in interesul lui sa spuna adevarul despre sine ca sa poata fi ajutat. Inca ceva, psihologul nu te judeca, nu iti incurajeaza sentimente de vinovatie si nu iti da pedepse. El te ajuta sa te cunosti mai bine, sa te simti bine in pielea ta si sa schimbi la tine ce iti doresti sa schimbi.
Psihologul te ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru tine, in niciun caz nu le ia in locul tau. Exista tehnici prin care sa afli ce este mai bine pentru tine, tehnici pe care le inveti de la psiholog si le stii toata viata.
Psihoterapia nu da dependenta, pentru ca psihologul il invata pe client " sa pescuiasca, nu ii da direct pestele", astfel incat la un moment dat nu mai este nevoie de ajutorul lui. Acest lucru poate fi marturisit de catre cei 3-4 clienti cu care inchei terapia saptamanal.

Mai sunt multe de spus, insa nu mai am momentan timp.

Ovidiu, iti doresc o zi frumoasa!
Psiholog Gabriel Dinu
www.psihosolutii.ro

Re: neincredere in sine, teama de esec

PostPosted: Fri Oct 23, 2009 8:27 pm
by ovimihai
Salut Gabi !

Deh, din pacate, e foarte greu sa schimbi niste mentalitati adanc inradacinate. Intr-o societate sanatoasa, mersul la psiholog ar trebui sa fie ca mersul la dentist. Asa cum avem grija de corpul nostru ar trebui sa avem grija si de psihicul nostru, de gandurile noastre. Pentru ca ne influenteaza viata la fel de mult ca orice alta problema medicala. Si mai vroiam sa mentionez un lucru - multi considera ca este de ajuns sa citeasca 2 -3 carti "pompoase" de psihologie pentru a-si rezolva problemele. Fals! De unul singur nu poti trece peste probleme, oricate tratate ai citi. Ai nevoie de cineva care sa te ghideze catre calea cea buna. Si de cineva care sa te analizeze obiectiv si sa isi dea seama ca intr-adevar ti-ai depasit problemele.
Asadar, prieteni, apelati cu toata increderea la ajutorul unui psiholog, pentru ca nu este decat in avantajul vostru. Stiu ca, la sfarsitul psihoterapiei, imi veti da dreptate :D

Numai bine
Ovidiu