Salut Ovidiu!
Ma bucur ca te-am putut ajuta, ca ai scris pe forum si chiar ca ai mentionat aceasta prejudecata a multor oameni, cum ca cei care apeleaza la psiholog sunt nebuni. Mai sunt si alte prejudecati, cum ar fi ca psihologul iti citeste gandurile, te manipuleaza, iti spune ce sa faci in viata ta, devii dependent de psihoterapie etc.
Sunt tare curios ce inteleg oamenii prin nebunie! Eu ma gandesc ca nebunia este acea pierdere totala a controlului, prezenta halucinatiilor auditive si vizuale( aude voci si vede oameni si lucruri inexistente), ceea ce ma duce cu gandul la psihoze, la schizofrenie in special, tulburari psihice foarte grave. Ce e interesant in cazul oamenilor care sufera de astfel de boli este ca ei nu cred ca au vreo problema, deci nu vor apela niciodata la un psiholog. Tot interesant este si faptul ca aceste persoane isi pot derula viata cat de cat normal prin intermediul unei medicatii specifice si chiar cu ajutorul psihoterapiei( asa cum releva unele studii), insa medicatia este neaparat necesara. Din aceste randuri putem trage concluzia ca ne bunii nu ajung niciodata la psiholog de buna voie( sau foarte rar). Nu este interesant?
La psiholog ajung cei cu anxietate, atacuri de panica, depresie, timiditate, tot felul de fobii, probleme de comunicare, mai ales in cuplu, furie puternica etc. Mi-ar placea daca la un moment dat ar scrie pe forum si un client de-al meu pe care l-am ajutat sa isi controleze furia
.
In ce priveste prejudecata ca psihologul " te citeste", de ce ar avea nevoie sa faca asta? Omul cand apeleaza la psiholog stie ca este in interesul lui sa spuna adevarul despre sine ca sa poata fi ajutat. Inca ceva, psihologul nu te judeca, nu iti incurajeaza sentimente de vinovatie si nu iti da pedepse. El te ajuta sa te cunosti mai bine, sa te simti bine in pielea ta si sa schimbi la tine ce iti doresti sa schimbi.
Psihologul te ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru tine, in niciun caz nu le ia in locul tau. Exista tehnici prin care sa afli ce este mai bine pentru tine, tehnici pe care le inveti de la psiholog si le stii toata viata.
Psihoterapia nu da dependenta, pentru ca psihologul il invata pe client " sa pescuiasca, nu ii da direct pestele", astfel incat la un moment dat nu mai este nevoie de ajutorul lui. Acest lucru poate fi marturisit de catre cei 3-4 clienti cu care inchei terapia saptamanal.
Mai sunt multe de spus, insa nu mai am momentan timp.
Ovidiu, iti doresc o zi frumoasa!
Psiholog Gabriel Dinu
www.psihosolutii.ro