Stresul la serviciu

Foarte putini oameni stiu ca stresul are doi poli: eustresul, care este un stres bun, folositor si distresul, care este un stres negativ, nociv.

Eustresul reprezinta acea cantitate de stres care ne mobilizeaza, care ne determina sa fim eficienti, creativi, rapizi si foarte atenti.( sa va dau un exemplu: Intr-o zi, un prieten mi-a spus ca are un serviciu foarte stresant. In momentul in care l-am intrebat daca are prea multe sarcini, daca le face gresit sau nu le termina, daca se cearta cu colegii sau sefii, daca nu se poate relaxa si detasa de aceste probleme cand pleaca spre casa, daca se bucura de viata, cel putin inafara serviciului, mi-a raspuns „ Da, am foarte multe sarcini, insa, in general, le fac pe toate bine si la timp, nu ma cert cu colegii, dar cu unii nu ma inteleg bine, cand plec spre casa sunt cel mai fericit, uit de serviciu si ma bucur de viata!”. ) I-am raspuns prietenului meu ca nu este vorba de stres( distres), ci de eustres. Ideal ar fi sa aiba numai colegi si sefi cu care sa se inteleaga bine si sa faca treaba numai daca are chef si cat are chef, adica sa aiba doar motivatie intrinseca. Realitatea este insa ca foarte multi oameni au nevoie si de motivatie extrinseca, cum ar fi banii, primele, penalizarile etc. Daca sefii nu ne-ar presa, multi dintre noi n-ar face mare lucru.

Distresul este acea cantitate de stres, tensiune psihica, care ne incapaciteaza, ne deregleaza, ne diminueaza atentia, eficienta si echilibrul psihic si fizic. Este destul de clar pentru toata lumea ce este distresul.

De cele mai multe ori, cauzele stresului( distres) sunt : comunicare bazata pe agresivitate sau timiditate, organizare defectuoasa si dezechilibrul psihic al unor persoane. Toate aceste cauze principale pot fi indepartate sau diminuate semnificativ prin consiliere psihologica individuala si de grup. Din fericire, cateva companii mari din Romania au inceput sa apeleze la serviciile psihologilor pentru diminuarea stresului de la serviciu si ma bucur sa observ ca exista rezultate concrete.

Psiholog Gabriel Dinu

www.psihosolutii.ro

P.S.: Daca manifestati simptome ale stresului, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului.