Anxietatea de Performanta in disfunctiile sexuale

Anxietatea de performanta este principala cauza a disfunctiilor sexuale, special in tulburarile erectile la barbati.

Ce este aceasta?
Anxietatea de performanta este cauza principala in aparitia disfunctiei erectile. Desi tulburarile sexuale sunt extrem de frecvente, este bine de stiu faptul ca de obicei se instaleaza in momentul in care un barbat are un esec (sau ceea ce interpreteaza el ca fiind un esec) in timpul unui act sexual. Barbatul respectiv, care are esecul, isi percepe „prestatia” ca fiind o experienta sexuala ratata si incepe sa isi faca probleme referitor la capacitatea sa de a performa si mai departe in alte exeriente similare.Se instaleaza astfel teama de esec, care insotita fiind de dificultatea in a dobandi si mentine o erectie satisfacatoare domina experienta sexuala. Aceasta teama de obicei este investita cu foarte multa incredere de catre barbat si confirmata de multe ori prin dificultatea de a mentine erectia, astfel incat ajunge sa se transforme in anxietate.

In astfel de cazuri, atentia persoanei se deplaseaza de pe placerea sexuala (proprie precum si a partenerei) pe modul in care „performeaza”. Practic, scopul final si absolutist devine obtinerea erectiei si performanta, nu neaparat senzatiile corporale din timpul actului sexual, placerea partenerilor sau comunicare dintre ei. De cele mai multe ori, persoanele cu astfel de probleme se tem de faptul că nu vor avea erecţie sau că dacă o au, o vor pierde pe parcurs sau că nu vor atinge orgasmul. Datorita dezaxarii atentiei de pe senzatii si placere pe performanta si screeningul permanent al „starii” erectiei, acest lucru se si intampla de multe ori, astfel încât posibilitatea ca erecţia să fie slabă sau uneori deloc este destul de mare, atunci când există această anxietate de performanţă.

Care sunt factorii implicati?
• Factori predispozanţi: (Iipsa de încredere în sine; pubertatea întârziată).
• Factori precipitatori: (eşec sexual sub influenţa alcoolului sau al altor substanţe, oboseala).
• Factori care menţin tulburarea: (anxietatea anticipatorie la fiecare tentativă de act sexual)

Cele mai frecvente ganduri care mentin aceasta anxietate?
Teama ca partenera va fi nesatisfacuta. Un barbat cu o disfunctie sexuala poate gandi: „Dacă aceasta îşi va da seama de dificultatea persoanei în cauză, ma va pretui mai puţin”, fapt ce îl determină să interpreteze orice comentariu, oricat de nevinovat, ca un semn de dispreţ. Mai mult decat atat, de multe ori barbatii care se confrunta cu aceasta problema cred ca partenera ii va parasi datorita ddificulatii lor si astfel, teama de a ramane fara ea ii accentueaza anxietatea.
Teama de a nu fi umilit In public, apare mai ales la barbaţi, care sunt terorizaţi de ideea că ceilalţi ar putea afla problema lor si şi- ar putea bate joc de ei.
Teama de dificultăţile sexuale ale partenerului; persoana cu astfel de probleme consideră că dacă partenerul sufera de vreo disfunctie sexuală înseamnă că ceva este in neregula “cu el “: („dacă aş fi fost un barbat adevarat, ea ar fi avut orgasm” sau” daca aş fi fost o femeie adevarata, el nu ar fi avut problema”).

Aceste temeri produc frustrări şi comportamente de evitare, fapt ce amplifică anxietatea de inadecvare a celuilalt. Astfel, persoana în cauză fie ca aruncă întreaga vină asupra celuilalt, fie îşi asuma intreaga responsabilitate a eşecului, ambele comportamente aduncand mari prejudicii parcticarii unui act sexual reusit.

Ce putem face daca ne confruntam cu aceasta problema?
Activitatea sexuală a omului este condusă în primul rând de creier şi ulterior de glandele endocrine. Aceasta înseamnă că modalitatea noastră de gândire influenţează activitatea sexuală. Astfel încât, in congruenta cu modelul cognitiv, dacă ai temeri / trac în ceea ce priveşte activitatea ta sexuală, ele provin dintr-un mod disfuncţional de gândire, care poate duce frecvent, îndeosebi în cazul bărbaţilor, la tulburări ele erecţiei.

Apelarea ca cateva sedinte de psihoterapie cognitiv comportamentala te va ajuta in identificarea acestor modalitati disfunctionale de gandi si restructurarea acestora astfel incat sa te poti bucura din nou de acte sexuale reusite cu partenera ta. Restructurarea acestora va fi insotita de anumite tehnici comportamentale pe care le vei stabili impreuna cu psihoterapeutul tau care sa te ajuta sa iti re-focusezi atentia pe placerea resismtita in timpul actului sexual, pe petrecerea timpului cu partenera ta, astfel incat comunicare dintre voi sa devina eficienta si intimitatea si legatura sexuala dintre voi sa se restabileasca.

Apelează cu încredere la psiholog!

Psihoterapeut Irina Paraschiv
Tel: 0735 884 103
Email: irina.paraschiv@psihosolutii.ro