Dar nefericit/ă, când ai fost ultima dată? Când ți-au dat târcoale stările de depresie, anxietate și furie? Când te-ai simțit atât de stresat/ă la locul de muncă încât ți-ai spus că nu mai poți suporta situația? Când te-ai înfuriat sau te-ai întristat foarte tare pentru că o persoană apropiată nu și-a ținut promisiunea făcută?
Atunci când oamenii sunt întrebați ce îi face fericiți, cei mai mulți se gândesc la lucruri precum: a petrece timp cu familia, cu prietenii sau cu iubitul/a, a merge într-un loc nou, a cunoaște oameni noi, a mânca ceva dulce, a citi o carte interesantă, a se uita la comedii, a face o plimbare, a fi apreciați pentru un proiect sau o sarcina bine făcută, a se juca cu un cățeluș, a face pe cineva să râdă.
Care sunt sursele noastre de fericire?
Conform studiilor realizate de Martin Seligman, fondatorul psihologiei pozitive, există trei felul de activități care ne fac fericiți: activitățile plăcute, activitățile pe care le facem pentru domeniile importante pentru noi, și activități care ne aduc sens și semnificație în viața noastră.
● Activitățile plăcute
Atunci când ne gândim la lucrurile care ne produc plăcere, ne gândim în primul rând la lucrurile care ne răsfață simțurile: cafeaua de dimineață, o mâncare apetisantă, un pahar de vin, mersul la cumpărături, timpul petrecut alături de prieteni, vacanțele și concediile, lucrurile pe care le deținem. Adică, activitățile care ne aduc emoții pozitive.
→ Vă propun să vă faceți o listă cu 10 activități plăcute care vă aduc emoții pozitive.
Gândiți-vă la aceste activități plăcute de pe lista voastră și întrebați-vă cât de des chiar faceți aceste activități și le apreciați. Este important să știm care sunt lucrurile care ne aduc plăcere, dar este și mai important să încercăm să facem aceste lucruri cât mai frecvent, chiar zilnic și să ne bucurăm de aceste activități pentru ca emoțiile noastre pozitive să dureze mai mult.
Emoțiile pozitive au si dezavantaje. Hai să ne gândim la următorul exemplu: unei persoane îi place foarte mult înghețata de vanilie. Mănâncă azi înghețată și are emoții pozitive foarte intense. Mănâncă mâine, emoțiile pozitive sunt tot acolo, dar sunt mai puțin intense. Dacă mănâncă și poimâine și ziua următoare, emoțiile pozitive pe care le va resimți vor fi din ce în ce mai puțin intense și atât și efectele lor asupra stării de satisfacție și de fericire a celui care mănâncă înghețata. Altfel spus, apare obișnuința și nu mai regăsim aceeași plăcere. De aceea, este important să căutăm fericirea și în alte locuri și mai specific, în noi înșine.
● Activitățile îndreptate spre domeniile importante din viața noastră
Nu există om care să nu aibă calități sau valori. Dacă ne gândim la creativitate, curiozitate, dorința de a învăța, curaj, perseverență, integritate, dreptate, bunătate, umor, recunoștință, toate acestea sunt calități pe care oamenii le posedă.
Fiecare dintre noi are anumite calități, dar e important cât de frecvent le exersăm și cum le punem în valoare. O sursă de fericire în viețile noastre e reprezentată de exersarea și îmbunătățirea acestor calități și astfel este important să ne obișnuim să ne punem în valoare trăsăturile noastre pozitive de caracter.
Putem să ne exersăm și să ne dezvoltăm calitățile prin formularea unor scopuri care să ne îmbunătățească domeniile importante pentru noi. Dacă ne gândim la aceste domenii importante din viața noastră, cel mai des apare în mintea noastră familia, cariera, sănătatea, relațiile sociale, timpul liber.
→ Sunteți complet mulțumiți de domeniile importante din viața voastră în acest moment?
De cele mai multe ori oamenii răspund la această întrebare cu „nu”. Și asta pentru că de multe ori suntem atât de prinși de rutină, de probleme, de grijile de zi cu zi, încât uităm sau ne este greu să ne amintim să mai facem și lucruri importante pentru noi. Dar merită să muncim pentru fericirea noastră și pentru a ajunge să fim satisfăcuți de domeniile acestea importante pentru noi.
Atunci când ne formulăm scopuri pentru a îmbunătăți aceste domenii, e bine să le formulăm clar, într-un mod precis și pozitiv, astfel încât să ne asigurăm că putem ajunge la aceste scopuri. Mai mult, e bine să ne găsim motivația pentru a lucra la acel domeniu. Aici ne putem gândi de ce e important domeniul respectiv pentru noi, ce beneficii am avea dacă am lucra la îmbunătățirea lui și ce schimbări în bine ar apărea în viața noastră dacă ne-am atinge acel scop. De asemenea, putem anticipa obstacolele sau provocările pe care le putem întâlni și putem găsi modalități de a depăși aceste piedici.
Să ne gândim la următorul exemplu. O persoană își propune scopul de a face 30 de minute de activitate fizică de 4 ori pe săptămână pentru a îmbunătăți domeniul sănătății. La motivație se poate gândi la faptul că va simți beneficiile eliberării în organism a hormonilor care ne duc la o stare de bine, poate va scădea și în greutate, va fi mulțumită pentru că a reușit să introducă schimbarea aceasta în viața sa. Dar poate acestei persoane îi este greu să se trezească dimineața mai repede și nu se poate ridica din pat decât după ce îi sună alarma de mai multe ori. Pentru a depăși acest obstacol, își poate ruga un prieten care se trezește mai devreme să o sune la o anumită oră și să se asigure că s-a ridicat din pat.
● Activitățile care aduc sens și semnificație în viața noastră
Am văzut că aceste calități pe care le avem le putem folosi pentru a ne îmbunătăți domeniile importante pentru noi. Dar ele pot fi valorificate și atunci când facem activități care sunt mai presus de nevoile noastre personale, care nu ne aduc beneficii sau recompense imediate, ci ne dau acea stare de bine și de mulțumire știind că am făcut ceva pentru ceilalți oameni și am ajutat la creșterea unui lucru mai presus de noi.
Pentru a putea face asta, e bine să ne gândim care sunt lucrurile care ne dau sens și semnificație, care sunt acele lucruri în care noi credem. Aici poate fi vorba de religie sau credința în Dumnezeu, de umanitate, de cultură, de protejarea mediului înconjurător sau a animalelor. În această categorie intră toate activitățile de voluntariat pe care le putem face, implicarea în diferite organizații, participarea la diferite activități care vin în întâmpinarea nevoilor celorlalți.
La fel cum ne-am propus scopuri pentru a îmbunătăți domeniile importante pentru noi, așa ne putem formula scopuri și pentru a contribui la aceste lucruri în care noi credem.
Ce putem face pentru a fi fericiți?
În concluzie, pentru a fi fericiți putem face frecvent activități care ne produc plăcere și care să fie în concordanță cu valorile noastre, putem să ne valorificăm aceste calități prin atingerea unor scopuri care să ducă la îmbunătățirea domeniilor importante pentru noi și a unor scopuri care să contribuie la dezvoltarea lucrurilor mai presus de nevoile noastre personale care dau sens și semnificație vieții noastre.
Fericirea noastră nu provine dintr-o singură sursă, dar ea este dată de cultivarea valorilor pe care le avem și de menținerea echilibrului între activitățile plăcute, activitățile îndreptate înspre domeniile importante pentru noi și activitățile îndreptate înspre lucruri mai importante decât nevoile noastre.
Pentru a putea ajunge să ne bucurăm din plin de viața noastră și să aveam aceste momente de fericire este nevoie să ne înțelegem și emoțiile negative pe care le simțim și să învățăm cum să le controlăm, iar acest lucru îl putem face cu ajutorul terapiei.
Dacă doriți să învățați cum să vă controlați emoțiile negative, cum să vă puneți în valoare calitățile, cum să vă găsiți acest echilibru și cum să fiți fericiți, vă așteptăm la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca sau online în programul de terapie și dezvoltare personală de pe www.gandestesanatos.ro( inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite)!
Psiholog Roxana Petruș