La nivel de învățare s-ar putea să existe câteva lucruri care să contribuie la nivelul tău ridicat de stres: nu ai strategii care să te ajute în situația de învățare/evaluare (nu parcurgi toate informațiile, încerci să memorezi prea multă informație într-un timp foarte scurt, înveți toată noaptea dinaintea unui examen, citești fără să înțelegi informația, nu monitorizezi și nu revizuiești ceea ce ai învățat), nu ai cunoștințe legate de tehnicile pentru reducerea anxietății înaintea și în timpul examenului/evaluării.
Sfaturi practice
La nivel comportamental
–Păstrează un stil de viață sănătos: fă-ți un program de somn regulat și adecvat pentru că ai nevoie de odihnă în această perioadă, asigură-te că mănânci sănătos și suficient (creierul tău are nevoie de nutrienți și încearcă să eviți excesul de cafea și alcool), acordă-ți timp pentru a face mișcare și sport (te vei simți mai energic, îți vei îmbunătății concentrarea și vei reuși să dormi mai bine).
-Crează-ți un mediu eficient de învățat/scris: încearcă să ai un spațiu de lucru care să nu fie asociat cu o altă activitate (de exemplu dacă înveți stând în pat, poți simți foarte des că apare oboseala sau senzația de somn pentru că patul este asociat deja în mintea ta cu dormitul), încearcă să elimini alți factori care îți pot distrage atenția (păstrează pe birou doar materialele de care ai nevoie, încearcă să nu răspunzi la telefon sau la mesaje decât dacă este necesar pentru că îți vei distrage atenția și vei avea nevoie de timp în plus pentru a te reangaja în sarcină, și încearcă să stai departe de Facebook, căutatul pe internet sau vizionarea serialelor).
–Planifică-ți timpul pentru studiu: încearcă să îți planifici fiecare sesiune de învățat/scris astfel încât să dureze aproximativ 50 de minute separate de pauze de 5-10 minute (în aceste pauze încearcă să faci activități plăcute care să te ajute să te deconectezi de la activitatea ta).
-Oferă-ți o recompensă după sesiune/licență/disertație: planifică-ți o activitate plăcută care să te ajute să te deconectezi după examen/licență/disertație și să îți oferi șansa de a simți emoții pozitive.
La nivel de strategii de învățare
–Informează-te: asigură-te că ai materialele de care ai nevoie și că ești informat cu privire la condițiile de examinare, procedurile de scriere a unei lucrări de licență/disertație.
-Organizează-te: încearcă să împarți materia pe care o ai de învățat în timpul pe care îl ai la dispoziție sau capitolele și subcapitolele pe care le ai de scris pentru licență/disertație astfel încât să îți poți seta eficient obiective și scopuri în procesul de învățare/scris și să poți prioritiza ceea ce ai de făcut. Monitorizează progresul pe care îl faci și asigură-te că îți acorzi timp pentru activități plăcute, odihnă și relaxare.
–Exersează: încearcă să te gândești la posibilele subiecte pe care le-ai putea primi la examen și să exersezi înainte de prezentarea pentru licență/disertație de câteva ori.
–Acordă-ți timp pentru a revizui: încearcă să îți lași timp pentru a revizui materia învățată sau pentru a face ultimele corecturi la lucrarea de licență/disertație. Acest lucru te va ajuta să te organizezi mai eficient și să te poți concentra pe lucrurile pe care le mai ai de citit/scris.
La nivel emoțional
-Strategie de moment: încearcă să respiri abdominal de câteva ori, numărând până la 4. Acest lucru te va ajuta să te liniștești și să te relaxezi și să te poți regrupa pentru a te putea concentra la situația de evaluare.
-Învață cum să îți controlezi emoțiile și stresul: învață cum apar emoțiile de anxietate și vinovăție și stresul intens și ce poți face pentru a începe să le controlezi. Poți intra acum în programul www.gandestesanatos.ro unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite și vei învață împreună cu psihoterapeutul tău cum să te adaptezi cât mai bine provocărilor din sesiune sau de la licență/disertație!
Găsești mai multe detalii dând click aici: Psihoterapie online
Psiholog Roxana Petruș