In acest articol ne-am axat in special pe aspectele cu privire la gandurile obsesive.
Gandurile obsesiile sunt idei, ganduri, impulsuri sau imagini persistente care sunt traite ca acaparatoare si inadecvate, si cauzează o anxietate si stres marcat chiar daca sunt false, fiind doar ganduri – produse ale propriei minti.
Exemple de ganduri sau imagini cu caracter obsesiv: obscenitati, blasfemii sau absurditati (exemplu: persoana se teme sa nu isi dea jos hainele in public, sa nu il injunghie pe vecinul de la masa), imagini de violenta, sexual sau respingatoare (,,gest deplasat”, fata de bebelus), care il fac pe pacient sa se gandeasca serios la aparitia si realitatea acestor ganduri sau in cautarea solutiei (,,il iubesc suficient?”), si insotite de ritualurile mentale cu scopul de a anula ,,gandurile rele”.
Persoana care sufera de tulburarea obsesiv compulsiva, nu isi doreste si nici nu se gandeste sa implineasca continutul gandurilor respective.
Ipotezele gandurilor intruzive
In terapia cognitiv-comportamentala sunt retinute doua ipoteze pentru a explica pacientului aparitia si mentinerea tulburarii obsesiv-compulsive.
Obsesiile devin patologice din cauza modului in care pacientul prelucreaza informatia. Un gand automat generat de o schema cognitiva pastrata in memoria de lunga durata ar fi asociat unui gand obsedant si ar determina persoana sa ritualizeze. Persoana intareste ideile obsedante tocmai prin dorinta de a le anula si cu atat acestea devin mai persistente si frecvente.
Remedii pentru gandurile intruzive
Studiile au demonstrat ca se pot obtine rezultate foarte bune prin psihoterapia cognitiv-comportamentala, in aproximativ 70% dintre cazuri.
Acest gen de psihoterapie utilizeaza tehnici specifice, cum ar fi:destructurarea modelului patologic al gandirii necontrolate (achizitionarea deprinderilor de relaxare, deoarece cu cat persoana este mai incordata, cu atat este mai stapanita de gandurile obsesive, intruzive); tehnica opririi gandurilor (persoana este instruita ca imediat ce ii vine in minte un gand obsesiv de care doreste sa scape sa isi spuna in limbaj interior „stop” si „calm”, apoi sa isi relaxeze musculatura; tehinica extragerii gandurilor obsesive, intruzive (gandurile negative sunt exagerate pana la ridicol).
Pentru un plus de eficienta persoana care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva trebuie sa nutreasca o dorinta, motivatie si rabdare crescuta in demersul psihoterapeutic.
Voi sunteti stapanii propriilor ganduri. Sa aveti ganduri frumoase!
Cu drag,
Psiholog Roxana Patrascu
Tel.: 0736.632.545
E-mail: roxana.patrascu@psihosolutii.ro