Toate aceste efecte ale stresului se pot manifesta si pe plan sexual. Daca mai apare si consumul de alcool in exces, cu atat mai mult este posibil sa apara o problema de erectie, manifestata prin lipsa totala a erectiei sau pierderea ei pe parcursul actului sexual.
Fiind doar un simptom al stresului, o urmare a circumstantelor de moment, prima oara cand erectia e cu probleme, ar trebui ca barbatul sa se gandeasca doar cum sa faca sa nu mai fie atat de stresat, obosit sau baut. Insa, foarte multi barbati se sperie si se gandesc ca au impotenta, ca au probleme mari. Atunci li se infiripa in minte ideea ca o sa aiba probleme cu erectia si data viitoare, ca nu se vor descurca, ca vor avea un esec, ca se vor face de ras, ca este un semn de impotenta sexuala. Urmatoarea data cand incearca sa faca dragoste, aceste ganduri negative le vor veni automat in cap. Fiind ganduri puternic negative, vor genera emotii negative, de teama, anxietate sau panica. Teama si panica sunt incompatibile cu o buna erectie, cu o viata sexuala armonioasa. E greu sa ai erectie atunci cand mori de frica sau chiar cand ai o aparent mica teama.
In concluzie, initial perturbarea erectiei are ca si cauza stresul, oboseala sau excesul de alcool, ulterior cauza sta in mintea barbatului, deoarece i se face frica ca i se va intampla iar( teama de esec). Tot teama de esec sta la baza problemelor de erectie in cazul barbatilor care sufera de timiditate( voi explica detaliat intr-un articol despre timiditate).
Le recomand acestor barbati sa isi schimbe modul de viata intr-unul sanatos.
Ca sa scape de stres si anxietate le recomand sa apeleze la cateva sedinte de consiliere psihologica. Asa vor intelege ce se intampla in mintea lor de sunt asa stresati, vor invata sa comunice intr-un mod mai eficient si isi vor insusi instrumente cu care sa isi controleze emotiile si sa se relaxeze. De mare ajutor poate fi mai multa miscare si mai multe activitati distractive, recreative. Evitarea exceselor de alcool, tutun si cafea pot ajuta foarte mult.
In cazul ejacularii precoce, este vorba de o excitabilitate foarte mare, insotite de un autocontrol scazut. In ce priveste excitabilitatea puternica, ea este specifica tinerilor, celor care fac sex pentru prima oara sau fac foarte rar. Cea mai periculoasa credinta este aceea ca nu se poate mai bine, ca nu se poate controla ejacularea. Cand cineva crede ca nu se poate mai bine, nici nu va face eforturile necesare ca lucrurile sa fie mai bine. Ori, in acest caz, este nevoie de eforturi sustinute. Autocontrolul nu se obtine peste noapte. Fiecare minut de prelungire a momentului ejacularii necesita eforturi si perseverenta. In primul rand le recomand barbatilor sa exerseze amanarea ejacularii prin folosirea masturbarii. Cu cat amana mai mult, cu atat mai bine.
Apoi sa faca acelasi lucru in timpul actului sexual cu partenera. E nevoie sa schimbe pozitiile cat mai des, sa faca pauze in care sa inlocuiasca penetrarea cu mangaierea si sa comunice aceste lucruri cu partenera, astfel incat aceasta sa fie intelegatoare, rabdatoare si suportiva. O sa repet ca rezultatele nu o sa fie spectaculoase si rapide, insa puteti sa ajungeti sa fiti multumiti in cateva saptamani.
Va mai recomand si autorelaxarea insotita de autosugestii specifice, tehnici pe care le puteti invata in cadrul sedintelor de consiliere psihologica si care va ajuta sa va mentineti un nivel emotional optim in timpul actului sexual.
Numai bine!
Psiholog Gabriel Dinu
www.psihosolutii.ro
P.S.: Pentru programari va rugam sa accesati pagina de Contact