Stresul posttraumatic a fost studiat in profunzime in anii 1970 dupa razboiul din Vietnam. Veteranii de razboi retraiau amenintarile si evenimentele din trecut ca si cum se intamplau din nou si reactionau in consecinta. Somnul este de obicei perturbat, apar dificultati la adormire precum si o serie de vise referitoare la traumele traite.
Practic aria activitatilor si trairilor unei persoane care prezinta TSPT este restransa. Apare un sentiment de iritabilitate si nerabdare mult mai acut si activitatea sociala si profesionala poate fi afectata semnificativ. Puterea de concentrare este, de asemenea, redusa.
Această reexperimentare a simptomelor sunt în general încercate ca dureroase şi inoportune, pentru că individul nu are control asupra când sau cum se întâmplă, şi scot la iveală emoţii negative asociate cu trauma iniţială. (Janoff-Bulman, 1992; Resick & Schnicke, 1992).
TSPT poate fi acuta daca daca durata simptomelor este mai mica de 3 luni sau cronica daca este mai mare. De asemenea poate fi cu debut tardiv daca debutul simptomelor suvine la 6 luni dupa evenimentul traumatic.
TSPT apare in situatii in care viata este pusa in pericol in mod extrem. in urma unui viol, amenintare cu moartea, accident de masina. Nu orice eveniment genereaza TSPT.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala pune un accent deosebit pe metode variate de expunere, a fost cea mai atent studiata si s-a dovedit a avea rezultatele cele mai promitatoare. Folosirea expunerii a fost combinata cu antrenarea in managementul anxietatii generale si antrenarea abilitatilor sociale, obtinandu-se rezultate benefice pentru tratamentul TSPT.
Apelati la specialisti cu incredere pentru a va putea bucura de viata!
Psiholog Roxana Niculescu
0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro