Ți s-a întâmplat vreodată să îți dorești o schimbare în viața sau în comportamentul tău, dar să nu reușești să te motivezi așa încât să treci la acțiune?
Poate vrei să citești mai mult, dar te surprinzi iar și iar răsfoind social media. Sau îți propui să faci mișcare, dar alegi relaxarea pe canapea când ar fi momentul să ieși la plimbare sau la alergat.
Cum ne convingem pe noi înșine să adoptăm acel obicei care știm că ne-ar schimba viața în bine?
Iată trei puncte-cheie care te vor ajuta să adopți un comportament nou:
1. Identifică și dezamorsează credințele iraționale pe care mintea ta le are cu privire la schimbarea pe care o dorești. Adesea suntem presați de gânduri negative iraționale, cum ar fi “nu pot reuși”, “nu sunt destul de bun” sau “ce rost are să încerc?”. Aceste gânduri ne pot sabota demersul de schimbare.
Notează gândurile iraționale într-o agendă și scrie sub fiecare dintre ele toate contraargumentele raționale la care te poți gândi. De exemplu, dacă mintea ta îți spune că “nu poți” să te schimbi, încearcă să răspunzi la următoarele întrebări:
– ce înseamnă că “nu pot”?… Îmi este fizic imposibil sau există anumite piedici la care pot să lucrez?
– ce s-ar întâmpla dacă aș depune un oarecare efort zilnic pentru acest obiectiv, oare aș înainta sau cu adevarat peste o lună sau un an de zile aș fi în exact același punct?
– oare despre câte dintre lucrurile pe care le fac acum la un moment dat am gândit că îmi sunt foarte grele sau chiar imposibile? De exemplu, de câte ori am căzut înainte să învăț să merg sau să alerg?
Uneori ajută să încerci să îți imaginezi cu ce argumente l-ai încuraja pe prietenul tău cel mai bun dacă s-ar afla în acestă situație.
După ce ai scris gândurile iraționale și contraargumentele raționale pentru fiecare, nu lăsa ideile scrise doar în agendă. Recitește-le timp de câteva săptămâni în fiecare zi. Vei vedea cum perspectiva ta se modifică deoarece dai alt material de lucru minții tale.
2. Împarte elefantul în bucățele mici… cât mai mici!
Oricând ne planificăm schimbări mari sau radicale, suntem luați prin surprindere de cât de multă energie consumăm încercând să le menținem. Presiunea obiceiurilor vechi este foarte puternică și ne trage înapoi, făcând procesul schimbării foarte greoi.
Cei mai mulți dintre noi cedăm sub această presiune și concluzionăm în mod eronat că “nu suntem în stare”.
În realitate, ceea ce se întâmplă este că nu avem cea mai bună strategie.
Schimbările sustenabile se realizează în pași mici. Repetăm primul pas mic până când suntem confortabili cu acesta, apoi trecem mai departe.
Din acest motiv dacă vrei să începi să citești, pune-ți deoparte la început câteva minute pe zi pentru această activitate.
Dacă vrei să scrii o lucrare, propune-ți doar 5 rânduri pentru început.
Dacă vrei să mergi la culcare mai devreme, nu încerca să te culci la ora 10, când tu erai obișnuit cu ora 2.
3. Fii pregătit pentru factorul timp
Asimilarea unui obicei nou poate lua săptămâni sau luni de zile, în funcție de complexitatea acestuia.
Nu te aștepta să faci schimbări în stilul tău de viață peste noapte.
Acel nou obicei pe care țintești să îl ai în viața ta va “prinde rădăcini” în aproximativ 3 luni și este important ca așteptările tale să fie realiste și din acest punct de vedere.
Asimilarea obiceiurilor bune este un proces care cel mai adesea necesită intenționalitate, un grad de efort și o strategie. Dacă te găsești pe acest drum, bucură-te de fiecare pas mai mic sau mai mare pe care îl realizezi. Orice progres, oricât de mic, merită sărbătorit!
Dacă esti interesat să începi un program de psihoterapie sau dezvoltare personală, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Sandra Voicu
0729.007.831