In ultima perioada, se vorbeste tot mai mult despre un factor cu impact mare asupra sanatatii, si anume singuratatea. Probabil cei mai multi dintre noi cand se gandesc la un stil de viata sanatos, se gandesc la miscare fizica, alimentatie, somn, nivel de stres, si nu iau in calcul calitatea relatiilor interpersonale. Insa exista studii care arata ca lipsa conexiunii umane nu influenteaza doar calitatea vietii ci si sanatatea fizica. In acelasi timp, apare un trend ingrijorator in ceea ce priveste singuratatea, iar unul din motive pentru care oamenii raporteaza nivele mai crescute de singuratate se banuieste a fi Internetul, mai precis retelele de socializare. Asadar, cred ca un pas important spre o viata sanatoasa si cu sens reprezinta constientizarea importantei relatiilor sanatoase, iar pentru asta sper ca ideile de mai jos sa fie de folos.
1. Biologia ne ajuta
Modul in care suntem construiti ne motiveaza sa cautam prezenta celorlalti, afilierea la un grup insemnand pentru creierul nostru siguranta si protectie. Astfel, nevoia de a simti ca apartinem, ca suntem acceptati, ca facem parte din “trib” este o nevoie de baza, iar cand ea nu este indeplinita simtim ranire, durere. Dar mai important decat atat, intervine dorinta de a cauta sa ne indeplinim aceasta nevoie, deci din punct de vedere biologic suntem motivati sa cautam conexiune umana. Oricat de mult s-ar incuraja individualismul in societatea noastra, acesta nu poate inlocui mii de ani de evolutie care ne predispune sa evitam izolarea si sa ne dorim contact uman.
2. Ce beneficii are suportul social
In afara ca ne indeplinim o nevoie de baza, prin crearea unor relatii sanatoase ne crestem sansele sa primim sustinerea necesara in momente grele. Suportul social joaca un rol extrem de important in sanatatea fizica si mentala, lipsa acestuia crescand riscul depresiei, consumului de alcool sau problemelor cardiovasculare. Tipul de sustinere pe care il primim poate fi diferit, dar fiecare mod prin care suntem sustinuti poate fi important. De exemplu, putem de la partener sa primim sustinere emotionala, acesta fiind un bun ascultator si dand dovada de multa empatie. In schimb, o ruda sa ne ofere sfaturi si indrumare, punctul ei forte fiind experienta acumulata. Iar de la un prieten sa primim sustinere sub forma unor servicii, acela fiind prietenul care se ofera sa conduca atunci cand, de exemplu, avem nevoie sa ajungem rapid intr-un loc.
3. Obstacole in cultivarea relatiilor
Exista multe lucruri care pot sa reprezinte obstacole in calea formarii unor relatii sociale, si cele mai multe dintre acestea se afla, bineinteles, la nivelul gandurilor si credintelor. Putem sa gandim ca suntem diferiti de ceilalti, ca nu meritam sa fim prieteni cu niste oameni valorosi, ca relatiile sociale sunt prea costisitoare, cer o energie de care nu dispunem sau ca daca cineva vrea sa fie prieten cu mine, trebuie sa imi faca mereu pe plac. Acestea sunt doar cateva exemple de ganduri nefolositoare, care ne impiedica sa formam si sa mentinem relatii, insa ele pot varia de la persoana la persoana in functie de experientele fiecaruia care au condus la un set de credinte.
4. Relatii nesanatoase
Avand in vedere ce important este sa avem aproape pe cineva, poate aparea intrebarea: “Este mai bine sa stau intr-o relatie care imi creeaza mult stres decat sa fiu singur?” Pentru aceasta intrebare nu exista un raspuns simplu, dar pe scurt, asa cum relatiile sanatoase ne cresc calitatea vietii, cele nesanatoase pot reprezenta un pericol la adresa starii noastre de bine. De aceea e important sa cantaresti bine acest aspect, si sa iei in calcul impactul pe care il au relatiile respective asupra ta. Insa pana a lua decizii cu privire la ruperea relatiilor pe care le consideri nesanatoase, merita investigat rolul pe care il joci tu in dinamica relatiilor.
Daca vrei sa lucrezi la a crea relatii sanatoase, stabile si care sa insemne pentru tine mai mult decat like-uri pe Facebook, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si realizezi o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Alexandra Pacurar