Factorul biologic și folosirea medicamentelor

Unii practicanți ai unor tipuri de terapie se opun în general modelului medical al psihoterapiei, cu excepția câtorva cazuri mai puțin obișnuite. Aceste terapii consideră că anxietatea și alte probleme emoționale sunt însușite în totalitate sau condiționate. Terapia cognitiv-comportamentală, deși pune accentul asupra atitudinii constructive și consideră că oamenii își construiesc singuri situațiile de criză și că pot așadar, prin activitate susținută, să-și reconstruiască sistemul cognitiv, emoțional și de acțiune, susține, de asemenea, că ei sunt predispuși biologic să acționeze astfel. Într-adevăr, ei își însușesc multe dintre sentimentele, gândurile și acțiunile disfuncționale, dar nu uită că sunt născuți să fie sugestionabili, predispuși la învățare și condiționabili.

Aproape toți oamenii își dezvoltă reacții sănătoase vis-a-vis de problemele existenței și față de pericolele cu care se confruntă de la naștere până la vârsta senectuții, altfel nu ar supraviețui. Dar oamenii își construiesc și reacții nesănătoase sau sortite eșecului, cum ar fi atitudinea exagerată față de situațiile dificile și lipsa de reacție vis-a-vis de problemele existente.

Anxietatea, in mod special, este creată de mulți factori biologici și sociali și poate fi controlată prin nenumărate metode fizice sau mentale. Studiile asupra sistemului cerebral, asupra sistemului nervos central și a funcțiilor biochimice au scos la iveală multe aspecte fiziologice ale anxietății. Astfel, atunci când simțiți apropierea unui pericol sau iminența unei situații dificile, creierul uman intră imediat în alertă. Amigdala, ca glandă limfatică, trimite inapoi semnale către cortexul prefrontal, care la rândul lui reacționează trimițând înapoi la amigdală semnalul că sunteți îngrijorat. Apoi, o mare parte a organismului se implică în diferitele rețele biochimice. Traseele multiple pe care le poate urma organismul dvs, atât pentru a vă stimula, cât și pentru a vă liniști astfel încât să faceți față problemelor de care sunteți conștient, implică secreția de serotonină și multe alte reacții psihologice. Zilnic sunt descoperite mai multe aspecte biochimice ale unei doze normale de precauție și ale anxietății extreme care merită luate în calcul.

Haideți să vedem ce se poate face dacă se dovedește că anxietatea dvs, îndeosebi starea de panică, poate avea cauze atât fizice, cât și psihologice.

În primul rând, să presupunem că supărarea dvs se datorează, cel puțin parțial, convingerilor iraționale, chiar și atunci când anxietatea are la bază un element psihologic puternic. Observându-le și disputându-le, le puteți modifica diminuându-vă sentimentele anxioase. Așadar, căutați cu orice preț principalele trei trebuințe și solicitări pe care le-ați putea manifesta și renunțați la ele, reținând doar preferințele sănătoase aferente lor. În același timp, căutați celelalte convingeri iraționale esențiale care se pot corela cu imperativele dumneavoastra, cum ar fi, exagerarea unei situații: „Nu pot suporta așa ceva”, dar și faptul de a vă învinui pe dumneavoastra personal și pe ceilalți în ansamblu pentru culpele care considerați că le revin.

În etapa ulterioară, disputați-vă puternic și persistent convingerile iraționale folosind diverse metode existente în terapie. Acționați susținut la aplicarea acestor metode timp de câteva săptămâni sau luni și nu trageți concluzii pripite cum că, dacă nu funcționează imediat, nu vor funcționa deloc, ci continuați să perseverați.

Dacă înregistrați un succes diminuat în ceea ce privește faptul de a acționa de-a lungul acestor coordonate, luați în calcul posibilitatea implicării biochimice. Verificați situația rudelor de sânge apropiate pentru a vedea dacă a suferit vreuna de anxietate severă sau dacă a acuzat alte probleme emoționale. Descoperiți ce au făcut ca să-și revină și ce medicamente le-au fost de ajutor, în cazul în care au apelat la acestea. Predispoziția către anxietate are adesea o bază genetică.

Dacă dumneavoastra considerați că anxietatea de care suferiți presupune și un factor fizic, solicitați-i medicului de familie un consult și vorbiți-i despre simptomele de care suferiți, făcând și istoria acestora. Dacă nu se descoperă nicio cauză medicală obișnuită, consultați un psihiatru, mai ales unul specializat în psihofarmacologie și care tratează mulți pacienți folosind medicația psihotropă.

Fiți pregătit să experimentați medicația antianxioasă, antidepresivă sau de oricare alt fel pe care v-o prescrie psihiatrul dumneavoastra. Chiar și administrată în doze potrivite, aceasta v-ar putea face bine sau rău. Fiecare persoană este diferită și multe dintre medicamentele psihotrope disponibile pot, pe termen scurt sau pe termen lung, să fie de mare ajutor. Experimentați, asigurându-vă susținerea medicală.

Nu vă bazați doar pe medicamente, chiar dacă par să funcționeze. Acestea s-ar putea să vă ajute, dar puteți face asta și singur. Unele studii au demonstrat că, deși medicația funcționează pe termen scurt, terapia cognitiv-comportamentală este mai eficientă în prevenirea reinstalării anxietății sau depresiei. Unele medicamente pot fi de mare ajutor, dar dacă manifestați o temere irațională față de testarea acestora, disputați-vă cu orice preț convingerile iraționale implicite acestui tip de fobie. În unele situații, terapia cognitiv-comportamentală împreună cu medicația prescrisă adecvat pot reprezenta cea mai bună formă de tratament. Foarte important de menționat este să nu vă administrați medicamentele de unul singur. Tranchilizantele îndeosebi pot crea dependență și pot genera insomnii sau o activitate fizică ineficientă. Asigurați-vă că ați beneficiat de un consult optim înainte de a le încerca, deoarece a vă trata singur cu alcool sau alte medicamente poate fi de asemenea, la fel de periculos. Atunci când metodele de autosusținere și/sau medicația nu vă reduc în mod semnificativ anxietatea, nu ezitați să apelați la un psihoterapeut. A căuta ajutorul corespunzător atunci când suferiți de anxietate majoră are o mare importanță. Poate există anumite prejudecăți în acest sens, dar vă îndemn să faceți acest pas și să vă asigurați că practică, de preferință, terapie cognitiv-comportamentală.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a scăpa de problemele de anxietate, va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro