Din păcate, nu puțini sunt cei care se confruntă cu toleranță scăzută la frustrare. Toleranța scăzută la frustrare este implicată în autoperturbare. În multe feluri, aceasta este condiția umană: nenumărați oameni se complac uneori în plăceri dăunătoare, procrastinează îndeplinirea unor sarcini de valoare, se plâng în legătură cu dificultățile cu care se confruntă, acționează pripit și autodistructiv sau fac multe alte lucruri care arată că au o intoleranță ridicată. De ce se întâmplă așa? Probabil pentru că, mai devreme în evoluția umanității, această intoleranță a avut câteva avantaje distincte și poate că a fost de ajutor pentru conservarea rasei umane. Să tergiverseze îndeplinirea sarcinilor utile, de exemplu, e posibil să le fi permis oamenilor să aibă mai multă energie a doua zi pentru a lupta cu dușmanii, oameni sau animale. Astăzi, cei mai mulți oameni au o considerabilă toleranță scăzută la frustrare din cauza tendințelor lor înnăscute și a învățării sociale.
Toleranța înaltă la frustrare presupune să nu îți placă nicio persoană sau niciun lucru care interferează cu obiectivele și valorile tale importante și să îți dorești, dar nu să pretinzi, ca acea persoană sau lucru să fie eliminate. Aceasta înseamnă că vezi multe lucruri ca fiind rele, adică nu sunt nici în interesul tău, nici în interesul grupului tău social, iar pe unele dintre ele ca fiind foarte rele, dar nu le consideri ca fiind groaznice, oribile sau îngrozitoare. Pentru că, atunci când le vezi ca fiind groaznice, soliciți, conștient sau inconștient, că nu trebuie să fie atât de rele pe cât sunt în realitate. De asemenea, le vezi adesea într-o lumină exagerată, ca fiind chiar mai rele și mai inconfortabile decât sunt de fapt, ajungând să îți spui, în mod frecvent: „Pentru că lucrurile acestea sunt groaznice, nu pot să le suport și nu le pot accepta.” În mod ironic, atâta timp cât le vezi și le simți ca fiind mai frustrante decât sunt în realitate, le faci adesea să fie și mai supărătoare.
Toleranța scăzută la frustrare îți aduce foarte des o cantitate dublă de probleme. Mai întâi, te îngrozești cu privire la încercările și problemele cu care te confrunți și te simți deprimat în loc să te simți dezamăgit, chinuit în loc de inconfortabil, panicat în loc de îngrijorat. Și apoi, din nefericire, ai adesea toleranță scăzută la frustrare în legătură cu sentimentele perturbatoare pe care le-ai creat datorită toleranței scăzute inițiale.
În cazurile extreme, atunci când refuzi să tolerezi frustrarea, susții, de fapt, că nu poți, cu problemele și dificultățile pe care le ai acum, să fii fericit deloc și trebuie să te simți extrem de rău. În acest caz, te transformi fie într-o persoană incapabilă să se bucure de aproape nimic, fie iei parte la unele forme de gratificație imediată, cum ar fi să-ți dai frâu liber la dulciuri și alcool, care au rezultate slabe mai târziu. Astfel, toleranța scăzută la frustrare devine hedonism pe termen scurt (te complaci în autogratificare imediată, în ciuda consecințelor viitoare).
În cele ce urmează vom vedea în ce moduri putem minimiza toleranța scăzută, obținând o toleranță înaltă la frustrare.
1. Apreciază sau evaluează lucrurile care ți se întâmplă sau pe care le faci să ți se întâmple ca fiind bune sau benefice atunci când te ajută să rămâi în viață și cât se poate de fericit și ca fiind rele sau dăunătoare atunci când îți sabotează obiectivele și interesele. Apreciază în mod similar lucrurile și condițiile care sunt considerate bune sau rele de către comunitatea ta socială. Urmează convențiile culturale care te ajută, dar nu le urma obsesiv pe cele care crezi că îți vor dăuna și ție și altor oameni, ci gândește pentru tine.
2. Atunci când evaluezi evenimentele ca fiind bune sau rele încearcă să nu faci evaluări absolute sau rigide, ci ia-le în considerare atât aspectele bune, cât și pe cele rele.
3. Ai dreptul la propriile preferințe și aversiuni, precum și să vezi lucrurile ca fiind benefice sau dăunătoare din propriile motive. Înveți multe dintre aceste preferințe și aversiuni de la propria familie, de la comunitate și societate, dar este totuși posibil să vezi multe lucruri ca fiind bune sau rele într-un mod diferit față de ceilalți.
4. Consideră unele dintre lucrurile care îți displac ca fiind foarte rele sau excepțional de rele atunci când chiar te opresc de la obținerea a ceea ce vrei sau te forțează să faci ceea ce nu vrei să faci. Dar nu insista că aceste lucruri nu ar trebui să existe și că este groaznic, oribil și îngrozitor atunci când există. Realizează că, într-o oarecare măsură, ele trebuie să existe atunci când o fac. Deși sunt numeroase motive pentru care ai prefera ca ele să fie mai bune, nu este niciun motiv pentru care ele trebuie neapărat să fie. Fă tot ce poți pentru a scăpa de ele sau pentru a le schimba în mod natural. Dar dacă sunt în continuare indezirabile, atunci așa sunt. Recunoaște, respectă și acceptă acest lucru.
5. Atunci când etichetezi unele condiții ca fiind groaznice sau îngrozitoare, acest lucru sugerează că acestea sunt tot atât de rele pe cât pot să fie (rele în proporție de 100%), dar ele nu sunt așa, practic, niciodată. Aceasta presupune, din nou, că sunt atât de rele, încât trebuie neapărat să nu existe. Ai putea insinua, de asemenea, că sunt mai mult decât rele (rele în proporție de 101% sau mai mult), ceea ce, bineînțeles, nu este posibil. Grozăvia este o invenție, o oroare din capul tău, care sugerează cu tărie că lucrurile rele sunt mai rele decât sunt de fapt și sunt, în mod cert, mai rele decât ar trebui să fie. Poate că acest lucru începe prin a fi un fapt, dar după aceea trece dincolo de fapt, în ficțiune. Fă-o să redevină ceea ce este în realitate, adică rea sau foarte rea, în conformitate cu valorile și obiectivele tale.
6. Observă că, odată cu îngrozirea și înspăimântarea ta, insiști adesea că nu poți suporta lucrurile foarte rele. Acest lucru este, aproape întotdeauna, fals. Dacă chiar nu le-ai fi putut suporta, ai fi murit din cauza lor, iar acest lucru nu îl poți face decât o dată. Dacă chiar nu le-ai fi acceptat, nu ai fi fericit deloc și te-ai simți întotdeauna complet deplorabil atunci când ele ar continua să existe. Gândind așa, ai putea să te transformi într-o persoană care se simte în întregime deplorabil tot timpul, dar sunt șanse foarte mari ca, în ciuda faptului că ți se par rele condițiile, să te poți face fericit în diverse moduri, dacă încerci să faci asta.
7. Recunoaște că, atunci când definești lucrurile ca fiind groaznice mai curând decât foarte rele, creezi, în acest fel, sentimente perturbatoare, care uneori sunt mai rele decât evenimentele aparent insuportabile care apar. S-ar putea astfel să intri în panică și să te deprimi singur, sentimente care rareori îți fac vreun bine. Poți, din nou, să te retragi din fața lucrurilor groaznice, iar apoi poți să nu mai încerci să le schimbi. Sau ai putea să te bulversezi singur atât de mult încât să nu te mai poți descurca cu problemele pe care le ai și să le faci să pară astfel și mai groaznice.
8. Buna tolerare a evenimentelor frustrante îți crește puterea de a schimba ceea ce poți schimba. Acceptarea și suportarea bolilor și indispozițiilor tale te vor ajuta să le faci față mai bine. Acceptarea condițiilor dificile te va ajuta să te simți mai puțin înfricoșat în ceea ce le privește și să reușești mai bine, în ciuda lor.
9. Uită-te la raportul costuri-beneficii în relația cu oamenii și situațiile dificile. Să îi urăști, să fugi de ei, să refuzi să le faci față poate fi mai ușor pe termen scurt, dar nu și pe termen lung. Nu câștigi nimic fără efort, iar efortul merită, adesea, osteneala, dacă poți să-i faci față.
10. Recunoaște că autoperturbarea nu se corectează ușor și că numai multă muncă și exercițiu o pot scădea. Asigură-te că acestea sunt benefice pe termen scurt și lung, pentru că autosabotarea este dureroasă, consumatoare de timp și de energie, neproductivă și neplăcută. Merită timpul și efortul pe care îl faci pentru a o reduce, mai ales dacă te străduiești să te faci mai bine și să te transformi într-o persoană mai puțin perturbabilă.
11. Caută distracția și bucuria, nu doar durerea și problemele, pe care le implică realizarea lucrurilor dificile care sunt în interesul tău. Încearcă să te concentrezi asupra provocării pline de bucurie de a le face și nu doar asupra problemelor și a efortului. S-ar putea să vezi în continuare că nedreptățile și dificultățile fără rost sunt rele, dar și că pot fi provocatoare și poate fi chiar plăcut să le faci față și să le reduci.
12. Observă că, uneori este foarte greu să realizezi o sarcină apăsătoare, dar că, de obicei, este mult mai greu să nu realizezi sarcina. Nu trebuie să îți crești toleranța la frustrare, dar este extrem de preferabil să o faci. Dacă te gândești că trebuie neapărat să suporți durerea ori, altfel, ești o persoană lipsită de valoare, de cele mai multe ori, îți va face durerea și mai greu de suportat. Însă preferința ta puternică, susținută de munca și efortul de a atinge toleranța la frustrare, îți va fi utilă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a depăși intoleranța la frustrare, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896