Una din nevoile cele mai inradacinate pe care le avem ca oameni este nevoia de control. Din punct de vedere evolutionist, daca controlam mediul in care suntem, avem mai mari sanse de supravietuire. Asadar, faptul ca controlam sau credem ca controlam ceea ce se intampla ne poate oferi stabilitate, siguranta si echilibru emotional. Insa de-a lungul dezvoltarii noastre, ne putem forma si unele credinte legate de control care ne pot afecta starile emotionale si comportamentele, relatia cu noi insine si relatia cu ceilalti. Mai jos, voi expune unele din aceste credinte irationale referitoare la controlul asupra noastra, asupra altora sau asupra evenimentelor din viata noastra.
“Fie sunt total in control, fie totul este incontrolabil”
De multe ori ne dorim sa obtinem controlul pentru ca gandim dihotomic, in termeni de alb sau negru: in mintea noastra alternativa controlului absolut este un haos total incontrolabil. Astfel, daca unele lucruri ne scapa de sub control, cu tipul de gandire totul-sau-nimic, vom exagera masura in care am pierdut controlul. Un exemplu foarte graitor este acela in care ne propunem sa ne controlam perfect emotiile. De multe ori ajungem sa credem ca daca nu ni le controlam perfect, ele vor escalada atat de mult incat vor deveni complet incontrolabile. Si totusi nu am vazut pe nimeni pana acum care sa fie in afara oricarui control emotional.
“Daca controlez totul, nu mi se vor intampla lucruri rele”
Aceasta este o alta asumptie irationala, care are la baza gandirea magica, superstitioasa. Ideea ca suntem invulnerabili la pericole poate uneori sa ajute si sa fie mai adaptativa decat opusul ei, aceea ca suntem vulnerabili si sigur ni se va intampla ceva rau. Dar aceasta invulnerabilitate este mai degraba o iluzie, si de multe ori strategia prin care incercam sa ne tinem cu dintii de ea este aceea de a controla fiecare lucru din viata noastra. O strategie ce se dovedeste mult prea costisitoare in termeni de timp si energie si care nici nu are efectul dorit: oricat de mult controlam mediul, tot se pot intampla lucruri nefericite, neprevazute.
“Nu doar ca e dezirabil dar este si posibil sa obtin controlul absolut”
Desigur, ne dorim controlul asupra multor aspecte din viata noastra. Dar o parte dintre noi trece de la “imi doresc sa detin o doza suficienta de control, incat sa am o viata rezonabil de buna” la “trebuie neaparat sa controlez totul in viata mea si daca ma straduiesc suficient voi obtine asta”. Daca nu am fi oameni, ci zei atotputernici, aceasta ideea ar putea avea sens. Insa pentru cine este uman, controlul absolut poate fi maxim un ideal spre care sa tinda.
“Daca controlez ce parere au ceilalti despre mine, voi fi mai placut de ei, deci mai fericit”
Acesta este un alt exemplu prin care incercam sa controlam incontrolabilul. Parerea celorlalti despre noi nu sta in controlul nostru, oricat de perfect am incerca sa ne comportam. Si daca ne propunem sa controlam ce gandesc ceilalti, efectele pot sa fie in detrimentul scopurilor noastre: ajungem sa fim mai putin autentici, neconectati cu noi insine si cu persoana de langa noi, mereu “in garda” si atenti la orice mica greseala reala sau imaginara. Am putea crede ca in felul acesta ne mentinem o imagine impecabila fata de ceilalti si vom fi astfel placuti, aprobati si feriti de o umilinta sau de o critica, insa in realitate niciunul din noi nu va putea fi pe placul tuturor. Daca am face, de exemplu, o lista cu personalitati din istorie care au fost placute de toata lumea, acea lista ar fi goala.
Am prezentat, pe scurt, cateva moduri irationale de a gandi in legatura cu controlul si felul in care putem fi influentati negativ de catre ele. Daca doresti sa lucrezi cu tine pentru a flexibiliza aceste ganduri sau altele asemanatoare, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si poti realiza o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Alexandra Pacurar