Cum să facem față anxietății cu privire la venituri în contextul pandemiei

Deși nu cunoaștem în totalitate la acest moment impactul coronavirusului asupra sănătății, foarte mulți oameni se confruntă cu stresul financiar datorat pandemiei, la nivel global. Trăim vremuri incerte și multora le vine foarte greu să rămână pozitivi, în condițiile în care experții estimează o pierdere de 3 milioane de joburi până la vară și o “recesiune” inevitabilă. În foarte multe domenii de activitate, amenințarea privind siguranța și protecția noastră este cât se poate de reală, dar nu trebuie să ne fure starea de bine mentală. Jon Kabat-Zinn, cel care a pus bazele mindfulness-ului bazat pe reducerea stresului spune atât de frumos următorul lucru: “Nu poți opri valurile, dar poți învăța cum să navighezi”.

Perioada aceasta prin care trecem în contextul pandemiei, poate fi înfricoșătoare și stresantă din mai multe motive. Iar dacă trebuie să vă îngrijorați și în legătură cu modul în care vă veți descurca financiar, stresul adăugat v-ar putea face să vă simțiți complet copleșiți.

Multe studii au arătat legătura dintre distresul financiar și o sănătate mentală redusă. Cu cât ne stresăm mai mult în legătură cu banii, cu atât ne va fi mai greu să controlăm starea de bine psihologică și invers. Pe lângă îngrijorarea legată de bani, stresul șomajului, perturbarea bruscă a rutinei și incertitudinea privind viitorul, exista factori suplimentari care pot afecta starea de bine psihologică. Din aceste motive este esențial să gestionăm sănătatea mentală cât de bine putem în timpul acestei perioade stresante. În cele ce urmează, voi oferi câteva recomandări de care să țineți cont, astfel încât să vă păstrați sănătatea mentală.

Începe prin a conștientiza și a accepta: Acesta este un moment fără precedent în istoria omenirii și acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie să găsim calea spre acceptarea acestei realități. Lucrurile este posibil să nu revină la normal pentru o bună perioadă de timp și posibil niciodată întru totul cum erau înainte. Dacă vom face eforturi de a renunța la controlul actualei situații și ne vom focusa pe acceptarea ei, vom reuși să reducem semnificativ reacțiile noastre la stres. O serie de studii a demonstrat că stresul financiar poate duce la creșterea depresiei, a anxietății și a problemelor fizice precum: dureri de cap, dureri de spate, ulcer, tensiune arterială, etc. Reușind să facem managementul stresului va ajuta ca o situație negativă să nu devină mai gravă pentru corpul și dispoziția noastră. Dacă observați că stresul vostru devine prea ridicat, folosiți o metodă de coping pentru a vă relaxa, care poate fi orice, de la exerciții fizice la a citi sau a viziona un film.

Limitează-ți expunerea la declanșatori: Deși este important să rămânem informați în legătură cu noile știri și date care apar, de cele mai multe ori suntem bombardați cu astfel de știri care nu comunică în mod acurat întâmplările, iar asta poate reprezenta un declanșator pentru panică. Asigurați-vă că tot ceea ce citiți sunt doar date din surse credibile. Faceți-vă un update o dată dimineața și o dată seara și activați alertele doar pentru urgențe. Setați-vă pe parcursul zilei perioade de timp dedicate lipsei vizionării și povestiți cu prietenii sau cu familia despre subiecte care nu au nicio legătură cu finanțele, coronavirus sau economie. Considerați aceste intervale din timpul zilei o vacanță mentală care să vă ajute să vă recuperați și să vă reîncărcați bateriile.

Rămâi conectat în prezent: Anxietatea este trăirea în viitor, referindu-se la ipoteze/presupuneri înainte ca acestea să se întâmple. Tocmai de aceea mindfulness este o unealtă numai bună care să vă ajute să rămâneți focusați pe prezent. Folosind diverse astfel de tehnici (de ex., numărați respirațiile), puteți acorda o atenție mai bună la tot ce se întâmplă aici și acum. Meditația este, de asemenea, o resursă gratuită și accesibilă despre care s-a dovedit în multe studii că îmbunătățește sănătatea mentală prin faptul că ne aduce atenția în prezent. Puteți găsi meditații ghidate pe YouTube, podcast-uri, site-uri sau aplicații.

Conectează-te cu comunitatea ta: Dacă treceți printr-o perioadă dificilă, gândiți-vă că nu sunteți singuri. Această pandemie afectează milioane de oameni, într-o mulțime de feluri. Acum este momentul să cereți sprijin din partea comunității și să oferiți același sprijin când vă simțiți în stare să o faceți. În această perioadă trebuie să păstrăm distanța fizică, dar să rămânem conectați social. Rămâneți în legătură cu familia și prietenii și împărtășiți cu ei ce simțiți și prin ce treceți în această perioadă. Uneori, ne simțim mai bine prin simplu fapt că împărtășim anxietatea noastră și verbalizăm ce simțim. Există de asemenea, resurse ale comunității foarte practice. Dacă nu știți ce să faceți, urmați sfaturile profesioniștilor financiari. Interesați-vă la bancă și la alți furnizori de servicii pentru a afla dacă fac anumite excepții legate de plăți în contextul pandemiei. Realitatea este că și alți oameni trec prin ce ar putea simți fiecare dintre noi și toți suntem focusați pe găsirea soluțiilor, inclusiv guvernele privind noile soluții politice.

Focusează-te pe aspectele pozitive: Am putea să ne gândim: “Nu văd niciun aspect pozitiv legat de veniturile mele, în acest moment”, iar asta să fie adevărat. Nu are sens să negați sau să respingeți realitatea situației în care vă aflați. Pentru o sănătate mentală îmbunătățită este important să vedeți întreaga imagine și să evitați focusarea excesivă pe o zonă anume. Exercițiile de recunoștință sunt un bun prim pas spre deschiderea căii către pozitivitate. Cu cât veți practica mai mult recunoștința, cu atât creierul va deveni mai bun în a recunoaște lucrurile pozitive. Începeți prin a vă gândi la o persoană, un loc sau un lucru pentru care sunteți recunoscători. Focusați-vă pe emoțiile care apar, păstrați-le în sufletul vostru și amintiți-vă că vă puteți întoarce la acest loc de apreciere oricând atunci când veți deveni descurajați de lumea din jur. În completare, luați-vă un moment pentru a vă aprecia pe voi înșivă. Conștientizați că deși treceți prin momente grele, le rezisțați. Amintiți-vă de alte momente grele cu care v-ați confruntat și de modul în care le-ați depășit. Și această perioadă va fi un nou capitol în cartea voastră de realizări.

Vă încurajez să puneți în practică toate aceste recomandări pentru a vă ajuta să vă păstrați echilibrul emoțional în această perioadă. Dacă totuși, sentimente de stres și anxietate copleșitoare vă afectează viața de zi cu zi, ați putea lua în calcul să investiți în sănătatea dumneavoastră mentală, încercând terapia online. Intrați pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doiți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro