Conflictul a obtinut pe parcursul timpului o reputatie nefericita. Multi dintre noi asociem conflictul cu o stare tensionata, cu senzatia de disconfort data de posibilitatea de a pierde sau chiar cu simptome fizice neplacute. Acesta aversiune fata de situatiile conflictuale poate duce la o atitudine de evitare, sau dimpotriva, la o abordare agresiva, rigida si tensionata.
In spatele acestor comportamente se afla o serie de credinte false si daunatoare. In cele ce urmeaza te invit sa ne oprim asupra a trei dintre ele:
1. Conflictele sunt rele si ar trebui evitate cu orice pret
Conflictul apare atunci cand exista o incompatibilitate in actiuni, obiective sau idei. Deci este cat se poate de improbabil sa fii intr-o relatie cu cineva si sa nu intampini mai devreme sau mai tarziu idei, actiuni sau obiective incompatibile cu ale tale. Prin urmare, desi neplacut, conflictul nu este ceva rau, ci este natural si prezent la tot pasul. Ceea ce face un conflict sa fie benefic sau daunator este modul in care acesta este gestionat. Nu diferentele de opinie sunt o problema, ci modul nostru de a le aborda. A evita un conflict poate fi o strategie potrivita pentru o perioada scurta sau pentru subiecte care au o importanta minora. Totusi, folosita frecvent, evitarea conflictelor duce la frustrare si chiar la detasare in relatii.
2. Intre conflict si cearta este semnul egal
Exista mai multe modalitati de a aborda un conflict. Cearta este numai unul dintre ele, poate cel mai costisitor ca energie si daunator in ceea ce priveste rezultatele, desi adesea pare cel mai la indemana. O gandire de tipul: “Eu am dreptate, tu gresesti”, daca se gaseste de ambele parti, va duce la cearta si respectiv la un blocaj greu de depasit, iar la final, chiar daca unul “a castigat” ceea ce dorea, in privinta relatiei ambele parti sunt in pierdere.
Una dintre cele mai bune modalitati de a aborda conflictul este negocierea. Negocierea poate incepe astfel: “Haide sa vedem cum putem face sa fim amandoi (macar partial) multumiti.” Astfel, faci un compromis in ceea ce priveste obiectul conflictului, dar castigi relatia.
3. Conflictele imi distrug relatia
O relatie de succes nu este o relatie fara conflicte, ci este o relatie in care exista dialog despre incompatibilitati. Rezolvarea diferentelor, gasirea unor cai acceptabile pentru ambele persoane, ingaduinta pentru ce este altfel in celalalt duc la aprofundarea relatiei, la cresterea increderii si a coeziunii.
Conflictele dauneaza unei relatii numai daca sunt neglijate sau ignorate, in ciuda faptului ca exista. In astfel de situatii in loc de dialog si colaborare, isi fac loc atitudini de critica, dispret, intoleranta, chiar ura.
Care este atitudinea ta cand vine vorba de conflict? Esti deschis si curios despre perspectiva celuilalt sau tinzi sa te inchizi in tine, nevrand sa auzi alte puncte de vedere? Diferentele de opinie te sperie sau reusesti sa le accepti si sa traiesti cu ele? Te incurajez sa gasesti raspunsurile acestor intrebari deoarece conflictele sunt si vor fi parte din viata fiecaruia dintre noi.
Daca ai nevoie de ajutor in gestionarea conflictelor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831