Tot mai mulți oameni experimentează îngrijorări diverse și pentru tot mai mulți, îngrijorarea devine o a doua natură. Ani de zile, persoanele suferind de îngrijorare cronică au trebuit să sufere fără nicio speranță semnificativă de a se face bine. Ocazional, căutau ajutor în medicamente anxiolitice sau antidepresive, care ajută la reducerea anumitor neplăceri. Din fericire însă, acum avem vești foarte bune pentru cei care se îngrijorează în mod cronic.
Au fost înregistrate progrese semnificative în ultimii zece ani în abordări noi care se extind mult dincolo de ceea ce obișnuiau să facă terapeuții cognitiviști. De exemplu, acum știm că:
– Oamenii sunt de fapt mai puțin anxioși când se îngrijorează.
– Intoleranța la incertitudine este elementul cel mai important al îngrijorării.
– Cei care se îngrijorează se tem de emoții și nu procesează semnificația evenimentelor, pentru că trăiesc „prea mult în capul lor.”
Îngrijorarea nu e pur și simplu pesimism, ci o reflexie a multor părți diferite ale celui care este fiecare dintre noi. Dacă înțelegem de ce ne îngrijorăm sau de ce îngrijorările fiecăruia au sens pentru sine, putem începe să explorăm unele lucruri pe care să le facem sau să nu le facem, ca să ne ajute.
Pe baza noilor cercetări, Dr. Robert L. Leahy a dezvoltat un program în 7 pași care să ajute oamenii să-și înțeleagă propria „teorie” despre îngrijorare, cum le funcționează mintea, cum le afectează îngrijorarea propria personalitate și care sunt cele mai eficiente tehnici pentru a depăși îngrijorarea și a sparge acele reguli odată pentru totdeauna. Acești pași sunt:
1. Identifică îngrijorările productive și pe cele neproductive. Cele mai multe persoane îngrijorate operează cu două faze mentale: „Îngrijorarea mă înnebunește” și „Trebuie să mă îngrijorez ca să fiu pregătit”. Astfel, oamenii se pot îngrijora în legătură cu renunțarea la îngrijorare, deoarece cred că ea îi pregătește și îi protejează. Îngrijorarea este o strategie pe care aceste persoane o consideră utilă, iar până când nu vor renunța la această convingere eronată, acestea vor continua să se îngrijoreze. Este nevoie de găsirea motivației pentru a înceta și pentru a înfrunta îngrijorările, în loc ca unii să creadă că grijile lor ar semnala cât sunt de responsabili și de conștiincioși. Folosirea îngrijorării productive presupune să putem identifica problemele de care ne putem ocupa imediat. Grija neproductivă presupune „Dar dacă”-uri imaginare. Odată făcută această distincție, aflăm cum să folosim pentru probleme reale strategii eficiente de rezolvare a problemelor.
2. Acceptă realitatea și asumă-ți schimbarea. Îngrijorarea poate fi ca un protest în fața realității. Unii oameni nu vor să accepte anumite realități sau posibilități neplăcute. Acceptarea unui lucru nu înseamnă că ne place sau că ni se pare corect acel lucru. Aceasta nu înseamnă nici că nu putem face nimic ca să schimbăm unele lucruri, ci că, înainte de a schimba ceva, trebuie să învățăm să acceptăm că problemele reale există și să învățăm să ne acceptăm limitele. Îngrijorările sunt întotdeauna despre ceva ce ar trebui să facem. În acest pas este bine să învățăm că putem deveni mai mult un observator al realității și mai puțin forța generatoare a Universului.
3. Demontează gândurile de îngrijorare. Predicțiile despre viitor („S-ar putea să nu reușesc”), citirea gândurilor oamenilor („X crede că sunt un ratat”) sau gândirea negativă („Ar fi groaznic să nu obțin ce vreau”) sunt toate gânduri iraționale și extreme. Este important ca oamenii să învețe căile de a le învinge, precum și modul în care să identifice factorii care declanșează îngrijorările, temele comune ale acestora și câteva tehnici, astfel încât viața să fie mai echilibrată.
4. Concentrează-te pe amenințarea mai profundă. Oamenii sunt îngrijorați de anumite lucruri, dar nu și de altele. De ce? Sursa îngrijorării stă în convingerile fiecărei persoane și este nevoie ca aceasta să afle cum să și le identifice și să le înfrunte, pentru a scăpa de stres.
5. Transformă „eșecul” în oportunitate. Îngrijorările sunt privite ca încercări de a ne pregăti pentru eșec, de a-l preveni și a-l anticipa. Pentru unii, eșecul pare să fie o eventualitate catastrofală (ceva ce se poate întâmpla în orice clipă dacă persoana nu rămâne alertă și îngrijorată). Este important să știm ce să ne spunem pentru a depăși frica de eșec.
6. Folosește-ți emoțiile, în loc să te îngrijorezi în legătură cu ele. Îngrijorarea este, de fapt, o strategie pentru a evita emoțiile neplăcute. Unora le este teamă de sentimentele lor, considerând că ar trebui să fie raționali, controlați, niciodată supărați, întotdeauna clari în ceea ce simt și mereu situați deasupra tuturor lucrurilor. Frica de propriile sentimente face ca persoana să se îngrijoreze și mai mult. În loc ca cineva să încerce să-și îndepărteze emoțiile prin îngrijorare, mai bine învață să le simtă și să le folosească în avantajul propriu.
7. Preia controlul asupra timpului. Contează ca persoanle care se îngrijorează excesiv să învețe în acest pas cum să scape de sentimentul de urgență și de nevoia de a ști totul imediat, astfel încât să-și îmbunătățească clipa prezentă, obținând de la viață mai mult, de îndată.
Acum că înțelegem mult mai bine cum funcționează îngrijorarea, putem folosi această nouă cunoaștere pentru a diminua și înlătura îngrijorările supărătoare. Dacă ținem cont de faptul că tulburările de anxietate sunt cu adevărat probleme ale modului nostru de a gândi, relevanța terapiei cognitive este că ne ajută să înțelegem și să modificăm aceste disonanțe cognitive din gândire (gânduri nesănătoase/iraționale), până la a diminua efectiv anxietatea.
Dacă aveți nevoie de sprijin în a depăși îngrijorările excesive, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.
NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896