Cu toții cunoaștem acele momente în care zgomotul din mintea noastră este atât de puternic, încât ne-am dori să existe un buton de shut down care să dezactiveze gândurile și să facă liniște. Fie că este vorba despre îngrijorări, ruminații, asumpții pe care le facem sau doar vocea aceea omniprezentă care îți spune că nu ești suficient de bun sau dezirabil, uneori putem fi copleșiți de ce se întâmplă în mintea noastră și nu mai știm ce să facem.
Pentru început, este important să înțelegem că nu tot ce gândim este adevărat. Mintea umană este predispusă la o serie de erori și distorsiuni cognitive, care ne pot face să credem că realitatea din mintea noastră reflectă realitatea din exterior. Dar uneori catastrofăm prea mult, alteori gândim în alb și negru, omițând nuanțele de gri, iar de multe ori avem credințe rigide și inflexibile despre cum ar trebui să fie viața și ceilalți. Aceste distorsiuni cognitive sunt cu atât mai pregnante pe fondul unor emoții negative intense sau a unor tulburări emoționale.
Ce putem face este să punem la îndoială gândurile disfuncționale și să le disputăm. În acest fel, ne dăm seama de erorile cognitive pe care le facem și putem să le înlocuim cu modalități de gândire mai sănătoase, adaptative, care reflectă în mod corect realitatea. Într-adevăr, tehnicile de disputare pot fi foarte utile, însă sunt situații în care gândurile nedorite continuă să apară și să ne afecteze, chiar dacă știm că sunt distorsionate.
În acest caz, putem să schimbăm modul în care ne raportăm la gândurile disfuncționale. De multe ori ne comportăm de parcă gândul este adevărat, dar cum ar fi dacă doar am observa cu curiozitate gândurile care apar și nu am face nimic? Această atitudine de detașare mindful pornește de la conștientizarea și acceptarea prezenței gândurilor negative. Vrem să cultivăm o atitudine de acceptare și detașare, în care observăm pasiv gândurile, fără a le evalua sau judeca. Nu ne identificăm cu ele, nu le răspundem, ci doar le observăm detașat, după care ne mutăm atenția pe ce trebuie să facem la momentul respectiv.
Pentru a ilustra mai bine această atitudine de observator detașat, fac apel la pictura de mai sus, realizată de pictorul Vladimir Kush. Interpretând această pictură, ne dăm seama că mintea noastră este ca cerul, iar gândurile sunt ca niște nori care acoperă cerul, care vin și pleacă. Putem să ne imaginăm că acești nori sunt ca niște baloane cu aer cald care ne invită într-o călătorie. Pe de-o parte, putem alege să ne urcăm în balonul cu aer și să îl lăsăm să ne poarte în bătaia vântului, iar pe de altă parte, similar celor două personaje din pictură, putem alege să stăm pe margine și să îl privim de la distanță cum călătorește. Este la fel și cu gândurile noastre – putem să le lăsăm să ne influențeze și să ne poarte în tot felul de zone întunecate ale minții noastre sau putem să le privim ca pe niște simple gânduri, care vin și pleacă, pe care le observăm detașat și le lăsăm să treacă mai departe.
Gândurile noastre nu sunt mai puternice decât le lăsăm noi să fie, iar această tehnică ne poate ajuta să reducem impactul negativ al gândurilor asupra noastră, astfel încât, chiar dacă gândurile mai apar, nu ne mai afectează. Trebuie să nu uităm că gândurile noastre nu sunt realități obiective, cu valoare de adevăr incontestabilă, motiv pentru care nu trebuie întotdeauna să le credem. Doar pentru că avem un gând nu înseamnă că așa stau lucrurile în realitate. Este doar un gând, pe cerul minții noastre, care vine și pleacă, asemeni norilor de pe cer.
Sper să reușești să te raportezi la gândurile tale negative în acest fel și să ajungi să le privești mai detașat, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Raluca Liștea
0736.177.407