Viața este plină de incertitudine. Nimic nu face mai evidentă această realitate decât pandemia cu care ne confruntăm. Dar chiar și în absența pandemiei, incertitudinea rămâne o parte inevitabilă a vieții deoarece nu avem cum să prezicem și să controlăm viitorul. Putem controla doar ce facem noi în prezent, și putem cunoaște doar atât cât ne permit informațiile pe care le deținem la un moment dat. Pe scurt, nu putem cunoaște viitorul până nu se întâmplă.
Deși mulți dintre noi am învățat să trăim cu această realitate, pentru alții, incertitudinea este intolerabilă. În general, persoanele care au intoleranță la incertitudine au un nivel mai crescut de anxietate și nu pot tolera să nu știe ceva sigur deoarece asociază incertitudinea cu un rezultat negativ, cu ceva amenințător și cu lipsa de control. Credința de bază este următoarea – Dacă ceva nu este sigur, înseamnă că se va termina rău și că nu voi putea face față. În absența certitudinii, aceste persoane ajung să se îngrijoreze excesiv în legătură cu toate posibilitățile și tot ce ar putea merge rău, încearcă să prevină fiecare problemă care ar putea să apară și caută soluția perfectă.
De altfel, intoleranța la incertitudine stă la baza îngrijorării, iar îngrijorarea este folosită cu scopul de a obține certitudinea. Atunci când ne spunem că trebuie să știm ceva sigur, continuăm să ne îngrijorăm până ne simțim siguri, dar pe măsură ce examinăm toate posibilitățile ne dăm seama că sunt prea multe necunoscute și prea multe lucruri pe care nu le putem controla, așa că ajungem să ne îngrijorăm și mai mult, și în final ajungem să ne simțim copleșiți. Această căutare nesfârșită a certitudinii nu face decât să alimenteze îngrijorările și să crească nivelul de anxietate, favorizând astfel dezvoltarea unor tulburări de anxietate.
Din acest motiv, creșterea toleranței la incertitudine este esențială. În continuare sunt prezentate câteva tehnici utile care pot ajuta în acest sens.
Acceptă că nu există certitudine într-o lume incertă. Sunt prea multe necunoscute și variabile pe care nu le putem anticipa sau controla, așa că este necesar să încercăm să integrăm incertitudinea ca parte normală și firească a vieții.
Conștientizează faptul că deja accepți incertitudinea. Fiindcă viața este plină de necunoscute, cu siguranță te poți gândi la numeroase situații din viața ta în care ai trăit cu incertitudine și ai reușit să o tolerezi. Întreabă-te cum ai făcut față și ce te-a ajutat să o tolerezi mai bine.
Înțelege că incertitudinea este neutră, nu negativă sau periculoasă. Doar pentru că nu știm ceva sigur, nu înseamnă că se va sfârși rău. Înseamnă că pur și simplu pe moment nu știm la ce să ne așteptăm.
Întreabă-te dacă de fapt chiar ai nevoie de certitudine. Probabil nu te-ai uita cu același entuziasm sau poate nu te-ai uita deloc la un serial dacă ar fi în totalitate previzibil, la fel cum nu te-ai uita cu același entuziasm la un meci sportiv dacă ai ști scorul de la bun început. Dacă stăm să ne gândim, viața ar fi destul de anostă dacă am ști tot timpul la ce să ne așteptăm.
Gândește în termeni de probabilități. Aproape orice este posibil, dar asta nu înseamnă că este și probabil. Dacă ne îngrijorăm în legătură cu tot ce este posibil, ajungem să ne îngrijorăm în legătură cu absolut orice. Drept urmare, încearcă să te focalizezi pe lucrurile care sunt probabile și plauzibile.
Concentrează-te pe ce se află sub controlul tău. Întreabă-te ce ține de tine și ce cunoști, și acceptă-ți limitele personale. Nu totul depinde de tine.
Deși incertitudinea poate fi resimțită ca fiind inconfortabilă și neplăcută, acceptarea ei este necesară dacă vrem să ne diminuăm nivelul de anxietate și să reducem îngrijorările. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului pentru a te înțelege mai bine, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Raluca Liștea
0736.177.407