Ceea ce am intuit cu toţii probabil destul de devreme în viaţă, când am experimentat primele călătorii fie în familie, fie alături de colegi sau prieteni, şi anume faptul că acestea au beneficii semnificative asupra dezvoltării noastre sociale, psihologice, fiziologice și emoționale, este în prezent susţinut de o vastă literatură ştiinţifică.
Filozoful contemporan Allain de Botton consideră că plăcerea pe care o resimţim atunci când călătorim depinde, în mare măsură, de mentalitatea pe care o avem în acest context şi nu de destinaţia aleasă.
Cu alte cuvinte, nu este important încotro mergem și câte resurse investim (timp, bani, relații etc.), ci cum ne raportăm la experiențele pe care le trăim pe parcurs, la oamenii pe care îi întâlnim, la noutate, etc. În cele din urmă, fiecare loc pe care îl vizităm devine parte din ființa noastră și, în același timp, integrează o fărâmă din noi.
Iată câteva dintre beneficiile călătoritului, așa cum au fost ele demonstrate la nivel personal de către studii științifice. Acestea continuă să fie investigate și în prezent datorită aportului semnificativ pe care îl au la creșterea calității vieții omului modern.
Dezvoltarea creativității
Devenim mai creativi atunci când avem un contact real cu o cultură nouă, un spațiu inedit, oameni diferiți și avem şansa să îmbrăţişăm stiluri noi de viaţă, schimbându-ne perspectiva asupra a ceea ce ne înconjoară.
Dezvoltarea personalității prin creșterea adaptabilității
Atunci când călătorim, mai ales în afara ţării noastre, putem întâmpina o serie de diferenţe faţă de cultura noastră. Dacă reuşim să ne adaptăm la ele avem o serie de beneficii.
Unul dintre aceste beneficii este faptul că provocarea pe care o resimţim atunci când suntem puşi în situaţii dificile ne ajută să ne dezvoltăm; mai concret, în acest fel se dezvoltă dimensiunea de „deschidere” a personalităţii noastre.
Exersarea și creșterea rezilienței
Faptul că întâmpinăm dificultăţi într-un mediu care nu ne este familiar, între oameni care nu ne sunt cunoscuţi, promovează învăţarea şi ne scoate din zona de confort.
Rezultatul? Dezvoltăm un stil de a gândi mai flexibil, devenim mai răbdători şi mai puternici din punct de vedere emoţional. De asemenea, ni se îmbunătăţesc abilităţile de rezolvare a problemelor şi învăţăm să renunţăm la dorința de control în situaţii diverse.
Călătoritul, o sursă de informaţie despre relaţiile noastre
Fie că este vorba de o plimbare pe malul mării sau de un zbor anulat în ultimul moment, după ce am ajuns deja la aeroport, faptul că împărtăşim experienţe din timpul călătoriilor cu partenerul nostru poate întări legătura pe care o avem sau poate, la fel de bine, să releve faptul că diferenţele sunt prea mari, că valorizăm lucruri diferite. A calători (mai ales în străinătate) cu iubitul / iubita poate reprezenta, aşadar, un bun test pentru relaţia pe care o avem.
Călătoriile, un prag al maturizării sau un ritual de trecere în altă etapă a vieții noastre
Ni s-a întâmplat tuturor cel puțin să auzim de persoane care au decis subit să facă o călătorie mai lungă sau într-un loc inedit, ca apoi să se întoarcă acasă cu o altă perspectivă asupra vieții și poate să renunțe la un job nesatisfăcător ori la relații dificile, sau de tineri care călătorind și-au însușit abilități pe care nu le aveau înainte de a porni la drum, devenind mai responsabili, mai profunzi, mai organizați, etc. Maturizarea și trecerea la un alt nivel al existenței noastre sunt rezultate ale călătoriilor spre sine, care își găsesc spațiul necesar în călătoriile prin lume.
Reducerea stresului și a anxietății
Una dintre pandemiile interioare care se petrece în societatea occidentală este cea a stresului, care are o serie de repercusiuni negative asupra noastră, oprindu-ne din a trăi în prezent. Călătoriile ne dau șansa să ne concentrăm asupra momentului prezent, să evadăm dintr-un trecut pe care nu îl putem schimba sau dintr-un viitor care încă nu s-a întâmplat.
Dar cum putem maximiza beneficiile astfel încât să ne putem bucura de ele mult după întoarcerea din călătorie?
Putem păstra vii amintirile plăcute din călătorie și retrăi experienţele care ne-au marcat în mod pozitiv, printr-o serie de obiceiuri simple pe care le integrăm în viața noastră de zi cu zi.
Dacă ţi-a plăcut mâncarea la Paris, poţi retrăi emoţiile pe care le-ai avut când erai acolo învăţând să pregăteşti cea mai delicioasă crème brûlée, desert ce poate îţi aduce aminte de cafeneaua boemă de pe Montmartre şi de momentele amuzante petrecute acolo cu prietenii; dacă acea cameră de hotel în care ai petrecut ultimul city break avea un miros liniștitor, caută să îl aduci în casa ta aprinzând o lumânare parfumată înainte de somn, iar dacă în ultima vacanță cu familia te-ai trezit mai devreme ca să alergi în parc, reia acel obicei cu gândul la toate acele dimineți active.
O călătorie nu se termină la destinație sau odată ajunși acasă, ea este abia începutul unei serii de schimbări pozitive aduse în viața noastră!
Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Anca Nemțeanu
0744.583.945
(Photo credit: Annie Spratt on Unsplash)