Viața noastră este guvernată de decizii. Luăm decizii în fiecare secundă a zilei, fie că sunt conștiente sau nu. Atunci când ne ridicăm din pat și pornim spre fereastră pentru a o deschide, am luat o decizie, sau chiar atunci când ne hotărâm dacă azi ne punem lapte în cafea, tot o decizie este.
Bineînțeles că în unele contexte de viață deciziile pot să aibă un efect mai de amploare, precum dacă demisionezi azi sau nu, dacă mai rămâi în relația pe care o ai, ce grădiniță să alegi pentru copilul tău.
Chiar dacă a lua decizii nu este o treaba ușoară, unii se confruntă cu distres mai mare decât alte persoane, cauzat de incapacitatea de a lua o decizie, chiar și una simplă.
Principalele cauze care stau la baza indeciziilor ar putea să fie: lipsa speranței (“Oricum decizia mea nu mai are niciun rost.”), lipsa motivației, auto-critica, frica de eșec, frica de faptul că luarea unei decizii va genera rezultate neplăcute sau nedorite, frica de incertitudine, lipsa încrederii în propriile abilități sau chiar un deficit la nivelul abilităților de rezolvare de probleme.
Ce putem face? În primul rând, să identificăm și să înțelegem cauzele indeciziei. Apoi să ne folosim de strategii și principii care să ne ghideze și să ne aducă mai aproape de o opțiune:
- Să ne bazăm deciziile pe obiective și valori personale bine definite.
- Să analizăm implicațiile pe termen scurt și lung.
- Să privim comportamentele pe care trebuie să le facem și poate disconfortul asociat ca pe o investiție pe termen lung.
- Să răspundem la întrebarea: “Câte informații sunt “destule informații” pentru a lua decizia?”.
- Să acceptăm în unele situații faptul că avem îndoieli, dar cu toate astea să mergem înainte.
- Să evaluăm dacă nu cumva ratăm o oportunitate din cauza indeciziei noastre.
- Să ignorăm costurile scufundate* (*acele investiții pe care le-am făcut până acum: timp, bani, energie și care ne țin legați de o situație).
- Să încercăm să privim deciziile ca pe niște experimente.
- Să respingem perfecționismul drept unul dintre obiective.
- Să înțelegem că de multe ori căutarea siguranței și ocrotirea zonei de confort poate să fie în detrimentul nostru.
Dacă ai nevoie de sprijin în ceea ce privește luarea deciziilor, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Larisa Paul
0737 039 446