Cum să cultivăm autocompasiunea?

Compasiune este o atitudine direcționată spre orice ființă vie aflată în suferință (spre ceilalți oameni, spre animale, spre o comunitate, sau chiar spre noi înșine), care înglobează diferite tipuri de emoții și gânduri, chiar și comportamente, presupunând recunoașterea și înțelegerea durerii sau distresului, dar și nevoia de a o ameliora și de a interveni pentru a oferi ajutor. 

“O bunătate sau blândețe bazală, caracterizată de capacitatea de a fi conștient de suferință și legată de nevoia de intervenție în vederea reducerii ei” (Gilbert, 2009, p. xiii) ar fi definiția dată de cei care au studiat acest concept.

Uitându-ne la aceste explicații putem concluziona că autocompasiunea include toate aceste lucruri, însă direcția de acțiune este chiar spre noi înșine. 

Cât de natural ne vine să ne tratăm cu blândețe atunci când avem un eșec sau atunci când facem o greșeală? Cât de eficientă este această atitudine? Afectează ea eficiența noastră? Ne ajută să ne învățăm lecția? 

Criticul interior ar spune că nu, însă studiile de specialitate afirmă contrariul. 

Atât știința (Neff, 2023), cât și înțelepciunea populară ne arată cât de importantă este autocompasiunea în depășirea situațiilor dificile cu care ne confruntăm. 

Deși adesea oamenii se îngrijorează că adoptând o atitudine mai blândă vor pierde din motivație și progres, studiile ne arată că cei care practică autocompasiunea răspund mai eficient în fața eșecului și se refac și se redresează mai repede după o greșeală (Breines & Chen, 2011). Deoarece știm că este greu să modificăm anumite obiceiuri vechi (precum autocritica), în următoarea secțiune a articolului venim cu câteva direcții care să marcheze traseul pentru tine, pentru a-ți fi mai ușor să cultivi autocompasiunea în viața ta. Nu uita că, asemenea oricărui obicei pe care ne dorim să îl implementăm în viața noastră, practica și repetiția sunt uneltele care ne ajută să ajungem mai aproape de obiectiv. Tratează-te cu blândețe chiar și atunci când nu reușești să privești cu blândețe spre un eșec. 

1. Vorbește cu tine ca și cum ai vorbi cu un prieten drag sau cu copilul tău (folosește tonul și explicațiile pe care le-ai oferi lor într-o situație dificilă). Nu ne referim aici la a fi nerealist de pozitiv precum “Totul va fi extraordinar” sau “Tu ești cel mai tare“, ci la a fi blând în explicații și ton, precum “Știu că ceea ce se întâmplă este destul de greu de digerat, este dificil, dar e normal ca o situație de asemenea natură să fie dificilă. Am nevoie doar să traversez perioada asta și voi găsi un echilibru. Chiar dacă îți va fi greu la început să îți vorbești în felul acesta pentru că îți este necunoscută această atitudine, fă cât poți, în fiecare zi, iar progresul se va resimți. 

2. Observă-ți gândurile și emoțiile. Ce din ceea ce gândești și interpretezi te face să te simți într-un anumit fel? În loc să încerci din răsputeri să ascunzi sau să eviți ceea ce simți, permite-ți să vezi. Odată ce înțelegi că poți să te simți trist și dezamăgit și să recunoști că aceste emoții au o funcție, sunt valide, crește și probabilitatea de a fi mai înțelegător cu tine.

3. Angajează-te în acte de grijă față de tine. Folosindu-ne zilnic, în scop preventiv, de acțiuni mici care denotă grijă față de sine, antrenăm abilitatea de a ne privi cu autocompasiune în momentele dificile. Ia în considerare construirea unei liste de acțiuni mici care să te ajute să accesezi mai ușor căile spre autocompasiune (exemple – fă-ți ceaiul preferat, ieși la o plimbare, ia-ți o pătură pufoasă și învelește-te cu ea, meditează, roagă-te, gătește-ți felul preferat de mâncare. etc.) Te poți folosi de orice acțiune care este în acord cu sistemul tău de valori, asta îți va construi sentimentul de siguranță.

Dacă îți este greu să cultivi de unul singur această abilitate, suntem aici pentru tine și te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro