În ultima vreme am ajuns de mai multe ori în discuțiile cu clienții la ce înseamnă “să lucrez cu mine” sau “toți îmi spun trebuie să am voință, să îmi doresc schimbarea”. Ambele sunt însoțite de frustrare, dezamăgire și uneori neputință. Și cred că știm cu toții cât de greu este să simți că te lupți cu morile de vânt, că nimic din ce faci nu reușește și că schimbarea dorită, zilele mai bune nu vin așa cum ne-am așteptat și dorit.
Așadar, ce ar fi de făcut ca să lucrez cu mine? Și ce înseamnă să am voință și să îmi doresc schimbarea?
Iată mai jos 5 elemente care conturează răspunsul la întrebările de mai sus:
- Să lucrez cu mine înseamnă să gândesc și să fac lucruri/acțiuni diferite. Să citesc materiale noi, cărți noi, care să mă ajute să descopăr alte tipare de gândire, alte modalități de a interpreta și de a mă raporta la realitate. Să urmăresc noi persoane în social media, să mă opresc din a urmări anumite știri, canale sau din a folosi anumite aplicații. Nu neapărat pentru totdeauna – dar cel puțin o perioadă. Să pun limite anumitor persoane, să mă opresc din a frecventa anumite locuri. Și să identific noi activități și moduri de a petrece timpul.
- Să perseverez – ca atunci când vreau să învăț mersul pe bicicletă. Nu este suficient să mă urc o dată. De cele mai multe ori, prima dată nici nu apuc să mă urc pe bicicletă. Reglez șaua, potrivesc ghidonul, identific unde sunt frânele și cum le activez. Iar dacă mă urc pe bicicletă – voi fi mai mult cu picioarele pe pământ decât pe pedale. E nevoie de încă o sesiune și încă o sesiune și multe momente în care exersez până ajung să mă plimb efectiv cu bicicleta. Iar până la momentul în care voi putea face asta cu plăcere, fără stres, încordare, va dura încă ceva timp. La fel se întâmplă și când este vorba de lucrul cu noi înșine – e nevoie să perseverăm ca să ajungă să ne devină obișnuință și să genereze doar stare de bine și plăcere.
- A dori este necesar dar nu și suficient. Nu funcționează dacă doar vreau, dacă îmi doresc. A face schimbări presupune acțiune, planificare, ajustarea planului pe parcurs dacă este nevoie. Ca atunci când vreau să mănânc o prăjitură însă nu mă ajută doar să am dorința, pofta. E nevoie să fac prăjitura. Sau să merg să o cumpăr. Sau măcar să dau comandă.
- Mă concentrez pe progres. Creierul nostru este setat să se ducă rapid în negativ. În ce nu funcționează, ce nu am făcut suficient. E important să ne amintim să ne uităm în mod voit la ce am făcut bine, ce am reușit să schimbăm. La drumul din spate pe care l-am parcurs deja, nu doar la cel care mai este înainte. Această perspectivă ne ajută să rămânem motivați și ne dă energie să mergem în continuare cu schimbarea dorită.
- Sunt blând cu mine. Nimic nu iese perfect. Orice schimbare este grea. Cu cât tiparele de schimbat sunt mai adânci, cu atât este mai dificil. E normal să nu îmi iasă mereu cum mi-aș dori. Să obosesc. Să vreau să iau o pauză. Să nu mai pot sau să nu mai vreau. E perfect omenesc. Și este ok să nu mă biciuiesc pentru asta. Și să îmi spun și mie ce i-aș spune unui prieten bun: un gând bun. Iar apoi să continui.
Cu speranța că ideile de mai sus te vor ajuta să rămâi motivat în procesele tale de schimbare – îți urez mult succes!
Iar dacă ai nevoie de ajutor din partea unui psiholog, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Ileana Matei
0726.112.161