Anxietatea poate avea un impact semnificativ nu numai asupra persoanei care se confruntă cu aceasta, ci și asupra celor apropiați. În acest articol, vom explora efectele anxietății asupra relațiilor, vom oferi îndrumări pentru sprijinirea unei persoane dragi cu anxietate și vom împărtăși strategii de comunicare eficiente pentru ambii parteneri.
Persoanele cu anxietate pot avea dificultăți de exprimare a gândurilor și sentimentelor, ducând la izolare și retragere socială. De asemenea, nevoia accentuată de reasigurare poate duce la stres emoțional în relație. Cei cu anxietate își fac adesea scenarii negative și catastrofale, imaginând cele mai defavorabile situații. Acest model de gândire negativă poate crea stres în surplus și poate face ca partenerii să se simtă copleșiți.
Ce se poate face?
- În primul rând este important să se înțeleagă simptomele anxietății, atât emoționale cât și fizice. Cu cât sunt mai clare cu atât se poate transmite mai ușor empatie în sprijinirea partenerului cu anxietate.
- De asemenea, pentru cuplu este util să se stabilească un cadru suportiv pentru comunicare deschisă care să permită exprimarea sentimentelor, precum și găsirea soluțiilor.
- Acordați timp pentru recuperare, cât și pentru eventualele recăderi apărute în navigarea anxietații, precum și în gestionarea relației de cuplu.
- Încurajați împreună dezvoltarea strategiilor de coping și a sarcinilor de autoîngrijire.
- Discutați rolul stabilirii și respectării limitelor în menținerea unei relații sănătoase.
- Normalizați eventualele probleme de intimitate apărute. Discuțiile din această zonă din relație sunt, câteodată, greu de gestionat. În același timp, dacă sunt purtate cu blândețe și deschidere, găsirea soluțiilor este mult mai ușoară.
- Întăriți și evidențiați lucrurile care merg bine în relație, precum și ceea ce este constructiv în viața individuală a membrilor cuplului.
- Cereți ajutor apelând la terapie atunci când este nevoie.
Consolidarea unei relații, atunci când un partener se confruntă cu anxietate necesită înțelegere, empatie și comunicare eficientă. Educându-ne, promovând un mediu de susținere și implementând strategii de comunicare, ne putem consolida relațiile și putem oferi sprijin semnificativ celor dragi în călătoria lor de a gestiona anxietatea. Amintiți-vă, căutarea ajutorului profesionist este un pas lăudabil și eficient către construirea unei relații mai sănătoase și mai rezistente.
Dacă ți se pare că ai nevoie de ajutor specializat, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Roxana Dinu
0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro
(Credit foto: https://pixabay.com/ro/users/089photoshootings-4258482/)