Îngrijorează-te eficient

În vreme ce unele îngrijorări sunt productive (de exemplu, înainte să pornești într-o călătorie lungă este util să te gândești că e bine să ai la tine o hartă și rezervorul plin) și ne ajută să rezolvăm probleme, ducând la o acțiune pe care o putem face chiar acum, îngrijorările neproductive generează o mulțime de întrebări de tipul „dar dacă…”, ce nu duc la nicio acțiune practică concretă.

Cum putem ajunge să ne îngrijorăm eficient? Spre deosebire de sfatul naiv „Încetează să te mai îngrijorezi”, ar fi de dorit să învățăm să ne îngrijorăm mai eficient. Este important să determinăm când trebuie să acordăm atenție unei anumite îngrijorări și când să o ignorăm. A ne îngrijora eficient presupune 3 pași:

  1. Distinge grijile productive de cele neproductive.
  2. Gestionează îngrijorarea neproductivă fără a folosi îngrijorarea.
  3. Transformă îngrijorarea pozitivă în rezolvare de probleme de îndată ce acest lucru este posibil.

Pentru a ne da seama de faptul că o îngrijorare este productivă este necesar să facem următoarele:

  1. Identifică dacă problema este plauzibilă sau rezonabilă. Iată câteva astfel de exemple. Mergi cu mașina din orașul A în orașul B și te gândești, printre altele, dacă ai harta, dacă pleci la timp și dacă ai benzină în rezervor. Acestea sunt probleme plauzibile și rezonabile și cei mai mulți oameni vor fi de acord că e indicat să te gândești la asemenea lucruri înainte de a face o călătorie lungă. Un alt exemplu de îngrijorare plauzibilă și rezonabilă este dacă ți-ai plătit chiria sau rata la timp. Este justificat întrucât se poate să uiți uneori să-ți plătești facturile. Câteva exemple de îngrijorări neplauzibile ar fi: să ne gândim dacă este vreun terorist în oraș sau dacă iubita/iubitul ne înșală cât suntem plecați undeva, neavând dovezi sau motive întemeiate în acest sens.
  2. Decide dacă e o problemă în legătură cu care poți să faci ceva chiar acum sau foarte curând. Așa cum se poate observa în exemplele oferite mai sus cu deplasarea în orașul B și plata chiriei, acestea sunt îngrijorări care pot fi transformate în acțiuni chiar acum sau foarte curând. Sunt îngrijorări care nu rămân prea mult timp sub formă de îngrijorare. Putem cumpăra benzină pentru mașină în următoarele 10 minute, putem lua o hartă chiar acum sau putem să plătim chiria online. Îngrijorările productive devin aproape imediat soluții productive. Atunci când ne gândim la ce putem face chiar acum, deturnăm gândurile de la concentrarea pe viitorul îndepărtat la concentrarea pe prezent. Îndreptându-ne gândurile către chiar acum, găsim acțiuni pe care le putem întreprinde de îndată. Ori de câte ori aveți sentimentul că sunteți copleșiți de prea multe proiecte, încercați să vă așezați și să întocmiți o listă cu lucrurile pe care le aveți de făcut, începeți să schițați un proiect și puneți-vă pe treabă. Acest lucru vă va muta gândurile de la îngrijorarea legată de viitor către realizarea unei acțiuni chiar acum.
  3. Treci rapid de la îngrijorarea în legătură cu problema la găsirea soluțiilor pentru ea. Îngrijorarea productivă duce rapid la acțiune. Acțiunea este plauzibilă și rezonabilă. Să spunem că te îngrijorezi în legătură cu situația ta financiară. Ce acțiuni plauzibile și rezonabile poți să întreprinzi în acest scop? Mai întâi, trebuie să definești problema (de exemplu, cheltui mai mult decât câștig). Poate că nu aceasta este problema de fapt. Așa că pasul următor ar fi să îți propui ca prima problemă de rezolvat să fie să îți aduni informații despre cheltuieli și venituri. Acest lucru conduce imediat la realizarea unui buget. După ce ții un timp evidența veniturilor și cheltuielilor, vei afla dacă există categorii în care poți face economii. Poate că nu e nimic de care să te îngrijorezi. Poate că nu aveai nevoie decât de aceste informații, urmate de un plan de acțiune.

Iată cum concentrarea pe momentul prezent și pe acțiunea imediată reduc semnificativ îngrijorarea. Nu avem de unde să știm cum se vor întâmpla lucrurile sau cum va arăta o situație dacă nu trecem la acțiune.

Ca o concluzie, acesta ar fi un set simplu de indicații ce ne ajută să transformăm îngrijorarea într-o întrebare despre o problemă rezolvabilă și să trecem repede la rezolvarea acelei probleme, dezvoltând un plan și trecând la acțiune.

Dacă ai nevoie de sprijin în a înțelege și a depăși gelozia excesivă, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro