Ești autorul propriei vieți?

Când te confrunți cu provocări în viața ta, crezi că poți să ai o influență asupra rezultatului sau crezi că totul se află în afara controlului tău și că alte forțe externe determină deznodământul? Răspunsul la această întrebare reflectă ce tip de locus de control ai.

Locusul de control se referă la sentimentul de control pe care îl percepi în relație cu ce se întâmplă în viața ta. Dacă ai un locus de control intern, crezi că lucrurile care se întâmplă sunt în mare măsură determinate de propriile decizii, acțiuni, eforturi sau abilități. Pe de altă parte, cu un locus de control extern, crezi că factori externi, precum destinul, norocul, circumstanțele sau alte persoane, sunt responsabili de ce se întâmplă în viața ta.

În mod intuitiv, măsura în care crezi că ești responsabil de ce se întâmplă în viața ta are o influența majoră asupra modului în care arată viața ta. Să presupunem că suferi de o tulburare de anxietate cu atacuri de panică. Cu un locus de control intern, vei conștientiza că ține de tine să faci ceva ca să te vindeci, vei fi mult mai înclinat să soliciți ajutor de specialitate și vei face tot ce îți stă în putință pentru a te vindeca. Altfel spus, îți vei da seama că vindecarea se află în mâinile tale și vei face tot ce este necesar ca să scapi de problemă.

În schimb, un locus de control extern te face să crezi că nu poți schimba situația în care te afli prin eforturile proprii și vei simți neputință și lipsă de speranță în ceea ce privește vindecarea. În acest caz, nu crezi că vindecarea se află în mâinile tale și nu vei depune un efort conștient și susținut pentru a te vindeca.

După cum putem observa, este mult mai adaptativ să adoptăm un locus de control intern, deoarece această atitudine ne poate ajuta să ne asumăm responsabilitatea propriei vieți și să luăm măsuri atunci când este cazul să schimbăm ceva. S-a mai observat că persoanele cu această atitudine sunt mai reziliente în fața dificultăților vieții, gestionează mai bine stresul, au o încredere crescută în propria persoană, au mai mult succes la locul de muncă, sunt mai sănătoase din punct de vedere fizic și sunt mai fericite.

Deși nu încape îndoială că este mai dezirabil să avem un locus de control intern, nimeni nu are 100% locus de control intern sau 100% extern, ci mai degrabă fiecare dintre noi se află pe un continuum între cele 2 extreme. În mod evident, nu totul se află în totalitate în controlul nostru sau în afara controlului nostru, motiv pentru care, atunci când ne confruntăm cu dificultăți în viață, este esențial să conștientizăm ce se află în controlul nostru și să ne concentrăm pe ce putem face pentru a îmbunătăți situația.

După cum putem vedea, locusul de control are un impact major asupra vieții noastre, influențând modul în care răspundem experiențelor prin care trecem și motivația de a acționa. În loc să adoptăm o atitudine pasivă în fața vieții, în care considerăm că suntem doar niște spectatori neputincioși în fața a ceea ce se întâmplă, putem să începem să conștientizăm cât de mult putem de fapt să influențăm cursul vieții noastre.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro