De ce anxietatea nu duce la nebunie

De cele mai multe ori cand suferi de anxietate, anxietatea in sine este infricosatoare. De ce? Pentru ca pe langa simptomele fizice chinuitoare, gandurile persistente si senzatia ca nu iti poti controla starile, apare frica de a ramane mereu cu aceste stari si poti concluziona ca ajungi la nebunie. In general aceasta frica de a innebuni este asociata cu frica de faptul ca nu iti functioneaza bine creierul, ca poti avea o problema mentala grava careia nu-i vei face fata, ce poate fi iremediabila.

Pentru ca ma confrunt deseori cu aceasta tema in sedintele cu persoanele care au anxietate, am decis sa detaliez in acest articol ce ii determina sa le fie frica de nebunie si de ce.

Mai intai de toate as vrea sa definim termenul de „nebunie” pentru a intelege mai exact ce este. Cand rog persoanele cu anxietate sa imi detalieze si sa defineasca nebunia in acceptiunea lor, de cele mai multe ori definitia are legatura cu: „imi voi pierde de tot controlul pentru ca nu pot face fata anxietatii si voi innebuni” ( voi face lucruri pe care nu le gandesc, voi fi „nebun/a” la fel si ma voi comporta ca o peroana pe care o stiu sau de care am auzit ca are probleme psihice grave, voi face rau persoanelor dragi, etc.), lipsa de control a gandurilor, nu voi mai fi eu, etc.

Viziunea lor in comparatie cu cea a psihoterapeutilor si psihiatrilor este destul de diferita. Denumirea populara de nebunie este redata prin episodul psihotic in care persoana este rupta de realitate intr-o anumita masura. Intr-un episod psihotic pot aparea halucinatiile astfel incat poti vedea lucruri si persoane care nu exista in realitate, poti auzi voci care iti spun ce sa faci sau poti avea idei delirante.

Practic atunci cand te confrunti cu anxietate ridicata poti experimenta si senzatia lipsei de control a corpului si a gandurilor. Unele persoane pot avea si simptomele de derealizare si depersonalizare pe care le pot resimti prin a vedea relitatea intr-un mod ciudat, respectiv ca si cum te privesti din afara corpului. In acest fel gandurile pot fi greu de controlat, iar asta te poate duce la ideea de nebunie.

Cele mai multe persoane asociaza lipsa de control data de atacurile de panica cu nebunia pentru ca simptomele sunt destul de intense si afecteaza destul de mult ideea de control.

De fapt, in anxietate persoanele reactioneaza la descarcarea in corp a unei cantitati mai mari de adrenalina, iar asta se traduce prin activarea reactiei de a lupta sau fugi, responsabila si de senzatia lipsei de control. In schimb persoanele ce au un episod psihotic ce dureaza zile intregi sau chiar saptamani nu isi pun problema lipsei de control sau ca ceva nu este in regula cu ei.

Asa ca, desi anxietatea poate da impresia ca innebuniti, acest lucru nu are legatura cu un adevarat episod psihotic.

Fiecare tip de anxietate poate cauza o „senzatie de nebunie” diferita prin faptul ca in anumite momente ai impresia ca nu iti poti controla atat corpul, cat si mintea.

In tulburarea de panica, apar atacurile de panica ce pot fi foarte chinuitoare. In unele cazuri atacurile de panica pot fi atat de intense si rapid declansate incat persoana poate simti ca nu ii mai functioneaza creierul, neavand o explicatie logica pentru ceea ce simte. Unele persoane in atacul de panica spun ca parca ar fi in afara corpului si mintii, ca si cum ar fi pe pilot automat si ei nu mai pot controla sau opri ceea ce li se intampla. Acest simptom de a crede ca innebunesti cand ai atacul de panica este destul de des intalnit si pare in acele momente foarte real, tocmai din cauza senzatiei ca nu poti controla situatia.

In tulburarea obsesiv-compulsiva poate aparea destul de des senzatia ca innebunesti, fiind totusi diferita fata de cea din tulburarea de panica. Desi persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva isi pot da seama de faptul ca obsesiile si compulsiile lor sunt irationale, le este foarte greu sa scape de ele si chiar si daca se straduiesc destul de mult sa faca asta, au impresia ca mintea lor nu ii mai asculta si controleaza aceste ganduri si comportamente nedorite. In acest fel, prin faptul ca le este greu sa isi controleze gandurile si comportamentele, se creaza impresia ca sunt „nebuni”.

In stresul post-traumatic lucrurile sunt putin diferite prin faptul ca impresia de nebunie este data de flashback-uri cu evenimentul traumatizant, fie sub forma de imagini, fie sub forma de sunete. Acest lucru reactiveaza anxietatea si asta poate crea impresia de nebunie, insa de fapt este o reactie ca urmare a traumei suferite in acel eveniment, care este traita la o intensitate mare.

In concluzie, desi pot parea foarte asemanatoare aceste senzatii de pierderea controlului cu nebunia in sine, faptul ca doar ne facem griji in privinta aceasta ne plaseaza in afara unui episod psihotic tocmai pentru ca cei ce trec cu adevarat prin asta nu isi pun intrebari in legatura cu validitatea experientelor traite.

Daca va confruntati cu anxietate sau cunoasteti pe cineva care sufera din aceasta cauza, puteti apela cu incredere la specialistii din programul gandestesanatos.ro. Cu ajutorul nostru veti putea invata cum sa tratati anxietatea si sa ajungeti la un echilibru ce va ofera linistea si bucuria de care avem nevoie cu totii. Inscrierea si primele 3 sedinte-lectii din program sunt gratuite.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Mihaela Iote

0736 632 545

mihaela.iote@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro