Mituri despre anxietate

Cu toate ca anxietatea este o problema psihologica des intalnita si exista numeroase cercetari in ceea ce priveste cauzele si tratamentul ei, exista si o serie lunga de mituri relationata cu anxietatea. Multe dintre aceste mituri ii pot impiedica pe oamenii care se confrunta cu anxietate sa apeleze la ajutor, le pot intretine anxietatea si le pot face procesul de recuperare mult mai dificil. De aceea este important sa clarificam cateva dintre cele mai comune mituri legate de anxietate.

1. Poti sa ai probleme cu anxietatea doar daca esti o persoana slaba.

Anxietatea este una dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate mentala, mai mult de 1 din 10 oameni vor avea dificultati de aceasta natura pe parcursul vietii. Atat barbatii, cat si femeile se pot confrunta cu anxietate, desi ea apare mai des in randul persoanelor de sex feminin, si poate fi declansata de o combinatie de factori (biologici, psihologici, de mediu) pe care este util sa ii intelegem.

Anxietatea nu este un semn de slabiciune. Acest mit are la baza ideea de comparatie cu cei din jur. De exemplu, daca atunci cand te uiti la viata ta ai impresia ca este plina de ingrijorari, anxietate si suferinta, iar atunci cand te uiti la ceilalti crezi ca viata lor este una fericita si lipsita de griji, vei ajunge de multe ori la concluzia ca ceva este in neregula cu tine. Este important insa sa iti reamintesti ca acest lucru nu este adevarat si ca merita sa incepi sa faci tot ce tine de tine pentru a-ti gestiona anxietatea.

2. Anxietatea nu este o problema reala.

Cu toate ca anxietatea este o emotie care face parte din viata noastra si ne poate proteja atunci cand ne confruntam cu pericole din mediu, tulburarile de anxietate ne pot cauza dificultati in multe planuri din viata noastra si ne pot duce la multa suferinta. Anxietatea apare sub multe forme, iar cele mai cunoscute si des intalnite sunt: anxietatea sociala, tulburarea de panica, anxietatea generalizata, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv-compulsiva, fobia specifica.

Anxietatea este reala. Senzatiile pe care le resimti atunci cand ai anxietatea sunt reale. Daca anxietatea este intensa si apare des, iti poate afecta modul in care functionezi si poate deveni o problema pervaziva si debilitanta care poate dura luni sau chiar ani.

3. Anxietatea va trece singura.

Este adevarat ca ne putem obisnui cu anxietatea, ca si cu multe alte lucruri negative din viata noastra, dar asta nu inseamna ca ea a disparut. Invatam insa cum sa aplicam diferite strategii (de exemplu evitarea) si cum sa ne schimbam stilul de viata pentu a ascunde anxietatea, insa mecanismele care au dus la aparitia ei sunt inca prezente.

Din pacate, doua treimi dintre persoanele care se confrunta cu anxietate sub diferite forme nu primesc ajutor. Cu cat asteptam mai mult pana sa cautam ajutor in gestionarea anxietatii noastre, cu atat ne creste riscul ca anxietatea noastra sa devina mai intensa si sa se asocieze cu alte probleme psihologice.

4. Daca ai anxietate ar trebui sa eviti situatiile sau lucrurile care te streseaza.

Este imposibil sa evitam toate lucrurile care ne gandim ca ne vor duce la anxietate. Mai mult, viata este plina de evenimente stesante sau neasteptate si nu toate ne vor declansa o emotie de anxietate. Este important sa retinem ca desi simtim uneori anxietate, acest lucru nu inseamna ca nu vom putea sa realizam ceea ce ne-am propus.

Desi evitarea pare o solutie buna atunci cand simtim acesta emotie, de multe ori este greu de aplicat, dar mai important de atat, nu este o strategie eficienta pe termen mediu si lung. Aplicarea evitarii duce de cele mai multe ori la niveluri mai crescute de anxietate, iar faptul ca apelam la evitare atat de des ne poate face uneori sa ne simtim neputinciosi.

Tratamentul eficient al anxietatii presupune expunerea gradata intr-un mod controlat la cauzele anxietatii noastre si la situatiile pe care le evitam pentru a putea invata cum sa ne adaptam eficient lor.

5. Daca iti schimbi stilul de viata anxietatea va trece.

Multi oameni sunt de parere ca daca ajungi sa ai un stil de viata sanatos, renunti la cofeina si la fumat, mananci mai echilibrat si iei suplimente alimentare, anxietatea ta va dispare.

Desi un stil de viata sanatos poate avea un efect benefic asupra simptomelor pe care le avem in anxietate, el nu este suficient pentru a trata anxietatea. Este nevoie sa intelegem cum si de ce a aparut aceasta problema in viata noastra si ce putem sa facem sa incepem sa o gestionam.

6. Anxietatea nu poate fi tratata.

Terapia cognitiv-comportamentala s-a aratat a fi eficienta in reducerea semnificativa a simptomelor de anxietate, iar aceste efecte pozitive se mentin in timp. Mai mult, schimbarile se pot vedea chiar dupa primele sedinte.

In cadrul terapiei vei intelege cum a aparut si s-a mentinut anxietatea ta si ce poti face pentru a putea incepe sa o controlezi. Accentul se pune pe dobandirea de noi abilitati care sa te ajute sa iti gestionezi gandurile, emotiile, senzatiile si comportamentele.

7. Medicatia este ultima solutie in tratamentul anxietatii si ea trebuie evitata.

In anumite cazuri medicatia este un ajutor de care avem nevoie pentru a putea reduce simptomele de anxietate pentru a putea functiona putin mai bine si pentru a ne putea focusa asupra procesului terapeutic. Daca suntem constant nelinistiti si agitati ne poate fi dificil sa ne concentram pe a lucra cu gandurile noastre catastrofale si pe a aplica strategii care sa ne ajute in a gestiona mai eficient anxietatea noastra.

Daca va confruntati cu o problema psihologica va asteptam cu drag la noi. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, puteti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro