Cati dintre noi nu am avut macar o data in viata ocazia sa interactionam cu animale de companie (detinute de noi sau de cunoscuti)? Cati dintre noi suntem iubitori de animale si chiar simtim ca avem o relatie speciala cu ele? Oare ele chiar influenteaza starea noastra de bine?
La nivel mondial datele statistice arata ca animalul de companie cel mai des intalnit este cainele. Insa sunt foarte multe persoane care au ca animale de companie si pisici, hamsteri, pesti, papagali, iepuri, etc.
Daca ne gandim la bucuria nemarginita a copiilor cand se joaca cu animalele de companie putem sa ne intrebam daca acest lucru poate fi benefic si pentru adulti. Copiii isi manifesta mult mai usor aceasta bucurie si este mult mai evidenta decat la adulti, insa studiile si numeroasele cercetari facute in acest domeniu ne demostreaza ca si adultii pot avea importante beneficii in urma interactiunii cu animalele de companie.
Spre exemplu, persoanele care aleg ca animal de companie un caine sunt mai active si au o conditie fizica mai buna. Explicatiile constau in faptul ca proprietarii de caini sunt nevoiti sa aloce cel putin o ora din programul lor zilnic plimbarilor cu patrupedul in aer liber, efortul fizic contribuind astfel la imbunatatirea calitatii somnului, la ameliorarea si prevenirea problemelor cardiovasculare, si la mentinerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor in limite normale.
Desi toate aceste efecte benefice pot parea surprinzatoare, specialistii confirma faptul ca mersul pe jos in ritm alert determina sistemul endocrin sa elibereze in organism un numar semnificativ de endorfine care au rolul de a contracara efectele stresului, de a induce starea de bine, de a relaxa organismul, dar si de a intari sistemul imunitar.
Diminuarea stresului este un alt efect pozitiv al interactiunii noastre cu animalele. Din cercetari reiese ca este suficient doar sa privim un caine cand se joaca, sa-l mangaiem sau sa-l luam in brate pentru ca nivelul de stres sa se micsoreze, iar treptat starea de bine si de relaxare se instaleaza in aproximativ 15 – 20 de minute.
Un efect asemanator il are si torsul pisicii, care ne calmeaza si s-a dovedit ca are efecte benefice pentru ca ne ajuta sa dormim mai bine. Cateva minute petrecute astfel in compania unei pisici pot destinde orice persoana, chiar si daca este mai stresata.
Mai mult, torsul are rol in primul rand de a relaxa pisica, acesta producandu-se pe vibratii sonore de joasa frecventa, care intra la randul lor in interactiune cu corpul uman si ajuta la eliberarea serotononinei. Aceasta ar fi explicatia pentru care torsul pisicii e atat de linistitor si benefic pentru psihicul uman.
Pe langa numeroasele beneficii practice, prezenta animalelor de companie in viata noastra este o sursa constanta de confort psihologic, cu efecte benefice de lunga durata in dobandirea si mentinerea sanatatii fizice si psihice.
Astfel, pentru persoanele ce se confrunta cu anxietate sociala sau care au tendinta de a se izola social, un animal de companie este un mijloc foarte bun de diminuare a anxietatii si de imbunatatire a relationarii si comunicarii cu ceilalti.
Explicatia stiintifica a acestor efecte este ca in interactiunea si contactul cu animalele de companie, nivelul cortizolului (hormonul asociat stresului) din organismul nostru scade, in timp ce nivelul serotoninei si al dopaminei creste (hormoni ai fericirii si starii de bine), conducand astfel la o imbunatatire a interactiunilor interpersonale, stimuland totodata comportamente precum: prietenia, empatia, altruismul, non-agresivitatea, dispozitia pozitiva.
La baza acestor relationari benefice se afla insa nevoia de afectiune si atentie, atat a omului cat si a animalelor de companie.
Persoanele care detin animale de companie sunt asociate statistic cu un risc mai scazut de a suferi de depresie, in comparatie cu cei fara animale de companie. Prezenta acestora in viata noastra ne poate ajuta in perioadele de singuratate, sa depasim sentimentele de inutilitate sau lipsa de sens, etc.
Cand venim acasa si gasim pisica torcand pe canapea, sau cainele dand din coada bucuros sa ne vada din nou, grijile si gandurile negative se diminueaza, iar atentia noastra este focusata pe bucuria reintalnirii, consolidand astfel o relatie de prietenie deosebit de benefica. O parte importanta atunci cand detinem un animal de companie este si responsabilitatea pe care o avem, iar asta inseamna: hrana, igiena, timpul alocat plimbarilor/timp de joaca, ingrijire medicala, etc. Tocmai aceasta focusare pe partenerul de joaca si pe nevoile lui ne face sa ne detasam de griji, probleme, conflicte, etc. In acest mod, spre exemplu, persoanele care sufera de anxietate isi muta atentia de la simptomele resimtite in corp si de la gandurile lor negative la bucuria revederii prietenului necuvantator si pe relatia de atasament dezvoltata in timp. Astfel, efectele terapeutice sunt in principal legate de faptul ca animalul de companie satisface una din nevoile noastre fundamentale: nevoia de a primi si oferi afectiune si dragoste.
Este important totusi sa intelegem ca prezenta unui animal de companie nu ne rezolva chiar toate problemele, insa aceasta alegere este benefica si reconfortanta, oferind foarte multe avantaje.
Pe langa detinerea unui animal de companie care sa ne aduca bucurie in viata noastra, este esential sa avem grija si de celelalte aspecte ale sanatatatii si echilibrului nostru psihic. Doar pentru ca am un animal de companie asta nu inseamna ca am tratat anxietatea sau depresia, ci poate fi cu siguranta un ajutor binevenit in procesul de vindecare. Pentru a primi ajutor specializat in acest sens, va asteptam cu drag in cabinetele noastre.
Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Mult succes!
Psihoterapeut Mihaela Iote
0736 632 545