Anxietatea si cautarea informatiilor pe internet

Lucrez in fiecare zi cu clienti care se confrunta cu stari de anxietate si panica. Foarte multi dintre ei imi spun ca au citit pe internet diferite informatii despre simptomele si senzatiile lor si ca acest lucru le-a creat si mai multa confuzie si anxietate. Faptul ca avem acces constant la atat de multe informatii ne poate influenta negativ atunci cand mintea noastra are tendinta sa se ingrijoreze excesiv si sa catastrofeze. De cate ori ti s-a intamplat sa simti anxietate dupa ce ai citit ceva pe internet?

Studiile arata ca atunci cand persoanele cu anxietate cauta informatii online, pot ajunge la urmatoarele consecinte negative:

● Cresterea nivelul de anxietate, la nivel de durata, intensitate si numar de senzatii si simptome

● Cresterea monitorizarii senzatiilor din corp, a numarului vizitelor la medici si la urgente, precum si a analizelor si investigatiilor medicale

● Intarirea gandurilor irationale catastrofale legate de o potentiala boala si de posibilele consecinte negative ale acesteia pe toate planurile (costuri medicale, impact la nivel de job, relatii si calitate a vietii)

● Crestea probabilitatii de a continua cautarea acestor lucruri pe internet ca si mecanism dezadaptativ de control al anxietatii

De ce ajungem la aceste consecinte? Cum ne poate influenta cautatul pe internet daca avem anxietate?

Cautarea excesiva de informatii despre simptomele noastre ne mentine si ne intareste anxietatea. Creierul nostru invata in acest fel ca trebuie sa fie in garda, sa fie in alerta in legatura cu informatii negative legate de sanatatea noastra. Acest lucru ne face sa fim mai atenti la informatii similare si la anxietatea noastra, existand astfel expunere constanta la lucruri care ne pot activa in mod repetat.

De multe ori cand simtim anxietate suntem deja concentrati pe stimulii negativi din jurul nostru. Atunci cand citim lucruri online, mintea noastra functioneaza in mod distorsionat si va ajunge sa se focuseze pe informatiile negative care ne vor intari gandurile noastre catastrofale si va ignora dovezile impotriva lor. De exemplu, dintr-un numar de potentiale explicatii pentru senzatiile noastre, in acest fel vom alege mai degraba sa credem ca daca avem palpitatii vom ajunge sa facem un infarct decat sa ni le explicam ca si parte din anxietate. Exista chiar si un termen nou introdus in limba engleza, si anume Cyberchondria, care se refera la anxietatea intensa declansata de cautarea informatiilor pe internet legate de sanatatea noastra.

Un alt aspect de care merita sa tinem cont este acela ca multe dintre informatiile pe care le gasim online nu sunt neaparat prezentate intr-o maniera completa, corecta si clara. Uneori ceea ce citim poate fi descris intr-un mod exagerat tocmai cu scopul de a atrage atentia cititorului. Din acest motiv nu ne putem baza in totalitate pe calitatea materialelor la care apelam si este important sa ne folosim gandirea critica.

Multe dintre persoanele care se confrunta cu anxietate intra pe forumuri destinate acestui subiect. Un efect negativ al acestui lucru este faptul ca ne putem speria si mai tare cand vedem ca alte persoane cu senzatii si simptome similare cu ale noastre care isi descriu experientele nu au reusit sa se simta mai bine poate dupa ani de zile, ci dimpotriva, descriu ca se simt mai rau decat la inceput. Mai mult, multi oameni se gandesc ca daca unei persoane i-au aparut si alte senzatii sau alte probleme peste cele deja existente, sigur o sa le apara si lor. Aceste ganduri ne intaresc mecanismul de a ne monitoriza senzatiile din corp, de a ne ingrijora excesiv cu privire la ce se intampla cu noi si astfel anxietatea noastra creste.

De asemenea, multe dintre aceste forumuri si site-uri nu sunt monitorizate de catre specialisti din domeniu care sa intervina atunci cand este nevoie pentru a clarifica anumite informatii sau pentru a oferi detalii in plus. In acest fel ramanem cu impresia ca ceea ce este scris acolo este adevarat si ni se va intampla si noua. Merita sa ne amintim ca experienta fiecarei persoane este diferita si ca nu avem de unde sa stim ce a incercat persoana respectiva sa faca pentru a se ajuta cu problemele cu care se confrunta si ca fiecare om trece prin aceste lucruri in mod diferit.

Este normal si firesc ca mintea noastra sa caute explicatii si raspunsuri la intrebarile pe care le avem pentru a putea intelege cat mai bine ce se intampla cu noi mai ales atunci cand ne confruntam cu stari intense negativ. Cautatul pe internet atunci cand avem tendinta de catastrofare si anxietate ne poate duce la multe consecinte negative. Ar fi bine sa ne folosim gandirea critica, sa incercam sa ne luam informatiile din surse acreditate stiintific si sa apelam la ajutor specializat pentru a putea primi explicatii personalizate si ajutorul de care avem nevoie in momentele grele pentru noi.

Daca va confruntati cu o problema psihologica va asteptam cu drag la noi. Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, puteti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro