Abuzul și dependența de alcool

Abuz de alcool și dependență de alcool

Este nevoie să facem o distincție între consumul moderat de alcool și abuzul sau dependența de alcool.

Consumul moderat de alcool este dificil de definit. Recomandarea din partea specialiștilor legată de consumul moderat de alcool este de 2 băuturi pe zi pentru bărbați și 1 băutură pentru femei. Cu toate acestea se pune accentul pe faptul că există diferențe de la persoană la persoană și că atunci când vorbim despre moderație este nevoie să luăm în considerare factori precum vârstă, sex, greutate, boli asociate, istoric familial, când și cum se consumă alcool și viteza cu care se consumă acesta.

Abuzul reprezintă un obicei de a consuma alcool care rezultă în consecințe negative în diferite domenii importante din viața unui om, cum ar fi cel profesional, educațional, financiar, legal, social. Persoana va continua să abuzeze de alcool în ciuda acestor efecte negative asupra vieții sale.

Dependența de alcool este similară cu abuzul în ceea ce privește consecințele descrise dar include și dependența fizică de alcool manifestată prin toleranță (necesitatea de cantități crescute de alcool pentru a ajunge la același efect), simptome de sevraj (stare de rău fizic atunci când nu este consumat alcool pe o perioadă scurtă de timp), pierderea controlului asupra consumul de alcool (inabilitatea de te opri din a consuma alcool după încercări repetate, chiar si atunci când vezi consecințele negative ale consumului tău) și dorința intensă și nestăpânită de a consuma alcool.

Cum se trece de la consumul ocazional la abuz și dependență?

În timp, pot exista factori adiționali care să contribuie la dependența de alcool.

Unii oameni consideră că alcoolul îi ajută să scape de emoțiile și stările intense pe care le resimt, cum ar fi tristețea, anxietatea, tensiunea, plictiseală. Aceste persoane își pot forma ideea că pot face față stresului sau frustrării din viața lor doar dacă apelează la consumul de alcool care să le ofere un moment de scăpare sau de uitare.

Persoanele care trăiesc în medii defavorizate sunt mai predispuse să consume alcool în mod regulat comparativ cu persoanele care au mai multe surse de satisfacție în viețile lor, întrucât apare convingerea că prin intermediul alcoolului dificultățile nu mai sunt atât de importante și viața pare mai atractivă.

Mulți oameni descoperă că prin faptul că consumă alcool au acces la un nou grup social în care singura regulă pentru acceptare este consumul de alcool. Mai mult, pentru acele persoane cu stimă de sine scăzută, alcoolul are rolul de a le ridica moralul pe termen scurt.

Consecințele abuzului și dependenței de alcool

Abuzul și dependența de alcool pot afecta toate aspectele vieții tale. Problemele în consumul de alcool pot avea consecințe negative asupra echilibrului tău emoțional, asupra domeniului financiar, asupra educației sau carierei tale și îți pot afecta abilitatea de a menține relații funcționale cu ceilalți. De asemenea, impactul negativ nu se răsfrânge doar asupra ta, ci îți afectează familia, prietenii și colegii de muncă.

Abuzul și dependența de alcool pe termen lung pot duce la probleme grave de sănătate, alcoolul afectând aproape fiecare sistem din corpul nostru: cardiovascular (hipertensiune, infarct), reproductiv (impotență, menstruație neregulată), gastro-intestinal (ciroze la nivelul ficatului și pancreasului), nervos (amnezie, afectarea funcțiilor executive, confuzie). Problemele cu alcoolul se asociază și cu un risc crescut de cancer al esofagului, ficatului, stomacului și pancreasului. De asemenea, pot apărea deficiențe nutritive datorate alimentației neadecvate. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la sindromul alcoolismului fetal, malformații la naștere și retard mental.

La nivel social, problemele în consumul de alcool sunt asociate cu pierderea locului de muncă, finalizarea relațiilor sociale și dificultăți și conflicte în mediul familial care pot ajunge până divorț, abuz și violență domestică.

Un procent semnificativ din infracțiunile violente și non-violente sunt comise sub influența alcoolului (cum ar fi abuzul fizic și sexual), iar problemele în consumul de alcool au fost relaționate și cu moartea accidentală (prin accidente de mașină, căderi, incendii), dar și cu suicidul.

Efecte consumului de alcool variază de la persoană la persoană si poate fi dificil uneori să vedem această limită între consum moderat și abuz sau dependență de alcool. Astfel, întrebarea se pune cât de mult îți afectează consumul de alcool funcționarea ta ca persoană în domeniile importante ale vieții tale și care sunt consecințele consumului tău de alcool.

Apelează la ajutor în problema ta cu alcoolul

Negarea existenței unei probleme în consumul de alcool este unul dintre cele mai mari obstacole în primirea ajutorului potrivit pentru abuzul sau dependența de alcool. Dorința de a consuma alcool poate fi uneori atât de puternică încât mintea ta poate găsi modalități de a explica necesitatea de a bea în continuare, chiar și atunci când consecințele negative sunt evidente. Negarea accentuează aceste efecte negative ale consumului de alcool. Folosești negarea atunci când:

Subapreciezi în mod exagerat cantitatea de alcool consumată

Ignori sau minimalizezi consecințele negative ale consumului tău de alcool

Te plângi de faptul că familia sau prietenii exagerează în legătură cu consumul tău de alcool

Dai vina pe cei din jur pentru faptul că tu recurgi la alcool sau ai probleme in legătură cu consumul de alcool

Atunci când îți dai seama că încerci să îți justifici nevoia de a consuma alcool, că îi minți pe cei din jur în legătură cu acest lucru sau că refuzi să discuți despre acest aspect, este bine să vezi dacă utilizezi negarea pentru a ascunde abuzul sau dependența de alcool.

Recunoasterea faptului ca ai o problema este primul pas in procesul de schimbare si necesita mult curaj. Urmatorul pas este cautarea ajutorului.

Cum sa ajuti o persoana apropiata care are o problema cu abuzul sau dependenta de alcool?

Dacă ai un membru al familiei, un prieten sau o persoană apropiată care se luptă cu abuzul sau dependența de alcool, poate fi dificil pentru tine să fii în preajma acelei persoane sau să îți dai seama cum ai putea să o ajuți. Uneori se poate dezvolta o relație de codependență în care să te simți obligat/ă să o ajuți pe această persoană dragă ție să facă rost de alcool sau simți responsabil/ă să repari comportamentele greșite pe care aceasta le face. Uneori poate fi copleșitor să te confrunți cu acest lucru și te poți gândi că ar fi mai ușor dacă ai ignora problema, dacă te-ai preface că nu se întâmplă nimic grav cu această persoană și dacă te-ai gândi că problema va dispărea la un moment dat. Pe termen lung însă, negarea sau minimalizarea problemei poate duce la accentuarea ei și la apariția mai multor consecințe negative pentru persoana în legătură cu care îți faci griji.

Ce poți face este să te informezi în legătură cu abuzul și dependența de alcool și să înțelegi că această problemă nu va dispărea fără ajutor specializat, terapie și/sau medicație. Poți să vorbești cu această persoană, spunându-i care sunt îngrijorările tale și oferindu-i sprijinul și suportul tău, inclusiv disponibilitatea ta de a o însoți pentru a primi ajutor. După ce tratamentul începe, este bine să rămâi implicat în procesul de recuperare, să fii alături de această persoană și poți chiar să mergi terapie sau la grupuri de suport.

Terapia cognitiv-comportamentală

Tratamentul pentru abuzul sau dependența ta de alcool depinde de gravitatea problemei. Atunci când este vorba de dependență s-a putea să fie nevoie de medicație sau chiar internare cu scopul supervizării detoxifierii pentru a monitoriza și controla simptomele de sevraj. După ce starea ta se stabilizează se trece la următorul pas care este terapia.

În cadrul terapiei vei reuși să îți identifici factorii care declanșează și care mențin consumul tău de alcool și apoi vei învăța cum să îi modifici și să îi controlezi. De asemenea, vei vedea cum poți să îți menții motivația în oprirea consumului de alcool, vei descoperii noi modalități de a face față situațiilor de risc pentru tine și îți vei dezvolta un sistem de suport social.

Pentru a putea ca schimbările în bine care apar în consumul de alcool să se mențină pe termen lung este nevoie să adresezi în terapie și acele probleme care au declanșat consumul tău de alcool. Aceste dificultăți ar putea fi sub forma depresiei, anxietății, inabilității de a face față stresului. Ele pot ieși la suprafață odată ce consumul de alcool e menținut sub control și vei avea nevoie de ajutor specializat în diminuarea și eliminarea lor.

Pentru îmbunătățirea relațiilor sociale care au fost afectate de consumul tău de alcool de-a lungul timpului, se poate recurge și la terapie de cuplu, de familie sau de grup. Relațiile de familiei influențează consumul de alcool, iar acest tip de relații se modifică de obicei în perioada de recuperare. Demersul terapeutic poate ajuta la adaptarea familiei la aceste schimbări, la o mai bună înțelegere a consumului de alcool și a problemelor asociate, iar membrii familiei pot învăța cum să îi acorde sprijinul necesar persoanei care trece prin acest proces de recuperare din abuzul sau dependența de alcool.

Vindecarea de abuzul sau dependența de alcool poate fi un proces lung și dificil, dar cu siguranță nu este un scop imposibil. Dacă îți dorești să faci această schimbare merită să cauți acum ajutorul de care ai nevoie și să apelezi la terapie.

Dacă nu poți ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro!

Ședințele se mai pot ține și pe Skype sau Yahoo messenger cu voce (ședințe audio sau audio-video). Acestea durează 50 de minute, iar conținutul lor este identic cu cel al ședințelor din cabinet. Găsești mai multe detalii dând click aici:

http://www.gandestesanatos.ro/program-de-psihoterapie

O zi frumoasă!

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro