De exemplu, din anxietate fac parte stările si senzațiile de neliniște, agitație, tensiunea musculară, palpitații, sentimentul că stai ca pe ghimpi care te împiedică să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Când simți anxietate, vei avea cel mai probabil comportamente de evitare a sarcinilor, de amânare, sau de perfecționism.
Atunci când simți deprimare, ea vine de multe ori însoțită de stări de oboseală și fatigabilitate și de un nivel de energie scăzut. La nivel comportamental, îți va fi greu chiar să îți propui să lucrezi și cu atât mai greu să începi ceea ce ai de făcut și să te poți concentra până la finalizarea sarcinii.
Aceste emoții te consumă, îți iau din resursele pe care le ai, îți distrag atenția, te fac să te simți inconfortabil/ă sau extenuat/ă și de aceea este nevoie să înveți cum să le controlezi.
La nivel practic, modul în care îți setezi obiectivele și îți stabilești volumul de muncă pentru o anumită zi te poate ajuta să fii mai eficient/ă sau îți poate pune piedici. Este important să ai scopuri realiste și să îți dai seama cât de mult poți face în intervalul de timp pe care îl ai disponibil. Încearcă să îți împarți volumul de muncă în părți mai mici pe care să le faci pe rând, astfel încât să nu ți se pară imposibil să finalizezi tot ceea ce ai de făcut.
În ceea ce privește modalitatea în care îți prioritizezi munca, este recomandat să începi cu sarcinile mai dificile care necesită mai multă atenție și resurse din partea ta și să lași sarcinile de rutinăsau mai puțin solicitante după ce finalizezi ce e mai important sau mai urgent. Este bine să îți dai seama și care sunt orele din zi în care tu ești mai productiv/ă (de exemplu, unii oameni lucrează mult mai bine dimineața devreme decât seara) și să încerci să te organizezi și în funcție de acestea.
Mediul de lucru este și el important și poate să îți influențeze capacitatea de concentrare. Dacă lucrezi în același loc în care dormi, este probabil ca puterea ta de concentrare să scadă pentru că mintea ta va asocia patul cu somnul și îți va trimite aceste semnale. Ar fi util să ai un spațiu în care doar stai să lucrezi (de exemplu la un birou), mai ales dacă este nevoie să lucrezi de acasă.
Este important să te uiți și la factorii care îți pot distrage atenția. Dacă ți-ai propus să lucrezi dar iei pauze lungi din 10 in 10 minute să îți verifici emailurile, profilul de facebook sau să vorbești la telefon, îți va fi greu să rămâi focusat/ă pe sarcina pe care o ai de îndeplinit. Bine ar fi să închizi tab-urile de pe internet pe care nu le folosești, să îți propui să vorbești la telefon după ce finalizezi dacă nu este ceva urgent și să încerci să elimini sau să controlezi acești factori distractori.
De asemenea, este important să știi că această capacitate a noastră de a ne concentra nu este nelimitată, și că ai nevoie de pauze din când în când pentru a te putea concentra cât mai bine și pentru a-i lasă un moment minții tale în care să se detașeze puțin. Dacă vezi că stai de câteva ore pe scaun dar că în ultimele 30 de minute nu ai făcut aproape nimic și își este greu să te concentrezi, este timpul să iei o pauză și să faci o activitate scurtă, în care să te ocupi de altceva.
Dacă vezi că aceste dificultăți de concentrare apar des și se mențin, fie din cauze emoțiilor și comportamentelor tale, fie pentru că îți este dificil să te organizezi eficient, să îți creezi un mediu de lucru optim sau să îți controlezi factorii distractori, este momentul să faci anumite schimbări.
Nu lasă dificultățile de concentrare să stea în cale ta! Apelează acum la ajutorul unui psiholog care te poate ghida în a face schimbările necesare care să îți permită să fii productiv/ă și să lucrezi eficient.
Dacă nu poți ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro!
Ședințele se mai pot ține și pe Skype sau Yahoo Messenger cu voce (ședințe audio sau audio-video). Acestea durează 50 de minute, iar conținutul lor este identic cu cel al ședințelor din cabinet. Găsești mai multe detalii dând click aici: http://www.gandestesanatos.ro/program-de-psihoterapie.
O zi frumoasă!
Psiholog Roxana Petruș