Anxietatea Generalizata

Simptomele Anxietatii Generalizate
Simptomele cognitive si somatice resimtite in tulburarea de anxietate generalizata sunt: tensiunea musculara; ingrijorarea excesiva; inflexibilitatea in gandire; oboseala accentuata; insomnii;  iritabilitate; tristete; dureri de cap; dificultati de concentrare; uscaciunea gurii; transpiratie, etc.Anxietatea are la baza o componenta de mediu, respectiv factori stresanti si traumatizanti din mediu, precum si predispozitia genetica si dezechilibrele chimice de la nivelul creierului.
Prin invatarea timpurie a unor tipare de gandire si comportamente dezadaptative sunt stimulate anumite conexiuni dintre celulele creierului, care duc apoi la modificari ale substantelor chimice. Astfel sunt intarite tiparele negative, si se creaza un cerc vicios care se auto- intretine.
Mentionam doua tipuri de nelinisti:
I. Ganduri negative cu referire la problemele actuale, spre exemplu: ganduri in legatura cu posibilitatea pierderii locului de munca, probleme financiare, ori conflictele cu colegii de la serviciu.
II. Ganduri negative cu privire la viitor, anticiparea raului, spre exemplu: posibilitatea ca un membru al familiei sa fie implicat intr-un accident grav sau eventualitatea de a fi afectat intr-o zi de o boala serioasa, fara niciun motiv anume.

Tratamentul in Anxietatea Generalizata
In cele mai multe dintre cazuri anxietatea poate fi tratata. Succesul tratamentului difera de la o persoana la alta in functie si de motivatia clientului.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe schimbarea tiparelor  de gandire neproductive sau intruzive. Pacientul isi examineaza sentimentele si invata sa separe gandurile realiste de cele nerealiste, astfel apar emotiile adaptative si modificarea, controlarea comportamentului nedorit. Clientul invata sa se descurce in situatiile dificile, prin expunerea controlata la factorii care produc anxietate. Se mai utilizeaza si tehnicile de relaxare care ajuta persoana sa isi dezvolte capacitatea de a face fata stresului si simptomelor fizice care contribuie la anxietate.  In concluzie – nu te mai ingrijora inutil si apelaeaza cu incredere la un psiholog!
 
Cu caldura,

Psiholog Roxana Patrascu
Tel.: 0736.632.545
E-mail: roxana.patrascu@psihosolutii.ro