Anxietatea de anxietate sau frica de frica

 

Insa, in cazul multora, frica cea mai mare ramane – de a se intampla ceva rau fizic, fie in urma starilor de panica, dar cel mai des in urma starilor fizice neplacute pe care le pot resimti. Chiar la un timp dupa ce simptomele initiale nu mai sunt prezente, ramane teama ca aceste stari se pot repeta, de aceasta data cu consecinte mult mai grave. Sau ca aceste stari vor afecta pe termen lung modul in care o persoana se poate bucura de viata.

Acest fenomen il numim frica de frica sau anxietatea de anxietate. Din pacate aceasta frica ma impiedica sa traiesc in prezent si sa ma bucur de viata.

Ce inseamna frica de frica?

Din perspectiva psihologica, frica de frica presupune catastrofarea starilor de anxietate si a senzatiilor fizice care le insotesc. O persoana care se confrunta cu aceasta stare isi va spune ca nu trebuie sa simta aceste stari si ca faptul ca le simte este de neacceptat si nesuportat.

Cu alte cuvinte, aceste persoane isi vor spune ca “trebuie neaparat sa scape de aceste stari si aceste senzatii fizice pentru ca altfel nu se vor mai putea bucura de viata niciodata”. De cele mai multe ori aceasta fraza este ceea ce numesc o “capcana” in depasirea unei stari de anxietate, deoarece ea mentine starea de anxietate tocmai pentru ca mintea noastra va reactiona la starea ca la un stimul foarte periculos, care imi poate face mult rau pe viitor, si deci va provoca si mai multa frica.

Daca aceste persoane nu sunt dispuse sa simta uneori anumite senzatii fizice neplacute sau stari de neliniste si ingrijorare, acest lucru va face, paradoxal, ca frica si anxietatea sa fie prezente in continuare.

Ce se poate face?

Frica de frica, sau cum mai e cunoscuta ca anxietatea de anxietate, este unul dintre “dusmanii” unei recuperari eficiente dintr-o stare de anxietate. Persoanele care se confrunta cu aceasta stare vad iesirea din anxietate ca singurul mod prin care se pot bucura de viata in continuare. Ceea ce nu e tocmai adevarat.

De foarte multe ori a gandi asa presupune ca in viata noastra sa nu mai existe stari de neliniste, ingrijorare, frica, stari absolut firesti si chiar sanatoase in multe situatii neplacute prin care putem trece.

Persoanele cu care lucrez, desi se confrunta cu anumite stari de neliniste sanatoase in decursul interventiei psihoterapeutice, se pot bucura de timpul petrecut in familie, se pot distra in concedii si isi pot face treaba bine la locul de munca.

Asta nu inseamna ca starea de neliniste va persista intotdeauna, ci ca acceptarea ei este primul pas in a o putea controla eficient pe termen lung.

Paradoxal, exact cerinta ca NICIO stare de neliniste sau alerta sa nu mai existe este ceea ce intretine frica si anxietatea permanente si ne impiedica sa ne bucuram de viata. E bine sa acceptam ca unele stari de neliniste sunt naturale si sanatoase, ca uneori acestea mai pot aparea si ca le putem controla atunci cand apar asa incat sa ne putem re-dobandi echilibrul si pofta de viata.

Nu ezitati sa apelati la sfatul unui psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentala atunci cand simtiti ca va confruntati cu stari emotionale si fizice negative si cand va este dificil sa le intelegeti si sa lucrati cu ele. Acesta este cel mai in masura sa faca o evaluare corecta si sa va indrume in a gasi raspunsurile si solutiile potrivite pentru dvs.

Noi va stam la dispozitie atat la cabinetul nostru din Bucuresti, online prin intermediul sedintelor online sau al programului www.gandestesanatos.ro – prima aplicatie de psihoterapie si dezvoltare personala online din Romania.

Multi oameni si-au depasit anxietatea panica si depresia si puteti citi experientele lor pe Forumurile noastre:

http://psihosolutii.ro/forum/viewforum.php?f=3&sid=61fad42428f68e0986a1a065a977cc8c

http://www.gandestesanatos.ro/forum/

Irina Paraschiv

Psihoterapeut