Anxietatea

In cazul in care simtiti teama aproape zilnic si aveti descarcari de adrenalina in sange, insotite de efectele firesti dar chinuitoare, descrise mai sus, chiar daca nu sunteti intr-un pericol real sau doar va ganditi la un eveniment care urmeaza sa se intample in viitor, atunci puteti presupune ca anxietatea pe care o traiti este potential dezadaptativa, adica va poate influenta viata intr-un mod negativ.

Anxietatea poate lua diferite forme, factorul comun fiind frica si reactiile corporale produse de adrenalina.

Oamenii au o sumedenie de frici. Cele care se incadreaza in categoria tulburarilor anxioase au fost grupate in cateva categorii mari:

1.Tulburarea de panica
2.Fobiile specifice
3.Fobia sociala
4.Agorafobia
5.Tulburarea anxioasa generalizata
6.Tulburarea obsesiv-compulsiva
7.Tulburare acuta de stress
8.Tulburare de stress post-traumatic
9.Tulburare anxioasa datorata unei afectiuni medicale

Toate aceste tulburari vor fi abordate separat in viitoare articole, pentru a usura intelegerea lor.
Dupa ce am descris anxietatea, unul dintre cele mai des intalnite motive pentru care oamenii apeleaza la psiholog, o sa va intrebati daca ea se poate vindeca si cum. Vestea buna este ca se poate vindeca prin intermediul psihoterapiei si poate fi ameliorata prin intermediul medicatiei specifice, prescrisa de catre psihiatru. Va recomandam psihoterapia, deoarece aceasta ofera intelegerea in intregime a mecanismului cognitiv pe care il foloseste anxietatea si pune la dispozitie tehnicile prin care aceasta poate fi tinuta sub control si anihilata.

Psihoterapeut Gabriel Dinu

P.S.: Daca echilibrul psihic va este tulburat, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, asa cum am scris AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.

Daca nu locuiti in Bucuresti sau va este greu sa ajungeti la cabinet, va puteti inscrie in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte- lectii sunt gratuite si ele va pot ajuta sa intelegeti mai bine cum functioneaza starile de anxietate si panica in mintea si corpul uman. Veti invata impreuna cu psihoterapeutul dvs cum sa le faceti fata cat mai bine si sa reusiti sa va bucurati din ce in ce mai mult de viata.