Ni s-a intamplat tuturor sa asteptam cu nerabdare un eveniment, sa ne imaginam pas cu pas cum vom savura fiecare clipa, sa visam cu ochii deschisi la un anumit moment… ca apoi sa fim treziti din visare de o realitate nesatisfacatioare.
Fiecare dintre noi formulam asteptari in legatra cu viata noastra, cu oamenii care ne inconjoara, asteptari legate de evenimente viitoare sau chiar de propria noastra evolutie.
Asteptarile sunt importante deoarece ne ajuta sa ne construim planuri de viitor, sa cladim relatii si sa ne mentinem motivati. Intregul nostru sistem social este bazat pe o gama larga de asteptari explicite sau implicite.
Te astepti ca, dupa o luna de munca, angajatorul sa te plateasca, te astepti ca un prieten sa vina la intalnirea pe care ati convenit-o, te astepti sa respecti faptul ca ai decis sa mergi la sala de trei ori pe saptamana, te astepti ca ospatarul sa aduca mancarea pe care ai comandat-o, iar el se va astepta ca tu sa platesti inainte de plecare.
In fiecare moment exista nenumarate actiuni la care oamenii se asteapta din partea celorlalti si a lor insisi. Unele sunt scrise in contracte stufoase, negru pe alb , altele – cele mai multe – sunt conventii, intelegeri, presupuneri sau pur si simplu sperante.
Primele – cele scrise – sunt clare, iar nerespectarea lor atrage consecinte prevazute atent. Cele de pe urma, insa – asteptarile implicite, adesea nerostite, ne pot pune in dificultate. In urma unor astfel de asteptari ne regăsim uneori dezamagiti, frustrati, revoltati ca lucrurile nu au mers cum am fi vrut.
Ce putem face ca asteptarile noastre sa fie echilibrate?
In primul rand, este important sa devenim constienti de asteptarile pe care le avem.
Constientizarea ne ajuta sa stim de unde plecam. Care sunt asteptarile tale fata de evenimente care urmeaza in viata ta sau fata de cei din jur? Ti se intampla sa ai asteptari prea inalte si sa fii dezamagit? Sau poate, dimpotriva, ca sa te asiguri ca eviti dezamagirea, incerci sa iti limitezi orice predictie pozitiva si ca urmare devii demotivat si neimplicat.
Atat exagerarile, cat si minimalizarile in ceea ce priveste asteptarile sunt daunatoare. Este de dorit sa construim asteptari realiste. Un bun indiciu pentru a formula asteptari realiste este experienta anterioara. Ceea ce s-a intamplat in trecut are sanse mari sa se repete, daca nu au intervenit factori cu un impact considerabil. Daca un bun prieten obisnuieste sa consume alcool in exces la petreceri, in cazul in care nu a facut anumiti pasi clari pentru a rezolva acest fapt, te poti astepta ca si la urmatoarea petrecere se va angaja in acelasi tip de comportament. De asemenea, daca ceva nu s-a intamplat in trecut, este improbabil ca se va intampla de-acum, daca nu ai facut ceva diferit.
Comunica asteptarile pe care le ai fata de ceilalti. De multe ori in relationarea noastra cu alte persoane uitam ca celalalt este diferit de noi, vine dintr-un alt mediu, a avut experiente diferite, ceea ce este firesc pentru mine, ar putea sa fie straniu pentru el. Din acest motiv este foarte important sa ne verbalizam cat mai clar asteptarile. Astfel cresc sansele ca acestea sa fie indeplinite.
In ultimul rand, chiar daca asteptarile tale sunt realiste, permite-le sa fie flexibile. Asteptarile sunt prognoze, nu certitudini. Nu le considera garantii, ci mai curand estimari.
Incearca sa te bucuri de ceea ce iti ofera fiecare situatie sau relatie, facand in acelasi timp ce tine de tine ca asteptarile tele sa fie indeplinite in viitor.
Te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831