Atunci când oamenii fac ceva ce ei consideră greșit, stupid, incompetent sau imoral, foarte adesea își provoacă sentimente profunde de rușine sau vinovăție, se simt deprimați sau lipsiți de valoare. Exercițiile de atacare a rușinii sunt concepute pentru a-i ajuta pe aceștia să-și minimizeze emoțiile de autodevalorizare și de umilire. Un aspect important este legat de înțelegerea faptului că oamenii își generează sentimentul de desconsiderare de sine în primul rând prin insistențele că trebuie neapărat să se descurce bine, în special în public. În al doilea rând, dacă se poartă stupid sau nepotrivit în fața celorlalți (așa cum consideră că nu trebuie), ei se autodefinesc ca indivizi lipsiți de valoare.
Pentru a realiza exerciții de atacare a rușinii, persoanele sunt ajutate să se gândească la un act sau la un comportament pe care-l consideră rușinos, ridicol, stupid, stânjenitor sau umilitor, dar care probabil nu i-ar face să aibă necazuri serioase dacă s-ar întâmpla cu adevărat. Alegând un astfel de comportament, oamenii îl pun în practică cel puțin o dată, dar preferabil de mai multe ori în fața prietenilor, rudelor sau membrilor publicului.
Exercițiile tipice care pot fi realizate, includ:
a). Refuzul de a lăsa bacșiș unui chelner sau unui taximetrist care a prestat servicii de proastă calitate;
b). Exprimarea dezaprobării față de comportamentul cuiva pe care omul îl cunoaște și față de care îi era teamă să ia poziție;
c). Exprimarea unui compliment tandru sau iubitor față de o persoană cunoscută, atunci când există teama că s-ar putea purta ciudat.
De asemenea, pot fi puse în practică și acțiuni pe care ceilalți le vor considera stupide sau nebunești, cum ar fi să meargă cu metroul sau cu autobuzul la oră de vârf și să strige cu voce tare numele stațiilor, rămânând în metrou sau în autobuz.
Exercițiile de atacare a rușinii îi ajută pe oameni să se convingă că nimic nu este cu adevărat rușinos, stânjenitor sau umilitor, decât dacă ei gândesc că este așa. În loc să se critice atunci când fac aceste exerciții, ei își pot spune: „Cu siguranșă mă port prostește în public, dar asta nu mă face să fiu prost sau o persoană lipsită de valoare!”
Dacă nu ați făcut asta deja, este o experiență utilă și educativă să puneți în practică câteva exerciții de atacare a rușinii. Pe măsură ce realizați aceste exerciții ați putea mai întâi să trăiți emoții intense de rușine și stânjeneală. Nu fugiți de aceste trăiri. Rămâneți în situație și simțiți-le cu adevărat. Observați ce vă spuneți în mintea voastră pentru a crea aceste emoții. Apoi, învățați să contestați și să modificați propriile credințe nesănătoase de autodevalorizare care vă generează emoțiile rușinoase, astfel încât să le puteți depăși. Exercițiile de atacare a rușinii reprezintă o formă excelentă de desensibilizare in vivo. Aceasta poate deveni una dintre cele mai bune modalități de dezvăluire și depășire a credințelor autodepreciative.
Chiar dacă inconfortabil, inițial, pentru a scăpa de anumite emoții negative, cum este și rușinea, se impune o oarecare ieșire de zona de confort și asumarea anumitor riscuri. În exercițiile de asumare a riscului, persoanele sunt încurajate să se forțeze să pună în practică o acțiune în care le-ar plăcea să se implice, cum ar fi să preia inițiativa de a vorbi cu o persoană atractivă care aparține sexului opus, dar pe care deocamdată o evită, considerând-o prea riscantă. Ei învață astfel că rezultatul de care s-au temut nu este deloc groaznic sau teribil și că-i pot face față cu ușurință. Implicarea repetată într-o activitate temută, cum ar fi vorbitul în public, poate ajuta persoana nu doar să-și depășească atitudinea prăpăstioasă privind posibilitatea de a greși, ci o poate face și un mai bun vorbitor în public, pur și simplu prin exercițiu.
Chiar dacă gândurile, emoțiile și comportamentele disfuncționale ale oamenilor sunt adeseori adânc înrădăcinate și se aderă la ele cu fermitate și tărie, acestea pot fi reduse prin eforturi susținute în direcția modificării gândirii nesănătoase și a folosirii unei varietăți de tehnici existente. Acestea vor ajuta nu doar pentru beneficiul imediat, ci vor contribui la realizarea și menținerea unei schimbări de atitudine profundă și de durată.
Dacă aveți nevoie de sprijin în a înțelege și a învăța cum anume să vă gestionați sentimentele de rușine, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.
NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896