Atacul de panica

Caracteristica esentiala a unui atac de panica o constituie o perioada distincta de frica sau disconfort intens, acompaniata de cel putin 4 din 13 simptome somatice sau cognitive,cum ar fi: palpitatiile, transpiratia, tremorul sau trepidatia, senzatia de scurtare a respiratiei sau de strangulare, senzatia de sufocare, durere sau disconfort precordial, greata sau detresa abdominala,ameteala sau vertij, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu „innebuni”, frica de moarte, furnicaturi sau senzatii de amorteala, frisoane sau valuri de caldura. Atacul debuteaza brusc si escaladeaza rapid pana la intensitatea sa maxima (de regula in 10 minute sau mai putin) si este acompaniat de sentimentul de pericol sau de moarte iminenta si de dorinta de a scapa. Anxietatea caracteristica atacului de panica poate fi diferentiata de anxietatea generalizata prin natura sa aproape paroxistica, distincta si severitatea sa de regula mai mare.

Atacurile care satisfac toate celelate criterii, dar care au mai putin de 4 simptome somatice sau cognitive sunt denumite atacuri cu simptome limitate.

Persoanele care solicită asistenţă medicala pentru atacurile de panică vor descrie de regula frica drept intensă şi relatează faptul că ei se gândesc că sunt pe punctul de a muri, de a-şi pierde controlul, de a avea un atac de cord sau un ictus, ori de ”a innebuni”. De regulă, aceste persoane relatează, de asemenea, dorinţa imperioasă de a fugi oriunde din locul în care a survenit atacul.

Va voi prezenta un caz ca sa fie mai clar cum functioneaza un atac de panica.

O persoana poate sa aiba la un moment dat o stare fizica de rau, cum avem mai toti in viata, cel putin o data. Sa zicem ca s-a simtit rau, s-a simtit sufocata si ametita, a avut o stare de lesin, intr-o zi, la un curs, la facultate. Nu conteaza din ce motive, insa cel mai probabil pt ca nu dormise bine, nu mancase, era obosita si stresata.

Ulterior, in alta zi, tot la un curs, se gandeste ….” daca o sa mi se faca iar rau….? O sa ma fac de ras! Sau poate mi se face mai rau si lesin! Sau poate fac un infarct si mor! Daca inebunesc?!?“.

Acestea sunt ganduri negative, evident. Ele vor determina emotii negative. Ce emotii? De teama, cel mai probabil. Cum reactioneaza corpul atunci cand apar emotii negative de teama? Produce adrenalina. Ce face adrenalina? Pregateste corpul pentru a face fata eventualului pericol pe care l-a anuntat emotia de teama. Cum face asta? Inteteste bataile inimii, accelereaza respiratia, mareste viteza metabolismului, apare transpiratia, apar furnicaturi etc. Corpul este acum pregatit de lupta cu pericolul. Datorita faptului ca se introduce mult oxigen in corp, fara a fi consumat prin efort, poate sa apara si ameteala.

De aceea, atunci cand o persoana se panicheaza in avion, cei din jur ii dau o punga sa respire in ea, ca sa nu introduca prea mult oxigen in organism si sa se simta si mai rau. Revenind la aceste modificari pe care le aduce adrenalina, persoana le va interpreta exact invers. Adica, in loc sa isi dea seama ca este vorba de o intarire a organismului prin producerea de adrenalina( exact ca atunci cand il ataca un caine si se mobilizeaza sa lupte sau sa fuga), acea persoana va interpreta aceste semne( accelerarea pulsului, a respiratiei, etc) ca pe simptome de ” rau”, de boala. Gandindu-se ” mi se face rau, voi lesina, e clar ca-mi va ceda inima, etc”, deci gandind negativ, ce emotii apar? Tot de teama! Teama si mai mare va determina descarcari si mai mari de adrenalina, care stim deja ce fac…. Astfel, persoana va intra intr-un cerc vicios. Asa apare starea de panica, atacul de panica. Este foarte dureros si epuizant pt. ce-l ce il traieste.

Avand in vedere ca mecanismul atacului de panica este unul cognitiv, cea mai indicata forma de tratament este psihoterapia, in special psihoterapia cognitiv-comportamentala. Medicatia specifica este prescrisa de catre psihiatru si are ca si rol diminuarea simptomelor, astfel incat persoana sa fie cat de cat functionala. Medicatia nu actioneaza asupra modului de gandire, deci nu poate genera vindecarea decat accidental si doar in cazuri foarte usoare.
In psihoterapie clientul isi explica foarte clar ce este atacul de panica, cum se produce si ce poate face pentru a preveni acest lucru. Prin strategii si tehnici cogitive si comportamentale persoana invata sa isi controleze simptomele atacului de panica. Prin tehnici specifice de relaxare va putea parcurge situatia de panica si va invata astfel sa isi controleze modul in care gandeste si chiar propriul corp.

Terapia poate dura foarte putin, adica 3-4 sedinte, atunci cand atacurile sunt de putin timp si nu se formeaza pe un fond puternic de anxietate sau poate dura mai mult, 12-20 de sedinte, atunci cand exista si anxietate generalizata.

Numai bine,
Psihoterapeut Roxana Niculescu

Psihoterapeut Gabriel Dinu

P.S.: Daca echilibrul psihic va este tulburat, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, asa cum am scris AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.