De cate ori nu v-ati surprins in fata televizorului, vizionand o stire si gandindu-va ca si voua vi s-ar putea intampla ceea ce tocmai ati vazut? Daca luam exemplul stirilor din ultima perioada care relateaza cazurile mortale de gripa, majoritatea din noi cel mai probabil am simtit o anxietate la auzul lor si pentru un moment am empatizat cu tristele cazuri prezentate. Aceste emotii ne fac uneori sa ne gandim daca mass-media ne e prieten sau dusman. Datorita mass-mediei avem acces la un volum imens de informatii, asta in conditiile in care cu doar cateva zeci de ani in urma aveam acces zilnic doar la ce se intampla in proximitatea noastra, in niciun caz peste mari si tari. Aceasta evolutie rapida are foarte multe beneficii insa vine si cu niste costuri, si cand pe lista costurilor se afla starea noastra de bine, ne gandim daca ar fi intelept sa scoatem total consumul de stiri din stilul nostru de viata. Dilema aceasta pleaca de la presupunerea ca stirile sunt dusmanul nostru, insa un rol mai important decat vizionarea stirilor in sine il joaca, bineinteles, mintea noastra.
Unul dintre procesele psihologice care influenteaza impactul pe care il are vizionarea stirilor asupra noastra este empatizarea. Empatia ne ajuta de foarte multe ori sa intelegem experientele celorlalti oameni, fara sa fie nevoie sa trecem si noi prin aceleasi experiente. Insa cand acele experiente sunt negative, stresante sau traumatice – iar stirile abunda in prezentarea unor astfel de experiente, empatizand putem ajunge sa simtim emotii intense de anxietate sau deprimare. Asadar, cand alegem sa urmarim stiri, e bine sa ne reamintim constant ca experienta povestita acolo nu este a noastra, ca persoanele care trec prin ea sunt diferite de noi, cu propriile vieti si factori care influenteaza acele vieti, si ca oricat de rau ne-ar parea pentru acele persoane, putem alege sa ne protejam de empatizarea excesiva.
O alta “capcana” pe care ne-o intinde mintea noastra, este euristica accesibilitatii. Aceasta se refera la scurtatura pe care o face mintea noastra atunci cand evalueaza un anumit subiect sau eveniment. Mai exact, daca in mintea noastra putem accesa mai usor anumite informatii, acele informatii ne influenteaza in judecatile pe care le facem. Aceasta scurtatura mentala ne face sa estimam gresit probabilitatea ca lucrurile la care suntem expusi prin mass-media sa ni se intample. Studiile arata ca persoanele care sunt expuse la stiri legate de violenta estimeaza prevalenta actelor violente ca fiind mai mare decat este in realitate. Asadar, e bine sa avem in vedere acest mod in care functioneaza mintea, atunci cand calculam riscul de a ne imbolnavi de gripa.
Un al treilea lucru important pe care e nevoie sa il intelegem este acela ca mintea noastra lucreaza cu reprezentari ale realitatii. Psihologii numesc aceste reprezentari scheme cognitive. Pe scurt, schemele cognitive functioneaza ca niste harti, care incearca sa ofere o cat mai fidela reproducere a realitatii, adica teritoriul. Experientele prin care trecem influenteaza aceste harti, de aceea ele difera foarte mult de la o persoana la alta. De exemplu, schema pe care o am eu in legatura cu o anumita tara, sa spunem Anglia, este foarte diferita de schema unui englez despre exact aceeasi tara. La fel, multi ne formam inca de cand suntem mici scheme legate de siguranta/pericol. Unii vedem lumea ca pe un loc foarte sigur, altii ca pe un loc foarte periculos, altii undeva intre aceste doua extreme. Astfel, vizionarea unor stiri in care sunt relatate lucruri dureroase prin care trec unii oameni, pot sa intareasca si mai mult schemele pe care le avem deja. O persoana ar putea sa isi extraga din aceasta informatie ideea ca chiar daca astfel de lucruri se intampla, ele sunt mai degraba exceptii. Iar stirile dau astfel de povesti pentru ca ele sunt intr-adevar ceva rar intalnit si “senzational” sau pentru a-si face audienta. In schimb, o alta persoana, va vedea aceste intamplari ca pe o regula, va crede si mai mult ca viata e plina de evenimente negative si ca pericolele o urmaresc la tot pasul. Continutul preponderant negativ al stirilor poate, din pacate, sa intretina idei pe care le avem iar solutia la aceasta este sa privim critic aceste idei, sa ne gandim la dovezi palpabile care le confirma sau le infirma sau sa ne expunem si la stiri si informatii cu continut pozitiv.
In concluzie, chiar daca stirile pot uneori sa ne creeze o stare neplacuta, si poate singura solutie care ne vine in minte este sa ne izolam total de ele, putem alege sa lucram cu ce e in mintea noastra cand le vizionam astfel incat sa ne bucuram de beneficiile accesului la informatii fara sa fim coplesiti.
Daca in acest proces doresti asistenta si indrumare, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si realizezi o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Alexandra Pacurar