Beneficiile ieșirii din zona de confort

Dacă ești nemulțumit/ă de cum arată viața ta în prezent, simți că stagnezi și că totul se derulează pe pilot automat, într-un mod previzibil și anost, poate că este momentul să te întrebi dacă nu cumva te-ai făcut prea confortabil în propria viață.

Fiecare persoană își creează și are nevoie de o zonă de confort, un spațiu psihologic, emoțional și comportamental care definește rutina vieții zilnice și care oferă familiaritate, predictibilitate și siguranță. Deși acest loc familiar ne ajută să ne simțim calmi și în control, trebuie să fim atenți să nu rămânem în zona de confort.

Dacă ne rezumăm doar la ce este familiar și confortabil, ne deprivăm de oportunitatea de a crește și evolua, de a face anumite schimbări sănătoase și necesare în viața noastră, de a ne îmbogăți viața prin noi experiențe. Ieșind din zona de confort, pășim înspre zona de creștere, unde au loc cele mai importante și transformative experiențe prin care putem trece.

Părăsirea spațiului sigur, confortabil și familiar ne permite să creștem din următoarele motive:

Extinde repertoriul de abilități și resurse. Ieșirea din zona de confort ne permite să învățăm lucruri noi, să ne dezvoltăm noi abilități și resurse de a face față provocărilor vieții.

Crește reziliența. Având mai multe abilități și resurse, devenim mai rezilienți în fața dificultăților vieții.

Crește adaptabilitatea și flexibilitatea. Obiceiul de a ieși din zona de confort ne permite să ne adaptăm într-un mod flexibil schimbărilor care apar inevitabil în viața noastră.

Stimulează neuroplasticitatea creierului. Creierul are capacitatea de a se schimba și adapta ca răspuns la noi experiențe, iar această plasticitate crescută îmbunătățește abilitățile cognitive, memoria și starea generală de sănătate a creierului.

Îmbunătățește stima de sine. Asumarea unor noi provocări și îndeplinirea obiectivelor ne ajută să ne simțim bine în legătură cu propria persoană și ne stimulează încrederea în forțele proprii.

Crește motivația. După ce realizăm ceva și avem un sentiment de reușită, suntem mult mai motivați să ne asumăm și alte provocări.

Crește creativitatea și inovația. Încercarea unor lucruri noi ne stimulează mințile și inspiră noi idei și perspective.

Chiar dacă avem toate motivele să ieșim din zona de confort, nu este tot timpul chiar atât de simplu. Creierul nostru preferă familiarul și previzibilul, și poate părea copleșitor să te aventurezi în necunoscut. În plus, frica de eșec și convingerea că nu ne vom descurca ar putea să ne demotiveze să căutăm noi provocări și experiențe.

Pentru a facilita ieșirea din rutină și pentru a evita sentimentul de copleșire, începe cu pași mici. Încercarea unui nou tip de mâncare, schimbarea traseului obișnuit până la lucru, adoptarea unor obiceiuri noi, încercarea unor noi activități, toate aceste lucruri te pot ajuta să faci pași înspre provocări mai mari, fără a te simți paralizat de frica de nou și eșec. După ce te obișnuiești să faci lucrurile diferit și să încerci lucruri noi, te vei simți mai pregătit și motivat să îți asumi obiective mai ambițioase.

Chiar dacă ieșirea din zona de confort poate fi inconfortabilă, este deosebit de recompensantă. Doar prin noi experiențe și provocări putem să creștem, să ne dezvoltăm, să învățăm, să fim mai rezilienți în fața dificultăților vieții și încrezători în propria persoană.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro