Cauta-ti un alt psiholog!

Pe mare parte a perioadei comuniste, psihologia a fost un domeniu tabu in Romania. Acesta profesie a fost chiar interzisa, iar orice tinea de psihologie era respins din start. De aceea, dupa 50 de ani de socialism, multora dintre noi inca le este foarte greu sa credem ca un psiholog sau un psihoterapeut ne poate ajuta in vreun fel. Aceasta conceptie este fundamental gresita. Sunt nenumarate moduri in care un specialist in psihologie si psihoterapie va poate ajuta.

Ceea ce este esential insa este sa cunoasteti anumite mituri care stau la baza conceptiilor gresite si sa aflati de ce acestea sunt atat de daunatoare. Mai jos puteti afla cele trei directii care pot constitui o bariera atunci cand simt ca nu am incredere in ajutorul oferit de un psihoterapeut.

#1 „Nu ştiu cu ce mă poate ajuta un Psiholog!”. Aceasta directie vizeaza faptul ca, in cadrul Sistemului de Sanatate din Romania, inca nu este destul de bine mediatizata interventia pozitiva pe care o poate avea un psiholog in viata noastra si rolul sau benefic.
Pentru a lamuri acesta neintelegere, in primul rand te invit sa citesti articolul de aici: http://www.psihosolutii.ro/content/index.php/psihoterapie-individuala/8-de-ce-sa-apelezi-la-un-psiholog care te poate ajuta sa iti dai mai bine seama ce rol poate juca un psiholog in viata ta.
Apoi te voi ruga sa te gandesti la perioadele din viata ta cand te simteai rau, cand aveai stari sau ganduri pe care nu ti le puteai explica. Sau cand aveai un conflict major cu alte persoane sau cu partenerul sau partenera ta de cuplu. Aici poate interveni un psiholog care are abilitatile necesare pentru a lamuri toate aceste stari, pentru a te ajuta sa afli ce se intampla in mintea ta atunci cand treci prin aceste stari dificile si pentru a te invata noi modalitati de a trece cu succes peste acestea.

#2 „Sunt nebun dacă merg la Psiholog!”. Aceasta a doua directie vizeaza faptul ca de multe ori confundam rolul psihologului cu cel al psihiatrului, din nou in mare parte datorita cantitatii de informatii limitate despre rolurile acestora. Astfel, multi dintre noi continuam sa credem ca „Daca merg la psiholog asta insemana ca sunt nebun, sau ca ceilalti vor crede despre mine ca sunt nebun, ceea ce este ingrozitor!”
Pentru a te lamuri in privinta acestei cea de-a treia directie, prima recomandare este sa citesti articolul care trateaza exact diferenta dintre aceste doua profesii: http://www.psihosolutii.ro/content/index.php/psihoterapie-individuala/6-la-psiholog-sau-la-psihiatru.
In al doilea rand, e important de stiut ca desi cei doi pot lucra in complementaritate, adica ca in unele afectiuni pe care le trateaza un psiholog e important sa existe si suportul medicamentos oferit de un psihiatru, mersul la psiholog nu este o dovada de nebunie. Dimpotriva, apelarea la un ajutor specializat in momente dificile de viata denota responsabilitate si deschidere catre rezolvarea unor probleme care se pot intinde pe o perioada lunga si care pot afecta pe termen lung calitatea vietii noastre. Asa ca de ce sa nu intervenim in cazul lor de la inceput, cand vedem ca ceva nu e in regula si sa ne bucuram mai repede de o calitate ridicata a vietii noastre?

#3 „Am fost la un Psiholog dar nu m-a ajutat cu nimic!”. Acesta directie se refera la faptul ca unii oameni care au participat la o sedinta sau chiar doua de psihoterapie au renuntat, fiecare din motivatia personala. Faptul ca au renuntat i-a facut sa creada ca psihologul sau sedintele de psihoterapie nu l-au ajutat cu nimic.
Peste a trece de neintelegerea generata de aceasta directie in primul rand iti recomand sa perseverezi. E posibil ca psihologul la care ai fost sa aiba un stil care nu ti se potriveste. Sau e posibil sa nu fi avut atitudinea potrivita.
E firesc sa crezi ca un psiholog anume nu te-a putut ajuta intr-o anumita situatie, fie pentru ca ti s-a parut prea tanar sau prea matur, fie ca nu ai fost multumit de ceea ce ti-a spus, dar asta nu e un indicator al faptului ca niciun psiholog nu te va putea ajuta niciodata.
Prima sedinta este o ocazie foarte buna pentru a te convinge daca ti se pare confortabil sa lucrezi cu respectivul psiholog sau psihoterapeut, sa vezi daca atitudinea sa este cea potrivita. Daca crezi ca toate lucrurile acestea te nemultumesc, nu te descuraja. Iti recomand sa perseverezi si sa cauti un altul care te poate ajuta.
Poti citi aici mai multe despre cum si in ce cazuri te poate ajuta un psihoterapeut sau un psiholog: http://psihosolutii.ro/forum/viewforum.phpf=3&sid=4594c4e783aa321f7694b827774be057

In concluzie, continua sa cauti psihologul potrivit atunci cand consideri ca cel cu care te-ai intalnit la prima sedinta nu este potrivit pentru tine. In continuare poti primi ajutorul pe care il cauti cu ajutorul unui specialist potrivit.

Psihoterapeut Irina Paraschiv
0735 884 103
irina.paraschiv@psihosolutii.ro