S-a vorbit despre bine și rău de la începutul timpurilor, încă de când omenirea a pus bazele primelor societăți. Chiar și în zilele noastre, aceste concepte rămân universale și fundamentale, fiind printre primele pe care le învățăm și înțelegem. În mod firesc, societatea a pus mereu accent pe importanța binelui și a transmis ideea că binele va triumfa în final deoarece este mai puternic decât răul. Oricât de mult ne-am dori să credem în această filozofie de viață, pe plan psihologic lucrurile stau puțin altfel.
Când discutăm despre bine și rău în context psihologic, vorbim despre evenimente pozitive, dezirabile și evenimente negative sau neplăcute, iar ideea de bază este că evenimentele negative au o influență mai puternică și mai durabilă asupra noastră decât cele pozitive. Cu alte cuvinte, pe plan psihologic răul cântărește mai mult decât binele.
Dacă nu ești convins/ă, întreabă-te ce te-ar afecta mai mult – să pierzi 50$ sau să câștigi 50$. S-a demonstrat de nenumărate ori că distresul pe care îl simțim când pierdem o sumă de bani este mai mare decât fericirea pe care o simțim când câștigăm exact aceeași sumă de bani. Altfel spus, suntem mai triști dacă pierdem 50$ decât fericiți dacă am câștiga aceeași sumă de bani.
Când vine vorba de feedback-ul din partea celorlalți, ce crezi că te-ar afecta mai tare – critica sau feedback-ul pozitiv? Cel mai probabil critica ar fi însoțită de emoții negative intense, durabile, ai petrece mai mult timp gândindu-te la asta și ți-ai aminti pentru mai mult timp critica decât orice alt feedback pozitiv.
De altfel, un singur eveniment negativ semnificativ cântărește mai mult decât cele mai puternice evenimente pozitive. Dacă ne gândim la traumă, ne dăm seama că un singur eveniment traumatic poate avea efecte profunde și de lungă durată asupra noastră, dar nu se poate spune că există un eveniment pozitiv corespondent care să aibă efecte la fel de puternice și persistente.
Pentru a înțelege de ce evenimentele negative cântăresc atât de mult, este important să privim lucrurile din punct de vedere evoluționist. În trecut era mai adaptativ să te concentrezi pe pericol și pe stimulii negativi deoarece acest lucru îți permitea să te ferești de pericole și să îți crești șansele de supraviețuire. Atenția sporită la stimulii negativi, procesarea mai amănunțită a acestora, precum și memorarea cu preponderență a situațiilor cu potențial de pericol au conferit strămoșilor noștri un maxim potențial de supraviețuire și reproducere, motiv pentru care aceste tendințe s-au și transmis mai departe următoarelor generații.
Deși ne-am născut cu o predispoziție înspre negativ, nu înseamnă că nu putem face nimic în acest sens. Putem alege să ne concentrăm atenția în egală măsură și pe evenimentele pozitive și să investim resurse în producerea acestora deoarece mai multe evenimente pozitive pot contracara efectele psihologice ale unui singur eveniment negativ semnificativ. Spre exemplu, în relațiile cu ceilalți interacțiunile pozitive ar trebui să le depășească pe cele negative cu 5 la 1, adică să avem de 5 ori mai multe interacțiuni pozitive decât negative.
Astfel, pozitivul poate să predomine prin forța numerelor și printr-un efort conștient de a-l cultiva. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Raluca Liștea
0736.177.407