Ce este anxietatea la stomatolog?

Ce este si cum recunoastem anxietatea de stomatolog?

Cei mai multi oameni care se confrunta cu o asemenea stare de neliniste vor amana in primul rand foarte mult mersul la medic. Cele mai frecvente senzatii fizice resimtite inainte sau chiar in sala de asteptare la medic sunt: batai mai puternice ale inimii, senzatie de nod in gat, dificultati in respiratie, transpiratii, senzatie de caldura, simptome gastro-intestinale( greata, durere abdominala, arsuri, etc), neliniste puternica, senzatie de stat ca pe “ghimpi”.

Medicul stomatolog Adrian Maris explica: “Prima vizita este de obicei cea mai grea. Pacientii isi imagineaza tot felul de acte terapeutice barbare, sunt agitati, pun intrebari, unii incearca sa ascunda aceasta neliniste, altii o exteriorizeaza excesiv, asa ca nu e foarte greu sa-ti dai seama ca unui pacient ii este frica sau are o stare de anxietate.”

De unde vine aceasta teama?

Studiile arata ca de cele mai multe ori teama de dentist nu este “innascuta”, ci mai degraba dobandita.

Una dintre sursele acesteia o reprezinta experientele neplacute ale altora: povestite de multe ori cu multe amanunte si foarte dramatic, acestea ar putea avea darul de a ne influenta si atitudinea noastra. De ce? Prin simplul proces psihic de empatie – acel proces psihic care ne ajuta sa ne punem mental in locul altei persoane.

Mai specific, atunci cand auzim alte persoane povestindu-si experientele de la stomatolog ne vom intreba: “Daca acest lucru mi se va intampla si mie?” Mai apoi, putem sa interpretam aceste situatii mai rele decat ar fi in realitate: “Ar fi ingrozitor/ insuportabil sa patesc asa ceva!”

O alta sursa a acestui tip de anxietate sunt propriile noastre experiente neplacute si poate chiar chinuitoare la stomatolog.

Asa cum adauga si Dr. Maris: “In primul rand cred ca teama de stomatolog este dobandita prin educatie sau mai degraba prin lipsa ei. Experientele neplacute, din copilarie, lipsa tehnicii, a materialelor stomatologice, a medicamentelor si in unele cazuri atitudinea personalului medical au dus la o teama mai mult sau mai putin justificata care insa cred ca este transmisa si empatic – in folclor ,,povestile cu dentisti care au pus genunchiul in pieptul pacientului pentru a putea extrage un molar cu mai multe radacini decat ar fi in mod normal, acul care scartaie cand se face anestezia si altele.”

Propriile experiente pot functiona ca oprelisti tot din pricina “citirii viitorului” – acel mod de a gandi in care “credem” ca putem citi ce se va intampla in viitor cu siguranta, pe baza experientelor trecute. E bine de stiut ca acest mod de a gandi nu e rational, caci nu se bazeaza pe dovezi logice si argumentate.

Una dintre cele mai “infricosatoare” imagini din cabinetul unui medic stomatolog este chiar acel sunet neplacut al unuia dintre aparate: “Se pare ca cea mai “urata” piesa din cabinetul stomatologic este turbina – acea piesa care “fluiera”. Exista obisnuinta in unele cabinete sa li se puna muzica unor pacienti. Meloterapia este adesea folosita la casti pentru ca pacientul sa nu mai auda “fluieratul” frezei. Apoi administrarea de anxiolitice, tehnici de relaxare imprumutate din psihoterapie, precum si combinarea lor sunt benefice pentru a crea un cadru cat mai calm si prietenos pentru pacient, dar si “linistea terapeutica” a medicului.

Vizitele la colegii medici de familie, cardiologi, diabetologi, etc pot elimina din mentalul individului griji ca in timpul tratamentului stomatologic ar putea aparea probleme.” adauga dr Maris.

Acesta completeaza: “Eu consider ca la tehnica actuala, la o dotare minima dupa cerintele actuale, in cabinetul de stomatologie nu are voie sa doara!”

Ce putem face daca ne confruntam cu o asemenea anxietate?

E foarte important in acest caz sa incercam sa contra-argumentam cat mai logic toate aceste credinte irationale care ne pot face mai mult rau pe termen lung.

Experientele neplacute ale altora mi se aplica? Am dovezi care sa imi spuna ca experienta mea va fi chinuitoare?

Ma ajuta sa gandesc in acest fel avand in vedere consecintele pe termen lung ale amanarii vizitei, care pot fi foarte importante?

E de ajutor de asemenea sa incercam sa fim cat mai informati anterior atat referitor la medicul stomatolog, cat si la procedura, pe cat posibil, asa incat sa putem clarifica cu medicul toate nelamuririle. “Un raspuns precis, bland, dar ferm, din partea medicului stomatolog pentru toate aceste intrebari si nelinisti, explicarea pacientului a tuturor manevrelor “pe limba lui”, creeaza o punte medic-pacient pe care se va traversa in ambele sensuri in viitoarele sedinte.

Adesea unii dintre pacientii care vin foarte speriati devin cei mai buni colaboratori.” spune dr Maris.

Daca anxietatea este foarte mare, recomandarea este sa se apeleze la un specialist. De multe ori se intampla ca de la o amanare la alta scenariile negative nerealiste referitoare la stomatolog sa se solidifice, sa se automatizeze si astfel starea sa se transforme intr-o stare de panica. Consecinta negativa pe termen lung a unei astfel de stari poate fi o inrautatire a sanatatii dintilor si gingiilor, care in timp poate duce la interventii din ce in ce mai complicate.

Profilaxia, din pacate atat de ignorata la noi, vizitele regulate la medicul dentist, obisnuinta cu cabinetul de stomatologie, poate “imprieteni” medicul cu pacientul astfel incat in urma unui consult sa se adreseze majoritatea ingrijorarilor si sa nu se mai instaleze fobia”. Spune dr Maris.

Impreuna cu un psihoterapeut veti reusi sa intelegeti care sunt cauzele exacte ale unei asemenea stari, ce se intampla in mintea si corpul dvs atunci cand apar aceste stari si cum puteti lucra cu aceste ganduri asa incat sa va puneti sanatatea pe primul loc.

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

Dr. Adrian Maris // 0745 271 211 // adrianmaris@gmail.com