Ce este evaluarea globala si de ce sa ne ferim de ea

Una din tendintele mintii umane este de a evalua lucruri, situatii de viata si persoane intr-un mod grosier, general. Aceasta evaluare se numeste evaluare globala si, in functie de valenta pe care o are, poate fi pozitiva sau negativa. Chiar daca in special evaluarile globale negative sunt cele problematice, deoarece duc de multe ori la emotii puternice de anxietate, furie, depresie, nici cele pozitive nu sunt intotdeauna sanatoase. De exemplu, putem sa facem evaluari globale pozitive in legatura cu propria persoana, cum ar fi “sunt special”, iar aceasta credinta sa ne creeze probleme semnificative in relatia cu ceilalti. Sau in cazul in care facem evaluari globale pozitive in legatura cu viata in general (“viata e frumoasa”), ne putem crea asteptari nerealiste si orice mica “imperfectiune” ne poate face sa trecem in extrema cealalta si sa consideram ca viata, in general, este neplacuta.

De aceea, pentru a lupta cu tendinta irationala a mintii de a evalua global situatii de viata sau fiinte complexe, cum sunt oamenii, e nevoie sa ne antrenam mintea sa vada lucrurile nuantat. Mai jos o sa prezint cateva aspecte legate de evaluarea globala, care va pot ajuta in aceasta directie:

1. Evaluarea globala nu este intotdeauna rea

Daca am spune ca evaluarea globala este rea, am face o… evaluare globala. De fapt, de multe ori evaluarea globala este extrem de utila si creierul nostru este echipat sa faca astfel de evaluari tocmai datorita faptului ca, de-a lungul evolutiei noastre ca specie, acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Cand creierul nostru trebuia sa interpreteze o situatie ca periculoasa sau nu, un om ca fiind bun sau rau, faptul ca faceam asta cu o mare rapiditate ar fi putut insemna sa ne salvam viata. Chiar si acum o astfel de evaluare poate fi folositoare, pentru ca ne ajuta sa economisim resurse cognitive, resurse pe care le putem folosi in alte scopuri relevante pentru noi. Deci in primul rand, este important sa acceptam ca acest proces este unul firesc, natural, uman, care are beneficii si care doar in anumite situatii este problematic.

2. De ce, din punct de vedere logic, este gresit sa evaluam global situatii si oameni?

De cele mai multe ori, daca e sa ne gandim la o definitie, la ce inseamna bun / rau, competent / incompetent, puternic / slab, de succes / ratat putem sa gasim o serie de conditii necesare si suficiente, pe care daca cineva le-ar indeplini, l-am putea considera astfel. Dar si aceasta definitie este ceva abstract si subiectiv. Definitia mea de bun poate sa aiba multe in comun cu definitia celui de langa mine de bun, mai ales daca traim in acelasi context social si cultural, insa se poate sa existe si cateva diferente. Si atunci care e definitia corecta, dupa care putem sa ne luam in a trage o concluzie finala? Dupa niciuna, pentru ca, asa cum spuneam, nu exista decat la nivel abstract / subiectiv un astfel de concept. De aceea, nu putem da o “sentinta” finala. Acelasi lucru e valabil si in cazul situatiilor de viata. Un divort, de exemplu, ar putea fi considerat un eveniment negativ, dar daca ar fi ceva negativ, ar exista doar aspecte negative in legatura cu el. Pe cand, daca (si aproape sigur) exista un singur element pozitiv in legatura cu asta, atunci eticheta de “negativ” nu isi mai are sensul.

3. Exista oameni buni si oameni rai?

Comportamentul uman este extrem de complex, si la fel si trasaturile de personalitate. Astfel, etichetele de bun sau rau ar fi extrem de simpliste, nu ar putea reda complexitatea naturii umane. Daca, de exemplu, pe o persoana cu tendinte antisociale am considera-o o persoana rea, am omite sa luam in calcul factorii incontrolabili (genetici si de mediu) care au contribuit la formarea personalitatii sale. Nu ea a ales acesti factori. In plus, considerand ca este o persoana rea, am scoate din calcul posibilitatea ca acea persoana, in ciuda faptului ca are anumite comportamente gresite din punct de vedere moral, poate sa faca si lucruri corecte si poate chiar sa se schimbe pe parcursul vietii sale. Nu exista niciun motiv sa credem ca ea este o persoana rea, in general, si ca asa va fi toata viata. Acelasi lucru este valabil si pentru atunci cand evaluam global pozitiv pe cineva. Daca ar fi sa luam o trasatura care este considerata de cele mai multe ori ca fiind ceva pozitiv, de exemplu altruismul, o persoana poate sa fie altruista intr-o serie de circumstante, dar in anumite situatii sa nu dea dovada de altruism. Sa spunem despre ea ca este altruista si buna, in general, ar insemna sa nu luam in calcul factori situationali, de context, si sa tragem concluzii prea generale si simpliste. Concluzia ar fi ca nu exista intr-adevar oameni buni sau rai, oricate lucruri bune sau rele au facut, ci cu totii suntem o combinatie unica si complexa de comportamente, trasaturi, ganduri, principii, dorinte, idealuri. Si decat sa facem judecati de valoare in legatura cu noi si ceilalti, am putea sa acceptam complexitatea si diversitatea noastra.

4. Diferenta intre valori si credinte

De multe ori, lumea face confuzii intre valori si credinte si considera ca daca am schimba o credinta (de tipul evaluarii globale), am renunta la valori. Acest lucru insa este unul fals, noi putem schimba o credinta (in loc sa credem ca cineva este un om rau pentru ca a mintit, sa credem ca un om a facut o greseala, mintind dar asta nu il face un om rau si mincinos) si tot sa avem ca valoare a spune adevarul. De asemenea, intalnesc des ideea ca “daca nu m-as considera incompetent cand am un esec, ar inseamna sa renunt la una din valorile mele fundamentale – succesul in viata profesionala”. Ori, acest lucru este din nou fals, pentru ca putem sa facem tot ce tine de noi sa traim o viata in care sa se reflecte valorile noastre, cum ar fi sa incerc din rasputeri sa fiu un bun profesionist. Dar as putea-o face cu mai putine emotii negative, daca nu m-as evalua global, spunandu-mi ca sunt incompetent de fiecare data cand ceva nu imi iese.

Daca crezi ca evaluarea globala iti creeaza emotii negative puternice si doresti sa primesti indrumare in a le controla, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro