Ce poti face pentru a simti emotii pozitive

Atunci cand ne confruntam cu o problema emotionala sau suntem intr-o perioada din viata noastra in care suferim mai mult sau suntem mult mai stresati si coplesiti, ne poate fi extrem de dificil sa vedem lucrurile pozitive, placute, bune care ni se intampla si sa ne bucuram de ele.

Acest lucru se intampla pentru ca mintea, atentia si resursele noastre sunt indreptate inspre gandurile noastre irationale si emotiile noastre disfunctionale. De exemplu, daca ne confruntam cu o problema de anxietate, creierul nostru este in continua alerta si incearca sa ne protejeze de un pericol pe care il percepem (mecanism care are la baza gandurile irationale sub forma cititului viitorului si a catastrofarii). Avand in vedere acest lucru, mintea noastra nu se va concentra in mod natural si automat pe lucrurile pozitive din viata noastra, acesta nefiind un obiectiv compatibil cu apararea in fata unui pericol.

Din acest motiv avem nevoie sa depunem un efort constient inspre a simti emotii pozitive. Uneori acest lucru iti poate parea imens de greu atunci cand suferi, insa nu este imposibil. Nu putem exclude emotiile negative din viata noastra si nici nu este sanatos sau functional pentru noi sa nu le simtim, insa este bine sa incercam sa mentinem un echilibru intre pozitiv si negativ.

Ce strategii poti aplica pentru a simti emotii pozitive

• Regleaza-ti asteptarile cu privire la toate emotiile tale

Este util sa incerci sa lucrezi la acceptarea faptului ca viata vine cu tot felul de evenimente si activatori si ca vei simti emotii negative si vei avea momente sau chiar etape mai grele, asa cum ni se intampla fiecaruia dintre noi. In acelasi timp este important sa cauti modalitati prin care sa ajungi sa ai emotii pozitive, insa fara a pune presiune pe tine pentru ca acest lucru sa se intample, fara a te forta sa ajungi sa fii pozitiv.

• Incearca sa participi activ si sa fii deschis la ce se intampla in jurul tau

In fiecare zi in viata noastra se intampla o multitudine de lucruri (evenimente, interactiuni sociale, informatii la care suntem expunsi, factori care ne pot influenta, stimuli pe care ii avem in mediu). Acesta este un lucru bun pentru ca suntem inconjurati de multe surse din care putem sa ne luam emotii pozitive si stari de bine. Daca suntem fixati doar pe lucrurile negative prin care trecem sau pe care le simtim, este ca si cum am merge prin viata noastra purtand o pereche de ochelari foarte intunecati, si astfel vom vedea realitatea doar prin acele lentile. Daca in schimb, ne propunem sa fim mai deschisi la ce se intampla in jurul nostru, ne putem da ochelarii jos si putem vedea potentialele surse de placere, bucurie, satisfactie, recunostinta din jurul nostru.

• Noteaza-ti lucrurile pozitive care ti se intampla

In fiecare zi poti scrie cel putin 3 lucruri pozitive sau bune care ti s-au intamplat.

Cand discutam despre acesta idee in terapie, de multe ori oamenii se gandesc ca au nevoie sa treaca pe aceasta lista lucruri extrem de importante, obiective majore pe care le-au atins sau progrese imense la care au ajuns. Este imposibil sa ni se intample acest lucru in fiecare zi, insa este foarte probabil ca, daca reusim sa ne uitam la lucrurile mici de peste zi si sa ne bucuram de ele, acest obicei ne va duce mai aproape de acele scopuri majore si importante pe care ni le dorim.

Astfel pe lista ta de lucruri pozitive poti sa notezi: care au fost momentele in care ai simtit emotii pozitive, activitatile pe care le-ai facut, lucrurile din mediu pe care le-ai apreciat sau care ti-au adus placere, persoanele cu care ai interactionat in prezenta carora te-ai simti bine, vestile pozitive pe care le-ai primit, lucrurile bune pe care oamenii din jur le-au impartasit cu tine, micile progrese pe care le-ai facut in anumite directii sau domenii din viata ta, ce ai incercat sa faci diferit comparativ cu ce faceai in trecut.

• Construieste-ti o lista cu activitati placute

Ce faci acum, cel putin din cand in cand, care iti aduce placere sau bucurie? Ce fel de activitati faceai in trecut care te duceau la emotii pozitive si stari de bine? Ce ti-ai dorit sa faci si nu ai avut curaj sau nu ai prioritizat pana in acest moment?

Aceste intrebari te pot ajuta sa iti construiesti aceasta lista cu activitati si sa te motiveze sa incepi sa practici din ele. Recomandat este ca in fiecare zi sa incerci sa faci cel putin o activitate placuta de care sa incerci sa te bucuri.

• Practica recunostinta, exerseaza-ti valorile si foloseste optimismul realist

Am discutat despre aceste strategii importante in articolele anterioare. Ele merita practicate pentru a avea cat mai multe instrumente la indemana care sa ne ajute sa simtim cat mai multe emotii pozitive si sa mentinem acest echilibru important intre pozitiv si negativ inspre care tindem.

• Lucreaza cu gandurile tale irationale si cu emotiile tale disfunctionale

Atunci cand avem ganduri coplesitoare poate fi foarte dificil sa ne desprindem de ele, dar merita sa depui efort in acest sens pentru a-ti putea scadea emotiile negative disfunctionale si a-ti ajuta mintea sa aiba cat mai multe resurse care sa se indrepte inspre partea de pozitiv.

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro