În zilele noastre, stresul reprezintă o constantă în viaţa multora dintre noi, chiar dacă nu considerăm cu toţii aceleaşi lucruri ca fiind stresante; intensitatea şi durata stresului pe care îl resimţim depinde de factori diverşi precum personalitatea noastră sau suportul social pe care îl primim.
Stresul reprezintă un răspuns natural al corpului nostru la confruntarea cu un stresor care ne poate cauza distres fizic, emoţional sau poate genera sentimentul de a fi sub presiune. Chiar dacă este foarte neplăcut atunci când îl experimentăm, acesta s-a dovedit a fi o necesitate de-a lungul dezvoltării noastre.
Vestea bună este că stresul poate fi ţinut sub control; în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, pot apărea complicaţii şi putem dezvolta tulburări emoţionale precum anxietatea sau depresia, precum şi diferite afecţiuni fizice precum diabetul, tensiune arterială crescută sau boli cardiovasculare.
Cum ne dăm seama că suntem stresaţi?
Simptomele stresului sunt diverse şi se manifestă atât la nivel fiziologic, cât şi la nivel emoţional, cognitiv (al gândurilor) sau comportamental. Iată câteva dintre acestea:
– tulburări ale somnului (insomnie, somn întrerupt)
– probleme digestive
– dificultăţi de înghiţire
– senzaţia de nod în gât
– ritm cardiac crescut
– senzaţie de nelinişte
– ameţeli
– hiperventilare
– tensiune arterială crescută
– lipsa de energie / oboseală
Am observat adesea în cadrul şedinţelor de psihoterapie faptul că multe persoane se îngrijorează în legătură cu efectele pe care stresul le are asupra organismului lor, de exemplu posibile boli. Este adevărat faptul că stresul este asociat cu boli cardiovasculare şi gastrice, însa paradoxul este că nu stresul în sine duce la probleme fizice, ci felul în care ne raportăm la stres. Faptul că recunoaştem efectele negative ale stresului are, astfel, atât avantaje, cât şi dezavantaje. Subliniem faptul că există şi efecte negative ale recunoaşterii stresului deoarece acest lucru poate duce uneori la stres în legatură cu stresul (sau meta stress). Această emoţie secundară apare în momentul în care presiunea pe care o punem pe noi ca să nu mai fim stresaţi amplifică stresul iniţial.
Ce putem face pentru a ţine stresul sub control?
Deoarece stresul este complex şi nu există o reţetă unică pentru a-l gestiona, indicat este ca fiecare dintre noi sa ne creăm “o trusă de ustensile” care să cuprindă tehnicile de care avem nevoie în fiecare moment în care stresul îşi face simţită prezenţa. Iată câteva strategii de gestionare a stresului care ar putea să îţi fie de ajutor:
– practică în mod regulat sportul; 30 de minute pe zi pot face o diferenţă în felul în care te simţi;
– învaţă o tehnică de relaxare; apelează la un psihoterapeut pentru a învăţa o metoda optimă de a o efectua;
– cultivă-ţi simţul umorului; râde cât mai mult şi învaţă să foloseşti umorul ca pe o armă;
– concentrează-te pe ceea ce poţi controla; în timp ce unele lucruri, precum comportamentul celor din jurul nostru sau starea economiei, nu sunt sub controlul nostru, putem controla felul în care reacţionăm, modul în care ne petrecem timpul liber sau felul în care dispunem de resursele noastre financiare.
În cazul în care cele menţionate anterior nu îţi sunt de suficient ajutor, poti apela cu încredere la un specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psihoterapeut; decide să ai grijă de tine şi să te ocupi de dificultățile emoţionale pe care le ai în aceeaşi manieră în care te-ai ocupa de orice alte problemele de sănătate!
Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra felului în care putem gestiona stresul, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Anca Nemțeanu
0744.583.945