Ce se intampla in prima sedinta de psihoterapie?

Prima sedinta de psihoterapie

De obicei, prima sesiune de psihoterapie este momentul in care psihoterapeutul tau va aduna cat mai multe informatii despre tine si va afla care sunt ingrijorarile pe care vrei sa lucrezi. Psihoterapeutul te va ruga poate sa completezi cateva chestionare care sa il ajute sa isi faca o idee mai buna despre situatia ta, de obicei acestea fiind date spre completare intre sedinte.
Mai mult, prima sedinta este momentul in care psihoteraputul iti va explica care este orientarea sau teoria in care lucreaza, iti va explica pasii pe care ii veti urma in cursul sedintelor.

De asemenea, prima intalnire este o oportunitate foarte buna pentru tine de a afla daca personalitatea si stilul terapeutului tau ti se potrivesc. Ar fi bine pentru tine ca in urma acestei sesiuni sa afli si sa intelegi:
– abordarea pe care o va avea psihoterapeutul tau
– ce tip de terapie iti este folositoare
– obiectivele tratamentului
– durata fiecarei sedinte
– aproximativ cate sedinte de terapie vor fi necesare

Daca nu te simti confortabil cu psihoterapeutul tau in prima sesiune ar fi bine sa cauti un altul, pentru ca relatia terapeutica este foarte importanta in decursul sedintelor.

De asemenea, un lucru bun de urmarit este tipul tehnicilor si a orientarii in care psihoterapeutul tau isi desfasoara activitatea. Prin acest lucru ma refer la faptul ca toate tehnicile folosite ar trebui sa isi fi demonstrat eficacitatea in studii de cercetare. In acest mod te poti asigura de eficacitatea interventiei si de persistenta ei pe termen lung.
Toate discutiile pe care le ai cu psihoterapeutul tau sunt confidentiale. Exceptie fac cazurile in care ceea ce discutati are posibilitatea de a face rau tie insuti sau altora.

In timpul psihoterapiei
In orientarea cognitiv comportamentala psihoterapeutul tau va sta fata in fata cu tine. Acesta te va incuraja sa discuti despre gandurile si emotiile tale, precum si despre ceea ce te supara. Nu iti face griji daca iti vine greu sa te deschizi despre emotiile tale; psihoterapeutul tau este pregatit sa te ajuta sa obtii mai multa incredere si mai mult confort.
Psihoterapia cognitiv comportamentala este in general focusata pe probleme specifice, folosind o abordare orientata spre obiectiv. Fiecare sesiune probabil va avea o agenda care sa ghideze discutiile in terapie. Dupa sesiuni, terapeutul tau te poate ruga sa faci “teme” pentru acasa – aceste “teme” sunt aplicatii ale tehnicilor si discutiilor din cadrul sesiunilor si sunt foarte importante pentru generalizarea abilitatilor obtinute in terapie in viata ta de zi cu zi.

Durata psihoterapiei
Psihoterapia cognitiv comportamentala este in general considerata o orientare de scurta durata – aproximativ 10-20 sedinte.

Insa, in anumite cazuri psihoterapia se poate prelungi peste aceasta medie. Exista mai multi factori de luat in considerare in acest caz din urma:
– tipul tulburarii si / sau situatiei problematice
– severitatea simptomelor
– de cat timp ai simptomele respective combinat cu modul in care le-ai facut fata pana acum
– cat de repede faci progrese
– cat de mult stres experientiezi
– cat de mult suport ai din partea familiei si prietenilor

– masura in care sunt respectate indicatiile si recomandarile psihoterapeutului

Atunci cand intampinati anumite stari dificile sau atunci cand va confruntati cu emotii si comportamente negative, care va afecteaza viata si pe care nu reusiti sa vi le explicati, e bine sa apelati cat mai repede la un ajutor specializat. Nu uitati ca psihoterapeutul este un specialist care este pregatit sa va ajute atat sa va explicati de unde vin starile dvs cat si sa treceti si sa depasiti aceste stari, prin tehnici specifice.

E important sa adresati aceste probleme cu care va confruntati din timp, astfel incat sa nu le dati ocazia sa se agraveze sau sa va afecteze in mod negativ si prelungit viata.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv