Există mai multe soluții în urma cărora, atunci când apare un conflict între parteneri, unul câștigă și celălalt pierde. Aceste soluții sunt mai des răspândite nu pentru că sunt mult mai ușor de găsit, ci și pentru că sunt oarecum instinctive. Părem atrași instinctiv de acest tip de rezolvări.
Strategia sacrificiului. Sacrificarea propriilor interese pentru cele ale persoanei iubite este o soluție străveche pentru multe probleme de viață. Mulți o consideră forma supremă a grijii. Cu cât partenerii se sacrifică mai mult în favoarea celuilalt, cu atât mai mult căsnicia lor este considerată de către unii ideală.
În căsnicie însă, sacrificiul prezintă mai multe capcane.
În primul rând, în loc să găsească împreună o soluție la problemă, partenerii unui cuplu o abordează pe cont propriu, păstrându-și planurile doar pentru ei înșiși. De obicei, sacrificiul împiedică sinceritatea.
În al doilea rând, sacrificiul nu conduce la soluții pe termen lung în cazul problemelor dintr-o căsnicie. În cel mai bun caz, este un lucru care poate fi făcut doar ocazional, deoarece în general, partenerul care se sacrifică nu este dispus să facă din asta un obicei. Însă creează un precedent care duce la așteptări ce nu pot fi îndeplinite. Când unul dintre parteneri are de câștigat de pe urma unui sacrificiu făcut de bunăvoie, într-o zi, acest sacrificiu se va transforma foarte ușor într-o așteptare ce o va cere pe următoarea.
Al treilea motiv pentru care sacrificiul nu funcționează prea bine într-o căsnicie este legat de faptul că partenerul se așteaptă mereu la un schimb reciproc. Într-o relație în care grija este reciprocă, așa cum e căsnicia, sacrificiul reciproc nu prea are sens, dacă amândurora le pasă cu adevărat de cel drag. Grija reciprocă înseamnă că amândoi ne dorim ca celuilalt să-i meargă bine și nici unul dintre noi nu vrea să sufere celălalt.
Concluzia este aceea că într-o căsnicie este extrem de util ca partenerii să facă împreună un sacrificiu pentru a atinge un obiectiv cu valoare comună. Însă sacrificiul comun nu se face în secret. Totul se desfășoară deschis, ambii soți fiind conștienți de implicațiile existente și ce anume vor primi în schimb pentru eforturile lor. De asemenea, sacrificiul comun are un final bine definit și nimeni nu se așteaptă să dureze la nesfârșit. În cele din urmă, deoarece lucrurile sunt stabilite de ambii parteneri pentru că e nevoie de un efort comun, iar la final au de câștigat amândoi, nici unul dintre ei nu se mai așteaptă la reciprocitate.
Strategia dictatorului. De-a lungul anilor, deciziile importante dintr-o căsnicie au fost luate de soți. Probabil soții discutau problemele și cu partenerele, însă nu țineau cont de părerea lor. Și în cele din urmă, tot bărbatul avea câștig de cauză. Însă, de-a lungul ultimelor decenii, acest obicei s-a schimbat, cel puțin în majoritatea culturilor occidentale. Schimbările din cultura noastră care le-au conferit femeilor aceleași drepturi cu bărbații erau așteptate de multă vreme și cu toate astea s-au confruntat cu multe dificultăți. Ani la rând a fost firesc ca bărbații să fie dictatori. Ei erau cei care luau deciziile finale în privința familiei, iar soțiile lor îi ascultau supuse. Deși astăzi legămintele noastre reflectă egalitatea celor doi soți într-o căsnicie, mai există nenumărați soți care încă încearcă să le spună soțiilor ce să facă.
În general, când bărbatul utilizează strategia dictatorului pentru a rezolva conflictele conjugale, nu intenționează să-și rănească soția și copiii. De fapt, el susține de obicei că decizia luată este, în ultimă instanță, spre binele întregii familii. Dar chiar dacă pe parcursul acestui proces soțul face sacrificii personale, majoritatea soțiilor moderne nu doresc ca soții lor să ia hotărâri unilaterale. Ele doresc să fie parteneri egali, iar acest lucru presupune și egalitate în luarea deciziilor. Dacă partenerul încearcă să o oblige să-i accepte decizia fără să o consulte înainte, femeia consideră acest lucru abuziv și autoritar, iar ea nu-și dorește o viață controlată în totalitate de partener. În plus, ceea ce pare un act de bunăvoință pentru soț nu va fi văzut la fel din perspectiva soției sale.
Dacă decizia finală nu este agreată de ambii parteneri și este adoptată doar de către soț, probabil interesele soției nu au fost luate pe deplin în considerare. De obicei, deciziile unui cuplu sunt mult mai înțelepte când ambii parteneri cad de acord asupra unui plan de acțiune. Parteneriatul este un concept esențial în căsniciile moderne, iar majoritatea femeilor vor să ia decizii împreună cu partenerii lor.
Binevoitor sau nu, un soț care are pretenția de a lua mereu decizia finală într-o relație este considerat de multe ori arogant și nepoliticos. Unele soții se supun cerințelor soților, iar unii soți fac același lucru când nevestele lor preiau controlul în familie. Însă cea mai răspândită reacție față de un partener dictator este de a riposta. În prezent, certurile dintre doi parteneri dictatori sunt atât de comune în căsnicii, încât terapeuții recurg la încurajarea cuplurilor de a lupta cinstit. Încercarea de a rezolva conflictele conjugale fără luptă este privită adeseori ca o iluzie, nicidecum ca o posibilitate reală.
Strategia anarhiei. Există și situații în care partenerii încep să ia cel puțin o parte din decizii independent de celălalt. Dacă partenerul de viață nu dorește să coopereze, singura speranță de supraviețuire este să continuați pe cont propriu. Această atitudine este numită strategia anarhiei de rezolvare a conflictelor conjugale, încă o tactică care nu funcționează și în care doar unul dintre parteneri câștigă.
Vestea bună este că acestea nu sunt singurele opțiuni existente. Din nefericire, majoritatea cuplurilor nu conștientizează asta înainte de a testa fără succes strategiile de acest tip care nu reușesc să le rezolve problemele.
Dacă aveți nevoie de sprijin în acest sens, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.
NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896